Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

H VISA

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό μας Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απετέλεσε η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, για την κατάργηση της βίζας από τις 5 Απριλίου.
Οι Έλληνες πολίτες μπορούν πλέον να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, ελεύθερα, χωρίς να χρειάζονται προηγουμένως θεώρηση (visa) από τις κατά τόπους προξενικές αρχές της χώρας αυτής.
Χρόνια και χρόνια προσπαθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ να πετύχει την κατάργηση της «βίζας» από την Ουάσιγκτον και αντιμετώπιζε συνεχώς αρνήσεις, συμβουλές για υπομονή, αναβολές, επανεξετάσεις του θέματος, προτροπές για την πάταξη της τρομοκρατίας, έκδοση νέων ασφαλών ηλεκτρονικών διαβατηρίων από τις αστυνομικές αρχές και στο τέλος… τίποτα!
Απλούστατα, με δυο λόγια, δεν υπήρχε εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στις κυβερνήσεις της ΝΔ. Δεν έπαιρναν στα σοβαρά τον κ. Κώστα Καραμανλή και την παρέα του που οδήγησαν την Ελλάδα, κατά την εξαετία που την κυβέρνησαν, ένα βήμα πριν την πλήρη καταστροφή, σε όλους γενικά τους τομείς.
Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον γνώριζε καλύτερα από εμάς, ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και το ίδιο το κόμμα, είχαν ένα εντελώς ανίκανο στελεχιακό κατεστημένο που βούλιαζε την χώρα, κάθε μέρα και πιο βαθειά.
Πολύ σημαντικά είναι επίσης, όσα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα ανέφερε κατά την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και όσα δήλωσε αργότερα για την χώρα μας και τον Γιώργο Παπανδρέου.
Τόνισε ιδιαίτερα ότι οι Παπανδρέου, από τον παππού Γεώργιο και τον πατέρα Ανδρέα, μέχρι τον σημερινό Γιώργο Παπανδρέου, κυβέρνησαν την χώρα μας σε εποχές πολύ δύσκολες.
Μίλησε για την δραστηριότητα και τους εύστοχους, τους επιτυχημένους χειρισμούς του πρωθυπουργού μας στην προσπάθειά του να βγάλει την χώρα από την σημερινή κακή οικονομική κατάσταση που κληρονόμησε και για την προσωπικότητά του, εν γένει.
Τέλος, ο κ. Ομπάμα παρέσχε την πλήρη υποστήριξη του στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι πάντοτε οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρυ Κλίντον και του συζύγου της, πρώην προέδρου κ. Μπιλ Κλίντον, με τους οποίους συναντήθηκε και συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αξιοσημείωτη υπήρξε και η συμβολή στην επιτυχή επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, για τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με πολύ θερμά λόγια.
Ο πρωθυπουργός με το ταξίδι του σε Ευρώπη και Αμερική πέτυχε :
· Στήριξη στην προσπάθεια για ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της «κουρελιασμένης» οικονομίας μας που κληρονόμησε από την εξαετία της ΝΔ.
· Έπληξε τους κερδοσκόπους
· Άνοδο του κύρους της Ελλάδας, τόσο στον Βαλκανικό χώρο, όσο και στην Ευρώπη και ΗΠΑ που, σε μεγάλο βαθμό, είχαν υποβαθμίσει οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής, Αλογοσκούφης, η αμαρτωλή παρέα των Βατοπεδινών, των κουμπάρων κλπ.
· Προώθηση των λύσεων Σκοπιανού και Κυπριακού και επάνοδος της Ελλάδας σε δύναμη ισορροπίας και σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Δεν λέω λέξη για την κ. Μπακογιάννη διότι εκτιμώ τις ικανότητες και τις δυνατότητές της, φοβάμαι όμως τον πατέρα της, ο οποίος με την αποστασία, της οποίας υπήρξε πρωταγωνιστής, ανέτρεψε τον εκλεκτό του λαού (53%) γέρο της δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου, πρόδωσε τα όνειρα της γενιάς του «ένα – ένα – τέσσερα», τα νεανικά μας όνειρα (και τα δικά μου) και άνοιξε το δρόμο στην βασιλοχουντική δικτατορία, η οποία περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να καταργήσει τις ελευθερίες που ο λαός μας είχε κερδίσει με αγώνες και ποταμούς αίματος.

Θα ήταν όμως παράλειψη και υποτίμηση του ρόλου και της ικανότητας του πρωθυπουργού μας, αν δεν τονιζόταν ιδιαίτερα η αλλαγή της τακτικής του διεθνούς τύπου έναντι της Ελλάδας και την δημοσίευση πλέον θετικών σχολίων, που, βέβαια, ακυρώνουν τις ύποπτες κινήσεις των κερδοσκόπων και αυτών που τις υποκινούν προς ίδιον όφελος.

Το συμπέρασμα είναι ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Λουξεμβούργο, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, έφερε αποτελέσματα πολύ καλύτερα από τα προσδοκώμενα.
Ας έχει πάντα, όπως τώρα μεγάλη δύναμη ο Γιώργος Παπανδρέου.