Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

Το περασμένο Σάββατο (24-10-09) το βράδυ, σε εκπομπή του γνωστού ηθοποιού Σπύρου Παπαδόπουλου, στη ΝΕΤ, αφιερωμένη στην επέτειο της ίδρυσης του ραδιοσταθμού Αθήνα 98.4, άκουσα από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και από άλλους «συνδαιτυμόνες», να τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο ραδιοσταθμός αυτός, πάνω απ’ όλα, «μιλάει ελληνικά».
Κι έτσι είναι. Μιλάει ελληνικά και, χωρίς αμφιβολία, ο 98.4 είναι μια από τις λίγες, τις ελάχιστες φωνές των ερτζιανών και της τηλεόρασης που… τιμούν την ελληνική γλώσσα την ωραιότερη, την πλουσιότερη, την πληρέστερη, την σαφέστερη γλώσσα του κόσμου που δανειοδότησε και δανειοδοτεί πολλές, αν όχι όλες, τις γλώσσες της υφηλίου ή τουλάχιστον του πολιτισμένου κόσμου.
Όλοι οι «συνδαιτυμόνες» (χρησιμοποιώ τη λέξη, διότι η εκπομπή έχει την ονομασία : «Στην υγειά σας» και… προσφέρει στους μετέχοντες… άφθονον οίνον και πλούσια διασκέδαση), συμφώνησαν με την άποψη του δημάρχου για την καλή εκφορά της ελληνικής γλώσσας από τον αθηναϊκό ραδιοσταθμό και, ορισμένοι, ανέφεραν κάποιους φοβερούς και ασυγχώρητους σολοικισμούς κάποιων άλλων ΜΜΕ.
Όσα ακούσθηκαν σ’ αυτήν την εκπομπή μου δίνουν, για ακόμη μια φορά την αφορμή να πω κι εγώ λίγα πράγματα για την απαράδεκτη κακοποίηση της γλώσσας μας, συντακτικώς, ορθογραφικώς, γραμματικώς, εννοιολογικώς κλπ., όχι μόνον από τα ιδιωτικά ΜΜΕ, αλλά και από τα κρατικά, με πρώτα και καλύτερα τα τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ που εκτός από τα λάθη τους στον χειρισμό της γλώσσας μας, δεν διστάζουν, σε πολλές περιπτώσεις, να χρησιμοποιούν σε άφθονες δόσεις ξενόφερτες λέξεις και εκφράσεις, να κακοποιούν την ελληνική και, χωρίς αιδώ, να φθάνουν κάποιοι και κάποιες, σε λεκτικούς και φραστικούς «βανδαλισμούς».
Είναι απίστευτα τα ορθογραφικά λάθη που παρατηρούνται στους υπότιτλους των κρατικών τηλεοπτικών καναλιών, ιδιαίτερα στην, κατά τα λοιπά, πολύ καλή πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ των συναδέλφων Λυριτζή – Οικονόμου.
Επειδή, πολλά χρόνια της μακράς δημοσιογραφικής μου σταδιοδρομίας, παράλληλα με την έντυπη δημοσιογραφία, υπηρέτησα και την ηλεκτρονική ως συντάκτης, υπεύθυνος και προϊστάμενος ύλης και αρχισυντάκτης στο κρατικό ραδιόφωνο, μου προκαλούν οδυνηρές εντυπώσεις πολλά απ’ αυτά που ακούγονται και γράφονται στον ηλεκτρονικό και λιγότερο ομολογουμένως, στον έντυπο τύπο. Αφήνω πια τον διαδικτυακό τύπο, τα ενημερωτικά “blogs” που, ορισμένες φορές, είναι… να τραβάς τα μαλλιά σου!!
Διερωτώμαι λοιπόν, οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τουλάχιστον οι κρατικοί, οι οποίοι «τσεπώνουν», εκτός των άλλων, και την πλούσια συνδρομή μας, δεν ελέγχουν τα ρεπορτάζ και τις ειδήσεις τους, προτού βγουν στον αέρα; Δεν διαθέτουν εγγράμματους και έμπειρους συντάκτες, υπεύθυνους ύλης, αρχισυντάκτες; Δεν έχουν «φίλτρα» που να αποτρέπουν τις ασυνταξίες, τις ανορθογραφίες και τις αγραμματοσύνες;
Διαθέτουν. Είναι βέβαιο πως διαθέτουν συντακτικό προσωπικό και μάλιστα ικανό και έμπειρο.
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Αλλού είναι το θέμα. Πρόκειται για οργανωτικό και διοικητικό «αλαλούμ». Πρόκειται για αδιαφορία των «μεγάλων», των εκλεκτών των κομμάτων και των κυβερνήσεων, που τοποθετούνται στις ηγετικές θέσεις και ενδιαφέρονται, μόνο να εισπράττουν μισθούς τεράστιους που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες.
Η ασχετοσύνη, η αδιαφορία και η κακοδιοίκηση των ιθυνόντων, είναι η αιτία για τα χάλια της ΕΡΤ.
Το θέμα αυτό, το μεγάλο αυτό θέμα είναι ανάγκη να απασχολήσει επειγόντως το νέο αρμόδιο για τα ΜΜΕ, υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως επίσης πρέπει να απασχολήσει και την ΕΣΗΕΑ, αν και όταν αποκτήσει προεδρείο (αμήν και πότε), καθώς και την ΠΟΕΣΥ.
Ακόμη, η ΕΣΗΕΑ, όταν αποκτήσει προεδρείο και κάνει εγγραφές, θα πρέπει να εφαρμόσει με αυστηρότητα την δοκιμασία των εξετάσεων, (προσωπικά είμαι κατά του συστήματος αυτού, αλλά αποδεικνύεται πλέον αναγκαίο εκ των πραγμάτων, εξαιτίας της αγραμματοσύνης που παρατηρείται) για να καταλάβουν μερικοί νέοι «επίδοξοι» δημοσιογράφοι, ότι πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής, πρωτίστως ελληνικής και μετά οποιασδήποτε ξένης γλώσσας που, αντί για την ελληνική, μας την «σερβίρουν» με κακοποιημένη αντιγραφή στα ρεπορτάζ και στα γραπτά τους!
Το χειρότερο είναι ότι με τα ξενόφερτα, μας επανεισάγουν κακοποιημένες και παρεφθαρμένες ελληνικές λέξεις και ελληνικούς όρους που οι ξένοι έχουν δανεισθεί απ’ εμάς.
Αλλά και οι συντάκτες του διαδικτύου, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα «πονήματά» τους, για να γίνουν μέλη των αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών οργανώσεων, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα πληρώνουν την εργατική τους εισφορά και, κυρίως τα blogs, τα postals κλπ., θα υπαχθούν στο νόμο περί αγγελιοσήμου και θα σταματήσουν τα παράνομα κόλπα και τερτίπια τους.
Τέλος, πιστεύουμε ότι με το όλο θέμα της αγραμματοσύνης στα ΜΜΕ, ιδίως στα κρατικά, θα πρέπει να ασχοληθεί επειγόντως και σοβαρά, η κυβέρνηση, η Ακαδημία Αθηνών και κάθε άλλος αρμόδιος θεσμός ή αρμόδια αρχή και οργάνωση.
Κλείνοντας σημειώνω, ότι ο αείμνηστος και σεβαστός φίλος μου, ταξίαρχος Θεοφάνης Μανιάς, μελετητής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, και γενικώς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, υποστήριζε και απεδείκνυε με τη μελέτη του που είχε εκδώσει, πριν περίπου 35 – 40 χρόνια, ότι η γλώσσα μας είναι μουσική και μαθηματική. Ας το έχουν αυτό υπ’ όψιν τους εκείνοι που την κακοποιούν και την εξευτελίζουν με τους βαρβαρισμούς τους.