Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ!!

Και πάλι συμφωνώ με όσα γράφει στο φύλλο της 20ης Νοεμβρίου 2009, ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης, για τον τύπο, τον ελληνικό και τον ξένο.
Έχω ωστόσο να παρατηρήσω τα ακόλουθα :
1) Το ύψος των κρατικών αμέσων και εμμέσων ενισχύσεων στον ελληνικό τύπο, είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που πολλοί γνωρίζουν ή φαντάζονται και οι αδιαφανείς και, κατά κάποιον τρόπο, όχι απόλυτα «καθαρές» ενισχύσεις περισσότερες. Βεβαίως δεν θα αναφερθούμε στις «σκανδαλώδεις» αυτές ενισχύσεις. Αυτό θα γίνει πιθανόν κάποια άλλη φορά. Εκείνο ωστόσο που πρέπει να αναφερθεί, είναι, ότι τις ενισχύσεις που προαναφέρονται απολαμβάνουν και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, εξαιρουμένων των επαρχιακών. Εξυπακούεται ότι των ευεργετηματικών και, εν πολλοίς, προκλητικών κρατικών ενισχύσεων, έχει εξαιρεθεί και ο τοπικός τύπος που προσφέρει πολλά στην ενημέρωση του κοινού και στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, χωρίς ουσιαστική βοήθεια και πραγματικά δεινοπαθεί και αγωνίζεται να επιβιώσει!
2) Εφημερίδες μεγάλων πόλεων στην ουσία δεν υπάρχουν! Είναι όλες «περιτυλίγματα» κάθε λογής προσφορών, δώρων, DVD, CD, βιβλίων, παιχνιδιών κλπ. Επίσης, ο «τύπος» σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί συνοδευτικό στοιχείο τσαντών, γραβατών, κουβερτών, σκευών εστίασης, καθισμάτων εξοχής, και ότι κανείς μπορεί να φαντασθεί! Χωρίς αυτές τις προσφορές, εφημερίδες και περιοδικά δεν μπορούν να σταθούν. Οι αναγνώστες αγοράζουν τις εφημερίδες, κρατούν τα δώρα και πετούν, οι πιο πολλοί, το έντυπο! Εκεί φθάσαμε…
3) Με θλίψη διαπιστώνω, ότι ο τύπος πεθαίνει. Με θλίψη (λέω με θλίψη γιατί, εκτός από το ενδιαφέρον που έχω σαν πολίτης για την σωστή και έντιμη ενημέρωση, υπηρετώ τον τύπο από το 1950, από την εφηβική ηλικία των 18 ετών) παρακολουθώ το ξεψύχισμα του! Με θλίψη βλέπω εφημερίδες και αξιόλογα περιοδικά να πιάνονται από τα μαλλιά τους για να μην βουλιάξουν. Και δώστου τα DVD κλπ.! Νομίζουν ότι αυτό είναι το… φάρμακο για να σωθούν.
4) Τι πρέπει λοιπόν να γίνει για να υπάρξει σωτηρία; Η συνταγή είναι μία κατά την άποψή μου. Επιστροφή στην παλιά πραγματική εφημερίδα, αυτή με τις 8, 10, 12 σελίδες, την ειδησεογραφική, την ενημερωτική, τη μορφωτική, την πολιτιστική, την σχολιαστική, την έντιμη, την διαφωτιστική. Αυτήν με τις αναλύσεις, τη Ζωή της Πόλεως, το καλό χρονογράφημα κλπ.
Αυτά πιστεύω εγώ.