Είναι εξωφρενικό, είναι πρωτάκουστο, είναι πρωτοφανή, είναι απαράδεκτα αυτά που διάβασα στην εβδομαδιαία Αθηναϊκή εφημερίδα «Η ΣΦΗΝΑ» της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου.
«Ψάχνουν τους πίνακες από υπουργεία», είναι ο κύριος τίτλος του ολοσέλιδου ρεπορτάζ του Βασίλη Μούρτη, που εύχομαι το περιεχόμενο του να μην είναι απολύτως ακριβές, τουλάχιστον να είναι υπερβολικό ή ακόμη να εδράζεται σε λανθασμένα στοιχεία ή ανακριβείς πληροφορίες ή, τέλος, να αποτελεί προϊόν εσκεμμένης παραπλάνησης του συντάκτη.
Το εύχομαι, διότι αν το δημοσίευμα έχει έστω και κάποια στοιχεία αλήθειας, το θέμα που θα ανακύψει θα είναι τεράστιο και καθόλου κολακευτικό για την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και για την χώρα.
Περί τίνος πρόκειται λοιπόν;
Παραθέτω τον πρόλογο του ρεπορτάζ χωρίς να προσθέσω ούτε κεραία, για να καταλάβουν οι αναγνώστες μου :
«Θα μπορούσε να είναι τίτλος αστυνομικής κινηματογραφικής ταινίας ή τίτλος μυθιστορήματος του Νταν Μπράουν ή και τα δύο : Κλέφτες Πινάκων. Και βέβαια καταλληλότερος συγγραφέας θα ήταν ο Νταν Μπράουν και ερευνητής ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον. Το μέγα ερώτημα, το οποίο για την ώρα παραμένει αναπάντητο, είναι ποιοι είναι εκείνοι που αφαίρεσαν δημόσια περιουσία, δίκην κατσαπλιάδων, για να την οικειοποιηθούν».
Συνεχίζοντας ο συνάδελφος αναφέρει στο ρεπορτάζ του :
«Τουλάχιστον σε δύο υπουργεία, στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, έχει διαπιστωθεί απουσία μεγάλου αριθμού πινάκων ζωγραφικής. Το εκπληκτικό, όμως, είναι ότι και στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται σοβαρά σχετικά με όσα παρέλαβαν. Και αναρωτιούνται αν οι πίνακες που παρελήφθησαν είναι εκείνοι που είχε πάντα το Μέγαρο ή απουσιάζουν πολλοί πίνακες, οι οποίοι είναι, προφανώς, μεγάλης αξίας.
Είναι τόση η σοβαρότητα του θέματος, ώστε, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, για πρώτη φορά από τότε που το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιείται ως γραφείο του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, αποφασίσθηκε να συσταθεί Επιτροπή Απογραφής, η οποία θα καταγράψει όλα τα αντικείμενα που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση.
Θα ερευνήσει, επίσης, αν στο παρελθόν υπήρχαν και άλλα αντικείμενα και πού βρίσκονται σήμερα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η απομάκρυνση».
Στο υπουργείο Μεταφορών δεν βρέθηκε σχεδόν τίποτα, από πίνακες, κατά τον συντάκτη της «ΣΦΗΝΑΣ», αλλά ακόμη δεν κινήθηκε κάποια διαδικασία αναζήτησης. Αντίθετα, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ερευνά ήδη το όλο θέμα.
«Από την πρώτη έρευνα προέκυψε, ότι κατά τη μεταφορά του υπουργείου από το κτίριο της οδού Μητροπόλεως στο σημερινό κτίριο, στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στο Μαρούσι, υπήρξε διαφορά που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 πινάκων σημαντικών ζωγράφων».
Στην υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ανέφερε ότι πίνακες βρίσκονται στα εργαστήρια των συντηρητών, αλλά οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν «ήξεις αφήξεις» και ως εκ τούτου, αναφέρει ο δημοσιογράφος εγείρονται υποψίες για κλοπή ή για πώληση ή ίσως για ενοικίαση προς όφελος κάποιων φυσικών προσώπων.
Αλλά το πράμα έχει και συνέχεια. Γράφει ο συνάδελφος Βασίλης Μούρτης :
«Σύμφωνα με νεότερη εκδοχή η αρμόδια υπηρεσία ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία ότι οι πίνακες είναι κλεισμένοι στα υπόγεια του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται σήμερα το υπουργείο. Πλην, όμως, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η υπηρεσία δεν είχε ξεκλειδώσει τα υπόγεια και δεν είχε δείξει τους πίνακες στους πολιτικούς προϊσταμένους ώστε να τους καθησυχάσει και να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους».
Η υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε στην εφημερίδα, σχετικώς με το θέμα, τα ακόλουθα :
«Επειδή το όλο ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, εφόσον πρόκειται για δημόσια περιουσία και δη μεγάλης καλλιτεχνικής, πραγματικής αλλά και ηθικής αξίας, στοχεύουμε στην άμεσή επίλυσή του μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών διαφάνειας».
Υπάρχει όμως και θέμα λογαριασμών 27 κινητών τηλεφώνων με τα οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξυπηρετείτο. Τις ημέρες αυτές κατέφθασε ο πρώτος λογαριασμός των τηλεφώνων αυτών που συνοδευόταν από… πολλά μηδενικά!
Τέλος, κατά το δημοσίευμα, τα θέματα που προαναφέρονται θα σταλούν στον εισαγγελέα, αν βέβαια, δεν υπάρξουν σαφείς εξηγήσεις και νέα στοιχεία.
Κλείνοντας, ευχόμαστε να πρόκειται για παρεξηγήσεις και στοιχεία αμφίβολης ακριβείας που εξογκώνουν και αλλοιώνουν την πραγματικότητα.
Μακάρι να είναι, έτσι, γιατί αν όλα αυτά είναι ακριβή θα γίνουμε ρεζίλι, για μια ακόμη φορά!
Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε τις καταγγελίες για αφαίρεση ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα υπουργικά γραφεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου