Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πάγκαλος, ο παρεξηγημένος…

Συχνά και τελευταίως συχνότερα, ταράζει τα νερά της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.

Ο πληθωρικός πολιτικός, με βαθειά γνώση των θεμάτων που μας απασχολούν και με μόρφωση και επιστημονική κατάρτιση άρτια σε πολλούς τομείς, αλλά και με το θάρρος και την τόλμη που τον διακρίνει, δεν διστάζει να λέει ξεκάθαρα την γνώμη του και να θίγει καυτά θέματα με ρεαλισμό που πολλές φορές εγγίζει τα όρια μιας, τρόπον τινα, «ωμότητας», η οποία ενοχλεί όσους παρεξηγούν και παρερμηνεύουν τα λεγόμενα και τις προθέσεις του, κυρίως δε τάξεις και ομάδες του «κατεστημένου».

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι ο αντιπρόεδρος Πάγκαλος μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και όσα λέει βασίζονται στην πολυετή πολιτική και κοινωνική του πείρα και αποτελούν απαυγάσματα των εξαιρετικών σπουδών και των πολύπλευρων του γνώσεων.

Προτού πάντως οι ενοχλημένοι και οι θιγόμενοι από τα λόγια του Θόδωρου Πάγκαλου στρέψουν τα πυρά τους εναντίον του, προτού τον «ρίξουν στην πυρά» θα ήταν φρόνιμο να μελετούν σε βάθος όσα κατά καιρούς λέει, σε ομιλίες του ή ιδιωτικά και να μην αρκούνται στην επιφανειακή τους εντύπωση.

Για παράδειγμα θα ανέφερα τα περί «κοπριτών» που δημόσια είπε τελευταίως.

Δυστυχώς κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι τα παρεξήγησαν, τα πήραν επάνω τους και αντέδρασαν οργισμένα, όπως άλλωστε έκαναν και κάποιοι άνοες «συνδικαλιστές».

Όλοι αυτοί δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να μπουν στο νόημα των όσων είπε ο κ. αντιπρόεδρος που στην πραγματικότητα ήταν και είναι υπέρ των τιμίων, εργατικών και ευσυνείδητων υπαλλήλων, οι οποίοι, αντί να αντιδρούν άσχημα, συνεπικουρούμενοι πάντοτε από μερίδα του δεκαρολόγου τύπου και από κάποια λαϊκίζοντα κανάλια, θα έπρεπε να τον ευχαριστούν.

Με απλά λόγια, ο Θόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε «κοπρίτες» αυτούς που διορίζονται στο δημόσιο λόγω ρουσφετολογίας, είναι ανάξιοι, τεμπέληδες και χαραμοφάηδες.

Συγκεκριμένα, ο Θόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε επί λέξει:

«Να περάσουν οι αξιότεροι στο Δημόσιο, να γίνει και η ζωή όλων μας πιο εύκολη. Όταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί. Έχει αλλοιωθεί αυτή καθαυτή η έννοια της απόλυσης.

Τι θα πει ας πούμε «απελύθη ο έχων σύμβαση ορισμένου χρόνου»; Δεν απελύθη. Επήλθε ο ορισμένος χρόνος».

Άλλωστε τα ίδια ακριβώς πράγματα, αλλά με άλλα λόγια και σε τόνο ηπιότερο, έχουν πει ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί και παράγοντες της πολιτικής.

«Επί χρόνια το κράτος προσλάμβανε αφειδώς χωρίς αξιοκρατία ή ορθολογικά κριτήρια» έγραψε π.χ. ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο «Έθνος».

Αυτοί λοιπόν είναι οι «κοπρίτες», κατά τον αντιπρόεδρο που τα λέει «έξω από τα δόντια».

Σχετικώς, μεγάλη και έγκυρη Αθηναϊκή εφημερίδα, έγραψε προ ημερών :

«Ευτυχώς, από μια άποψη, που υπάρχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος που εκλαϊκεύει με αποτελεσματικό, αν και συχνά σοκαριστικό τρόπο, τις κυβερνητικές θέσεις και έτσι αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα ο ελληνικός λαός τις πραγματικές απόψεις της κυβέρνησης για διάφορες κοινωνικές ομάδες. Απόψεις που ο πρωθυπουργός και οι περισσότεροι υπουργοί του συνήθως συγκαλύπτουν ή μετριάζουν πίσω από διάφορα λεκτικά σχήματα».

Και συνεχίζει η ίδια εφημερίδα :

«Δεν το είπε βεβαίως ο αντιπρόεδρος Πάγκαλος, αλλά εύλογο είναι να συμπεράνουμε βάσει της θεωρίας των «κοπριτών», ότι ανάλογη θα είναι η συμπεριφορά της κυβέρνησης Παπανδρέου απέναντι σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που συγκαταλέγει στην κατηγορία των «κοπριτών».

Εξαιρετικά διαφωτιστικός είναι ο Θ. Πάγκαλος στην παρουσίαση όλων των πτυχών της πολιτικής συμμαχιών της κυβέρνησης με τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο αντιπρόεδρος είναι κατηγορηματικός : «Ο μόνος ουσιαστικός συνομιλητής μας είναι το κόμμα ΛΑΟΣ. Οι μόνοι που κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση» υπογραμμίζει χωρίς περιστροφές.

Ο Θ. Πάγκαλος δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας των κυβερνητικών θέσεων στο ζήτημα αυτό. «Μόνο με το ΛΑΟΣ – και με κανένα άλλο κόμμα – μπορεί να συζητήσει το ΠΑΣΟΚ»

Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως τα επιχειρήματα που προβάλλει ο Θ. Πάγκαλος για να αποκλείσει κάθε συζήτηση με την Αριστερά. «Η κυρία Παπαρήγα ονειρεύεται μια Σοβιετική Ένωση, τη συγχωρεμένη» λέει και προσθέτει : «Ο δε Συνασπισμός του κ. Τσίπρα είναι ένα συγκρότημα το οποίο συναναστρέφεται τρομοκρατικές ομάδες»!!

Πρόσφατα όμως ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε χαρακτηρίσει ως μη παραγωγικούς τους ενστόλους, δηλαδή τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς κλπ. Με αποτέλεσμα να γίνουν παρεξηγήσεις ακόμη και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση.

Δυστυχώς, τα ΜΜΕ αρκέσθηκαν στο να μεταδώσουν μόνον ξερά και αρνητικά την δήλωση του κ. αντιπροέδρου, χωρίς να μπουν στον κόπο να αναλύσουν και να εξηγήσουν εκείνο το «μη παραγωγικούς», το οποίο τις επόμενες ημέρες διευκρινίσθηκε.

Το «μη παραγωγικοί» αναφερόταν στην στενή έννοια του όρου, διότι στην πραγματικότητα οι ένστολοι εργάζονται σκληρά και με αυτοθυσία, για την ακεραιότητα της χώρας, την άμυνά της, την ασφάλεια των πολιτών που αποτελούν υπέρτατα αγαθά, τα οποία υπηρετούν με κίνδυνο της ζωής τους, με θυσίες και με αίμα.

Αυτά εννοούσε ο κ. Πάγκαλος, με την βαθειά επιστημονική και πολιτική γνώση και πείρα που έχει.

Κλείνοντας το άρθρο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι τα όσα λέει και δηλώνει ιδιωτικώς ή δημόσια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, θα πρέπει να ερμηνεύονται με ιδιαίτερη σκέψη και με τα ακόλουθα μέτρα :

· Μιλάει πάντοτε «έξω από τα δόντια»

· Δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος των απόψεων του.

· Σκέπτεται… μεγαλοφώνως!

· Λέει αλήθειες που άλλοι δεν τολμούν!

· Είναι παρορμητικός, εκρηκτικός και ιδιόρρυθμος.

· Έχει επιστημονικές γνώσεις, μόρφωση και πολύ «βαρειά» διπλώματα.

· Διαθέτει βαθειά σκέψη και διορατικότητα.

Συμπέρασμα : η παρουσία του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου στην πολιτική σκηνή είναι απόλυτα αναγκαία και προσφέρει πάντοτε πάρα πολλά στη χώρα και στο λαό.



Η Νέα Κίος του..."Καλλικράτη"


Της συνεργάτιδάς μου Σούλας Χαβιαρά


Τώρα που οι "Καλλικρατικές" μέρες έχουν αρχίσει και μετρούν την άμμο στην κλεψύδρα μας, τώρα που τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη παρουσιαστεί (με μεγαλύτερο το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών στους διευρυμένους δήμους), τώρα που μπαίνουμε σιγά - σιγά στο πνεύμα και στο νόημα της Καλλικρατικής συνύπαρξης ανόμοιων πολλές φορές κοινωνιών, τώρα μπορούμε δειλά - δειλά να βγάλουμε ένα πρώτο συμπέρασμα που αποτελούσε μάλιστα (και αποτελεί) την ευχή όλων μας...

Η ΝΕΑ ΚΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΥΦΟΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΗΣ... Είμαστε σε θέση να διεκδικούμε και να κερδίζουμε... ακόμα κι αν χάσουμε κάποιες μάχες...

Και επιπλέον είμαστε ξανά σε θέση να ονειρευόμαστε....

Ίσως τούτο το μήνυμα να φαίνεται και ν' ακούγεται υπεραισιόδοξο στα μάτια και στ' αυτιά σας... κι ίσως και να 'ναι, όμως σίγουρα δεν είναι ψεύτικο...

Όσο υπάρχουν σ' αυτό τον τόπο άνθρωποι υπερήφανοι για την καταγωγή τους, άνθρωποι που σηκώνουν τα μανίκια και πέφτουν με όρεξη στη δουλειά, διαθέτοντας χρόνο από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους για να δημιουργήσουν, η Νέα Κίος θα είναι πάντα μπροστά...


Σούλα Χαβιαρά