Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Η μαγική κάρτα…

«Όλα τα είχε η Μαριορή, η ηλεκτρονική κάρτα της έλειπε…»

Η παραφρασμένη αυτή λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση.

Ποια περίπτωση;

Μα αυτή της… ηλεκτρονικής «κάρτας – ταυτότητας – διαβατήριο» με ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και πολλά άλλα ασαφή που η κυβέρνηση με μισόλογα ανακοίνωσε ή, ίσως, άφησε να διαρρεύσει για λόγους που εκείνη γνωρίζει.

Θα έχουμε λοιπόν μια κάρτα… αυτόματης «αποθήκευσης» της αξίας των αγορών μας που θα μας απαλλάσσει από την συγκέντρωση αποδείξεων.

Μια κάρτα που θα χρησιμοποιούμε στον μανάβη, στον μπακάλη, στον χασάπη, στον ψωμά, στο περίπτερο, στον εφημεριδοπώλη και παντού!

Μια θαυματουργή κάρτα που πιθανόν θα είναι πιστωτική ή χρεωστική (αυτό δεν το έχουν αποφασίσει ακόμη οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών) και θα επέχει θέση διαβατηρίου για τις χώρες της συνθήκης του Σένγκεν, θα είναι συγχρόνως και ταυτότητα, θα την δείχνουμε στον γιατρό, στο φαρμακείο και στην εφορία!

Θα πρόκειται για μια μαγική κάρτα που θα μας κάνει όλες τις δουλειές, ίσως και την λάτρα των νοικοκυρών στα σπίτια τους!

Θα είναι μια κάρτα ονειρική που θα την ζηλεύουν ακόμη και οι πλούσιες σε τεχνογνωσία και τεχνολογία χώρες κολοσσοί, οι οποίες φιλοδοξούν να οργανώσουν, σε μερικά χρόνια, ηλεκτρονικά τη ζωή μας, σε σημείο που θα γίνονται τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το κουμπί αυτό, κατά το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι η κάρτα, με την οποία θα μας εφοδιάσει του χρόνου τέτοια εποχή.

Μπράβο στο υπουργείο εκ των προτέρων για τα παραμύθια που σκαρφίζεται.

Δεν βαρέθηκαν να μας κοροϊδεύουν; Δεν τρώμε κουτόχορτο ούτε είμαστε ηλίθιοι. Γνωριζόμαστε καλά με το κράτος που ακόμη δεν έχει καταφέρει να τοποθετήσει προϊσταμένους στις εφορίες για να εισπράξουν τους φόρους από τους μεγιστάνες, οι οποίοι μας βγάζουν την γλώσσα…

Και να σκεφθεί κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εξουσία έναν ολόκληρο χρόνο! Ένα χρόνο και ακόμη κυνηγάει τις πισίνες, τις παράνομες θαλαμηγούς, τους φοροφυγάδες και τους φοροκλέφτες. Τι να πει κανείς.

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι τα σπασμένα των Καραμανλή – Αλογοσκούφη τα πληρώνει ο φτωχός υπάλληλος, ο εργάτης, ο συνταξιούχος.

Αυτοί με τη νέα δραματική συρρίκνωση των ήδη συρρικνωμένων εισοδημάτων τους, θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία και θα πληρώσουν τα δάνεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Ας αφήσουν λοιπόν, τα περί μαγικής κάρτας ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι συνεργάτες και οι επιτελείς του και ας ανασκουμπωθούν για την είσπραξη των φόρων και των άλλων υποχρεώσεων των μεγαλοσχημόνων τζαμπατζήδων.

Προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ομολογουμένως αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, στην σπουδή του να φανεί συνεπές απέναντι στην «τρόικα» και στο «μνημόνιο», μερικές φορές σχεδιάζει μέτρα, τα οποία δύσκολα εφαρμόζονται ή ακόμη είναι ανεφάρμοστα.

Ένα απ’ αυτά ήταν και η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνη του πετρελαίου κίνησης, πράγμα που θα προκαλούσε μεγάλες αυξήσεις της τιμής του πρώτου και βέβαια σοβαρή επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών εν όψει του χειμώνα.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιδοτούσε τους χαμηλοεισοδηματίες για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ανάλογα με τις περιοχές που κατοικούν, τον αριθμό των δωματίων που θα θερμαίνουν και τα μέλη των οικογενειών τους.

Πράγματα δηλαδή ανεφάρμοστα, ουτοπικά, τα οποία και η ΝΔ επιχείρησε να εφαρμόσει με πλήρη… αποτυχία.

Ευτυχώς, ο κ. Παπακωνσταντίνου τα μάζεψε, τα πήρε πίσω.

Αρχικά μας είπε ότι το μέτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης θα εφαρμοζόταν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά… προ ημερών, μετέθεσε την ισχύ του από την 15η Οκτωβρίου 2011!

Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι το σχέδιο, ευτυχώς, ματαιώθηκε οριστικά, διότι το υπουργείο πείσθηκε ότι είναι ανεφάρμοστο. Ευτυχώς…

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και οι επιτυχίες της, δεν αμφισβητούνται όπως ολοκάθαροι είναι και οι έπαινοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τα επιτεύγματά της.

Εύσημα απονέμονται συχνά στην κυβέρνησή μας.

Ιδιαίτερα πρέπει να εξαρθεί η προ ημερών πανηγυρική βράβευση του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Βερολίνο, με το βραβείο «Δύναμη της αλήθειας» για τα πολύ δύσκολα και επιτυχή επιτεύγματά του. Το βραβείο αυτό που έχει απονεμηθεί σε μεγάλες προσωπικότητες, ο Γιώργος Παπανδρέου, πολύ σωστά, αφιέρωσε στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του, χάρη στις οποίες μπήκαμε ήδη στον δρόμο της οικονομικής ανόρθωσης.