Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

O "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2"

Είναι προφανές, ότι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου δεν ορρωδούν προ ουδενός εμποδίου, με άλλα λόγια, δεν «κωλώνουν» με τίποτα.
Δεν διστάζουν ο Παπανδρέου και οι συνεργάτες του να ανοίγουν νέα μέτωπα και να μάχονται ταυτόχρονα σε όλα και μάλιστα, δυναμικά.
Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επίκειται το άνοιγμα του «Καποδίστρια 2» και του νέου εκλογικού συστήματος που θα πρέπει να έχουν εγκαίρως ψηφισθεί, ώστε με το νέο σύστημα και την νέα διοικητική διαίρεση, να γίνουν οι δημοτικές, νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2010.
Αυτό είναι ένα νέο μέτωπο, στο οποίο, χωρίς αμφιβολία, θα δοθούν σκληρές πολιτικές μάχες, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και μέσα στα κόμματα.
Το εκλογικό νομοσχέδιο, το οποίο μελετά το ΠΑΣΟΚ και βασίζεται σ’ αυτό που εφαρμόζεται στη Γερμανία, αναμφίβολα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις και περισσότερες αντιδράσεις, κυρίως, όπως ακούγεται, από τα μικρά κόμματα.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο αν προηγουμένως δεν δούμε το νέο εκλογικό νόμο, αν δεν τον αναλύσουν η κυβέρνηση και οι ειδικοί και αν δεν τον σχολιάσουν τα κόμματα, μεγάλα και μικρά και αν τέλος, δεν διατυπώσουν όλοι, υπεύθυνα τις απόψεις τους.
Μπορούμε όμως να πούμε λίγα λόγια για τον «Καποδίστρια» που ήδη ισχύει και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και τον «Καποδίστρια 2» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Ο «Καποδίστριας», δημιούργημα του Θεσπρωτού πρώην υπουργού Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκου Παπαδόπουλου υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις και τομές στην διοικητική διαίρεση της χώρας και αποτέλεσε ευεργετική μεταρρύθμιση στην όλη δραστηριότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι περισσότεροι από τους οποίους απέκτησαν νέες δυνάμεις και νέα ζωή και λειτούργησαν επωφελέστερα για τους δημότες τους και γενικότερα για τους κατοίκους των περιοχών που καλύπτουν, για όλους τους πολίτες.
Ο «Καποδίστριας» πρόσφερε στους ΟΤΑ, επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό, μηχανήματα, οργάνωση για την άνετη εξυπηρέτηση του κοινού και αρμοδιότητες που συμπλήρωναν ή ακόμη και αναπλήρωναν τις κρατικές, δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, απετέλεσε και ένα σύστημα αποκέντρωσης.
Ο «Καποδίστριας» ήταν ένα μεγάλο έργο και όπως όλα τα μεγάλα έργα παρουσίασε κάποια λάθη, που από καιρό έχουν γίνει ευδιάκριτα και κάποιες ατέλειες που πρέπει να διορθωθούν.
Η πείρα από την εφαρμογή και λειτουργία του «Καποδίστρια» μας οδηγεί στον δρόμο της επιτακτικής πλέον διόρθωσης μερικών πραγμάτων.
Με άλλα λόγια το κλίμα ωρίμασε για τον «Καποδίστρια 2».
Ακούγεται ότι ο αριθμός των δήμων σε όλη την χώρα θα περιορισθεί, πράγμα που έχει καταστεί αναγκαίο. Ένας λόγος πολύ σοβαρός γι’ αυτό είναι ότι οι πολλοί μικροί δήμοι, παρά την γενναία βοήθεια του «Καποδίστρια», δεν κατάφεραν να γίνουν αυτάρκεις και αυτοδύναμοι, κυρίως στα οικονομικά τους. Ως εκ τούτου προβάλλει πλέον η ανάγκη συνενώσεων και μεταβολών, με κάποιο μέτρο, στην διοικητική διαίρεση που ισχύει τώρα.
Στο σημείο αυτό ωστόσο πρέπει να αναφερθεί, ότι δήμοι μικροί, ακόμη και με 500 κατοίκους υπήρχαν και προ του «Καποδίστρια» και εξακολουθούν να υπάρχουν.
Πρόκειται για δήμους που δημιουργήθηκαν με τους παλιούς νόμους για λόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς, γεωπολιτικούς και άλλους. Ένας από τους δήμους αυτούς είναι και ο δήμος Οινουσών, στην Χίο. Είναι δήμος εφοπλιστών θα έλεγε κανείς.
Επειδή κι εγώ, τα τελευταία περίπου 22 χρόνια, ως παλαίμαχος της δημοσιογραφίας, ζω σε ένα μικρό Καποδιστριακό δήμο που αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά οπωσδήποτε θα μπορούσε να περιληφθεί στις πρόνοιες του παλιού νόμου, έχω να συστήσω να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στην κατηγορία των μικρών αυτών δήμων.
Ας μη νομισθεί πως διατυπώνω, έστω και έμμεσο αίτημα, για την διατήρηση του δήμου που ζω. Κάθε άλλο. Άλλωστε για τον λόγο αυτόν δεν αναφέρω ποιος είναι ο «δικός» μου δήμος.
Εκείνο όμως που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι νομοθέτες του «Καποδίστρια 2», είναι ότι οι μικροί δήμοι που θα καταργηθούν για να συνενωθούν με άλλους μεγαλύτερους ή να δημιουργήσουν νέα αυτοδιοικητικά σχήματα, είναι αναγκαίο να διατηρήσουν μια, τρόπον τινά, «αυτονομία», όσον αφορά τις υπηρεσίες έκδοσης πιστοποιητικών και άλλες διοικητικές, όπως τα ΚΕΠ κλπ.
Ακόμη, ο «Καποδίστριας 2» είναι απόλυτα απαραίτητο να προβλέπει την ύπαρξη ή καλύτερα την εκλογή αντιδημάρχων με ευρείες αρμοδιότητες στους πρώην δήμους, σ’ αυτούς δηλαδή που θα καταργηθούν. Έτσι θα αποφευχθεί η ταλαιπωρία των κατοίκων τους.
Τελειώνοντας, επιθυμώ να εισηγηθώ στους αερμοδίους που ετοιμάζουν τον «Καποδίστρια 2», να μην «σβήσουν» τους μικρούς δήμους, αλλά στην θέση τους να δημιουργήσουν «μίνι δήμους» για να εξυπηρετούνται, όπως μέχρι τώρα, οι πολίτες και να υπάρξει «αναίμακτη» αλλαγή και το όλο εγχείρημα να πέσει στα «μαλακά» .
Ένα νέο μέτωπο ανοίγει σωστά η κυβέρνηση.

Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου