Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" ΚΑΙ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

Η κυβέρνηση ετοίμασε και ήδη προωθεί τα σχέδιά της για τον νέο «Καποδίστρια» που ονομάζει «Καλλικράτη» και, επίσης, ετοιμάζει το νέο εκλογικό νόμο που, βέβαια, δεν πρόκειται να μας απασχολήσει στο σημερινό μας άρθρο γιατί απλούστατα, δεν γνωρίζουμε ποιά ακριβώς θα είναι η φιλοσοφία του, τι θα προβλέπει, πως πρόκειται να λειτουργήσει και αν, τα αποτελέσματά του θα εναρμονίζονται, θα ταυτίζονται με την θέληση του εκλογικού σώματος, του λαού μας και θα την εκφράζουν, δηλαδή αν θα είναι γνήσια δημοκρατικά.
Για τον εκλογικό νόμο λοιπόν, ούτε λέξη σήμερα.
Επανέρχομαι στο νέο χάρτη αυτοδιοίκησης της χώρας, στον «Καλλικράτη» που οσονούπω αντικαθιστά τον «Καποδίστρια», ο οποίος, ομολογουμένως, αποτέλεσε «επανάσταση»στην διοίκηση, απέβη δηλαδή προς όφελος, γενικώς, του διοικητικού μας μηχανισμού και να τονισθεί αυτό, ο αρχιτέκτων του, ο δημιουργός του, ο Αλέκος Παπαδόπουλος έγραψε ιστορία με την πραγματική σημασία της λέξης.
Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι αναγνωρίζω απόλυτα τις αγαθές προθέσεις των όσων ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών, έχω ωστόσο ορισμένες απορίες και κάποια ερωτήματα για την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν. Επίσης έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις που μου δημιουργούν προβληματισμούς.
Και εξηγούμαι :
1) Είναι κοινό μυστικό και η πείρα μας έχει διδάξει, ότι οι μεγάλοι σχηματισμοί, οι μεγάλοι οργανισμοί και οι μεγάλοι διοικητικοί μηχανισμοί, είναι δυσκίνητοι, δύσκαμπτοι και επιρρεπείς στην γραφειοκρατία, η οποία καθίσταται αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις, για τον συντονισμό και τη λειτουργία τους.
Αντίθετα, οι μικροί και μεσαίοι σχηματισμοί και οργανισμοί, είναι ευέλικτοι και πιο κοντά στην κοινωνία και στον πολίτη.
Πως είναι δυνατόν λοιπόν να πιστεύει η κυβέρνηση, ότι η δημιουργία, με τον «Καλλικράτη» 370 δήμων – γιγάντων, δήμων – μαμούθ, δήμων με έκταση κρατιδίων, θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη από όσο τους εξυπηρετούν τώρα οι μικρότεροι και ευέλικτοι δήμοι;
Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν αντιλαμβάνονται άραγε ότι οι δημότες των μικρών δήμων έχουν άμεση γνωριμία και επαφή με τους δημοτικούς άρχοντες, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται πιο εύκολα τα προβλήματα που αναφύονται και να προωθούνται με μεγαλύτερη ευχέρεια προς την λύση τους;
Δεν αντιλαμβάνονται, ότι οι άρχοντες των μικρών δήμων βρίσκονται κοντά στα προβλήματα και έχουν άμεση αντίληψη των διαφόρων θεμάτων;
Δεν καταλαβαίνουν πως στους δήμους – γίγαντες, παρουσιάζονται και δημιουργούνται προβλήματα διοίκησης και δυσχεραίνεται πολύ η αντιμετώπιση τους (ακόμη και στην περίπτωση που έχουν καλή οργάνωση, πράγμα σπάνιο);
Με λίγα λόγια οι δήμοι – γίγαντες, κυρίως της επαρχίας, θα βρεθούν οπωσδήποτε απέναντι σε μεγάλα προβλήματα επικοινωνίας με τους δημότες τους με τους οποίους θα τους χωρίζουν τεράστιες αποστάσεις, δυσκολίες στις μεταφορές, διαφορετικά προβλήματα μεταξύ των διαφόρων περιοχών και άλλα πολλά.
Και βέβαια, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), που, χωρίς αμφιβολία, αποτελούν την μεγαλύτερη και την καλύτερη οργανωτική επιτυχία της μεταπολιτευτικής περιόδου, θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν πολίτες και υπηρεσίες. Αλλά ας μην γελιόμαστε, δεν αρκούν μόνον τα ΚΕΠ για να στηρίξουν επιτυχώς μια ανατροπή, για να μην πω κοσμογονία, του νέου χάρτη αυτοδιοίκησης της χώρας που τον βάπτισαν «Καλλικράτη». Δεν φθάνουν τα ΚΕΠ για την επιτυχία της «Νέας αρχιτεκτονικής και αποκεντρωμένης διοίκησης» κύριοι αρμόδιοι υπουργοί.
Ο «Καποδίστριας» του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου είχε πολλές ατέλειες, πολλά λάθη, αλλά, οπωσδήποτε, αποτέλεσε ουσιαστικά μια πολύ μεγάλη επιτυχία που έδωσε ζωή στην αυτοδιοίκηση και στην επαρχία. Κοινότητες και περιοχές που δεν είχαν ούτε καν την δυνατότητα να μαζέψουν τα σκουπίδια τους, να βάλουν νερό στις βρύσες των σπιτιών, να φροντίσουν την αποχέτευση και άλλα πολλά, με τον «Καποδίστρια» απέκτησαν υπηρεσίες, αυτοκίνητα, μηχανήματα, προσωπικό επιστημονικό και μη. Απέκτησαν οντότητα, δυνατότητες, παραγωγικότητα, δυναμισμό. Όμως οι «Καποδιστριακοί» δήμοι αντιμετώπισαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν.
Το καλύτερο ως εκ τούτου που θα μπορούσε να κάνει η
κυβέρνηση, είναι να φτιάξει ένα «Καλλικράτη» που θα διορθώνει τα σφάλματα του «Καποδίστρια» του Αλέκου Παπαδόπουλου και θα λύνει το οικονομικό του πρόβλημα με επαναστατικά μέτρα. Εδώ σας θέλουμε κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Να διορθώσετε τα λάθη του «Καποδίστρια» και όχι να τον διαλύσετε με χιμαιρικά σχέδια που διαθέτουν καλή προαίρεση αλλά δεν είναι ρεαλιστικά τουλάχιστον για την Ελλάδα. Είναι σχέδια ουτοπικά.
Ακόμη κύριοι της κυβέρνησης θέλω να σας ρωτήσω :
Τι θα γίνει με τα επιτυχημένα Νομικά Πρόσωπα, τους Οργανισμούς, τα πολιτιστικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τις δημοτικές επιχειρήσεις και τόσα άλλα των λεγόμενων μικρών «Καποδιστριακών» δήμων; Θα διαλυθούν ή θα περάσουν στους δήμους – μαμούθ για να αναλάβουν αυτοί την διάλυσή τους;
Ο υπογράφων το άρθρο αυτό χρόνια τώρα, κατοικεί, ζει , σ’ ένα μικρό «Καποδιστριακό» δήμο που πολλά έχει δημιουργήσει κι επιτύχει και γι’ αυτό γνωρίζει άριστα τα πράγματα. Γνωρίζει, ότι το χάος του σχεδιαζόμενου «Καλλικράτη» θα καταπιεί τις επιτυχίες και τα δημιουργήματα του «Καποδίστρια».
Γνωρίζει ότι θα επιστρέψουμε σε εποχές που δεν θα θέλαμε ούτε καν να επαναφέρουμε στη μνήμη μας.
Και για να τελειώνουμε. Οι σκέψεις και οι προθέσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι καλές, αλλά πρέπει να αναθεωρηθούν σ’ ένα νέο «Καλλικράτη», τον «Καλλικράτη 2» ας πούμε.
Κλείνοντας αυτό το θέμα θα πρέπει να αναφερθεί με ιδιαίτερη έμφαση, ότι η αιρετή περιφερειακή διοίκηση θα αποτελέσει πραγματική αποκέντρωση και θα επαναφέρει την παλιά διοικητική (δοτή τότε) δομή της χώρας και μάλιστα αναβαθμισμένη και ισχυρή.



Υ. Γ. Μερικές παρατηρήσεις για τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα της χώρας μας και του λαού μας.
1) 173.000.000 € λείπουν παράνομα από τον λογαριασμό του ΟΑΕΔ και δημιουργείται πρόβλημα στην πληρωμή των ανέργων. Ποιος τα πήρε από την κυβέρνηση της ΝΔ και που τα πήγε; Ο εισαγγελέας έχει τον λόγο.
2) Σημειώνονται στις κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και την θέση της στην Ε.Ε., κάποιες αντιφάσεις και αρρυθμίες που προκαλούν αντιδράσεις και γκρίνιες. Θεωρώ πως είναι φυσικό, να γίνονται λάθη και αστοχίες που εκ των υστέρων διορθώνονται, λαμβανομένου υπόψιν του χάους που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση. Έχουμε ακόμη την αδεκαρία των δημόσιων ταμείων και την αναξιοπιστία που προκάλεσαν τα ψέματα των Αλογοσκούφηδων και Παπαθανασίου στην Ε.Ε. και επίσης πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού.
Το έργο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα πετύχει γιατί πρέπει να πετύχει.
Γρήγορα θα βγούμε από την δύσκολη κατάσταση.