Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Οι εποχικοί δασοπυροσβέστες (τους χαρακτηρίζουν εποχικούς γιατί δουλεύουν 8 μήνες τον χρόνο, από Απρίλιο μέχρι τέλος Νοεμβρίου), χωρίς αμφιβολία προσφέρουν έργο ουσιαστικό, έργο εθνικό θα έλεγε κανείς, αγωνιζόμενοι με πραγματική αυτοθυσία για την σωτηρία των δασών που μας απέμειναν.
Οι υπάλληλοι αυτοί με αποδοχές αναντίστοιχες και δυσανάλογες (προς τα κάτω πάντα) προς το έργο που προσφέρουν, αν και εργάζονται σκληρά και πολύ επικίνδυνα 8 μήνες τον χρόνο και τους υπόλοιπους 4 μήνες πηγαίνουν στην ανεργία, ουσιαστικά είναι «ξεκρέμαστοι», παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη των υπηρεσιών τους.
Είναι «ξεκρέμαστοι» αν και θα μπορούσαν, με μικρή ίσως, εκπαίδευση ή συμπληρωματική εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οκτώ μήνες τον χρόνο πληρώνονται και μάλιστα με ένσημο του Ι.Κ.Α. και τους άλλους τέσσερις πληρώνονται κατά κάποιον τρόπο, από τον ΟΑΕΔ. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα:
Η μονιμοποίησή τους δεν θα ήταν συμφέρουσα για το Πυροσβεστικό Σώμα που θα κάλυπτε τα κενά του με δοκιμασμένο και «ψημένο» προσωπικό, για τον προϋπολογισμό που θα είχε πολύ μικρή επιβάρυνση και για τους ίδιους τους νυν εποχικούς δασοπυροσβέστες που θα μπορούν να βλέπουν το μέλλον με σιγουριά;
Αυτά χωρίς να είμαι ειδικός οικονομολόγος.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδης και τα οικονομικά υπουργεία, ας δουν το θέμα με συμπάθεια και καλή θέληση.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Είχα σκοπό προχθές, όταν δημιουργήθηκε το θέμα, να γράψω για την ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος που ασκήθηκε κατά των πρυτανικών αρχών του Ε.Μ.Π. αλλά με πρόφθασε ο διαπρεπής συνάδελφος Γιάννης Πρετεντέρης που κατά το κοινώς λεγόμενο «μου πήρε την μπουκιά από στόμα» με το άρθρο του «Τι εννοεί ο ποιητής;» που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» της 19ης Νοεμβρίου.
Πρόκειται για την μόνιμη και προκλητική κατάληψη χώρου του Πολυτεχνείου όπου έχει εγκατασταθεί από τους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές», ιστοσελίδα που μεταδίδει στα πέρατα του κόσμου τις απόψεις τους.
Ο πρύτανης του Ε.Μ.Π. ο κ. Μουντζούρης, όταν έγινε γνωστή η δίωξη σε βάρος του και σε βάρος των αντιπρυτάνεων, δήλωσε ότι :
«Πρόκειται για πολιτική δίωξη που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της διακίνησης των ιδεών»
Δηλαδή, σημειώνει ο κ. Πρετεντέρης στο άρθρο του, ο κ. πρύτανης υποστηρίζει ότι «σε ολόκληρη την Ελλάδα η διακίνηση των ιδεών εμποδίζεται και ευτυχώς που οι «αντιεξουσιαστές» κατέλαβαν το Πολυτεχνείο για να τις διακινούν ελευθέρως; Μην τρελαθούμε εντελώς! Και ότι είναι «πρωτοφανής ενέργεια» να παραπέμπονται τα τρία μέλη της Πρυτανείας «για θέματα που υφίστανται εδώ και 15 χρόνια». Τι σημαίνει αυτό; Ότι στα δεκαπέντε χρόνια η παρανομία γίνεται καθεστώς και κακώς ενοχλούνται οι παράνομοι ή ότι η αποκατάσταση της νομιμότητας δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές εφόσον η παρανομία προηγήθηκε της θητείας τους;»
Έτσι λοιπόν, με τις ευλογίες των πρυτανικών αρχών «κάποιοι κάνουν ότι θέλουν μέσα στους χώρους των ΑΕΙ και πρέπει να διατηρείται το «άβατο» για να προστατεύονται αυτοί οι «κάποιοι» και να… διακινούνται ελεύθερα οι ιδέες!
Φαίνεται ότι τα άλλα blogs εκτός του E.M.Π. είναι ανελεύθερα, λογοκρίνονται και δεν διακινούν ιδέες κατά τον κ. πρύτανη.
Είναι να γελάμε ή να κλαίμε με τον τρόπο σκέψης κάποιων πνευματικών ηγητόρων μας;