Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ο «Σκεντέρμπεης» και ο κάλπικος αλβανικός εθνικισμός. Ο Έλληνας εθνικός ήρωας της… Αλβανίας!



Σε πρόσφατο άρθρο μου, ασχολήθηκα με τους μισέλληνες συνεργάτες των γερμανοϊταλών, τους τσάμηδες, οι οποίοι οργίασαν στην κατοχή σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού της Θεσπρωτίας, δολοφόνησαν άγρια πολλούς αθώους έλληνες, βίασαν κοπέλες, λήστεψαν, άρπαξαν ζώα και νοικοκυριά και τελικά, μετά την ήττα των αφεντικών τους, κατέφυγαν στην γειτονική Αλβανία, χωρίς να δώσουν λόγο για τα εγκλήματά τους.
Επίσης, ασχολήθηκα με τους σημερινούς τσάμηδες, τους απογόνους τους, αυτούς της δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι ζουν στην Αλβανία, έχουν δημιουργήσει συλλόγους και οργανώσεις, δραστηριοποιούνται ανθελληνικά με τις ευλογίες πάντοτε του πρωθυπουργού της χώρας Σάλι Μπερίσα και έχουν το θράσος να διεκδικούν τις περιουσίες των προγόνων τους που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δημεύθηκαν ως εχθρικές για να αποζημιωθούν τα θύματα των κακοποιών πατέρων και παππούδων τους.
Ωστόσο, προφανές είναι ότι στην Αλβανία υπάρχει και καλλιεργείται από κάποια κέντρα ανθελληνικό μένος, το οποίο κάθε λίγο και λιγάκι ξεσπάει. Πρόσφατο παράδειγμα, η δολοφονία του έλληνα βορειοηπειρώτη στη Χειμάρα, από φανατικούς Αλβανούς σωβινιστές, επειδή μίλαγε ελληνικά, την μητρική του γλώσσα, μέσα στο ίδιο του το μαγαζί!
Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες περιπτώσεις έξαρσης του μίσους ορισμένων αλβανών εναντίον των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας της Βόρειας Ηπείρου, δηλαδή εναντίον των Ελλήνων και της Ελλάδας.
Μίσος αντί για ευγνωμοσύνη, για τις εκατοντάδες χιλιάδες των αλβανών μεταναστών που φιλοξενούνται στην χώρα μας, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και με τα εμβάσματά τους, από την δουλειά τους, στηρίζουν τις οικογένειές τους και την οικονομία της γειτονικής χώρας. Και όλα αυτά, σε εποχές που η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και πολλοί έλληνες, ιδίως νέοι και νέες αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας.
Με άλλα λόγια αλβανοί και άλλοι αλλοδαποί μετανάστες στη χώρα μας καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας που φυσιολογικά θα έπρεπε να καλύπτονται από έλληνες,
Οι αλβανοί ιδιώτες, επίσημοι, αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες, συνεχίζουν τις προκλήσεις και τις εχθρικές τους ενέργειες εναντίον της Ελλάδας.
Καταλαμβάνουν ιδιοκτησίες ελλήνων βορειοηπειρωτών και η αστυνομία… συλλαμβάνει τους ιδιοκτήτες, αντί για τους καταπατητές, μεταξύ των οποίων είναι και η κόρη του Σάλι Μπερίσα. Αρπάζει κι αυτή ελληνικές περιουσίες!
Το μίσος όμως κάποιων αλβανών κατά της Ελλάδας, είναι παλιό και είχε εκδηλωθεί έντονα και κατά το έπος του 1940, σύμφωνα με μαρτυρίες αξιωματικών και οπλιτών του ελληνικού στρατού, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μιλούν για εχθρικές ενέργειες εναντίον των ελλήνων και υπέρ των ιταλών κατακτητών τους, των οποίων όμως οι αλβανοί ήταν και παραμένουν θαυμαστές και… υποτακτικοί.
Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι και κατά τις δύο επισκέψεις μου στην Αλβανία επί Ενβέρ Χότζα η πρώτη και επί Ραμίζ Αλία η δεύτερη, κατά τις επαφές μου με απλούς πολίτες και με παράγοντες και αξιωματούχους, δεν αντιμετώπισα εχθρικές συμπεριφορές.
Το κύριο όμως θέμα μας σήμερα, είναι άλλο.
Είναι ο Γεώργιος Καστριώτης, ο «Σκεντέρμπεης», τον οποίο οι αλβανοί θεωρούν και παρουσιάζουν ως εθνικό τους ήρωα!
Ήρωας εθνικός ήταν βέβαια ο θρυλικός «Σκεντέρμπεης», ο Γεώργιος Καστριώτης, όμως Αλβανός δεν ήταν!
Ο Γεώργιος Καστριώτης που έφιππος και με πανοπλία δεσπόζει στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, ήταν ήρωας Ηπειρώτης, Χριστιανός Ορθόδοξος, καταγόμενος από την Καστοριά (Καστορώτης – Καστριώτης), γιος οικογένειας Καστοριανών ηγεμόνων, πρίγκιπας της Ηπείρου.
Ήταν ένας Χριστιανός ηγέτης στα Βαλκάνια, ο οποίος με αξιοθαύμαστη γενναιότητα, αντιμετώπισε την οθωμανική εξάπλωση και την εμπόδισε όσο ήταν δυνατόν.
Βιογράφοι του Γεωργίου Καστριώτη τον θεωρούν Ηγεμόνα των Ηπειρωτών και τον ονομάζουν Ηπειρώτη πρίγκιπα, χωρίς να αναφέρουν ο,τιδήποτε περί Αλβανικής καταγωγής του. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι και ο ίδιος ο «Σκεντέρμπεης» θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα ηπειρώτη «με προπάτορες εκείνους από τους οποίους προήλθε ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου», σε επιστολές του μάλιστα στον ηγεμόνα του Τάραντα Ιωάννη Αντώνιο και στον ιταλό Ursini, to 1460, αυτοχαρακτηρίζεται ως απόγονος των ηπειρωτών.
Οι αλβανοί που εμφανίσθηκαν στην περιοχή τον 11ο αιώνα υποστηρίζουν, ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτό κανένα ιστορικό αποδεικτικό στοιχείο. Το μόνο γνωστό είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο εκρωμαΐσθηκαν και ότι τα περί ιλλυρικής καταγωγής τους είναι εφευρήματα των γερμανών που, όπως και οι ιταλοί, τους ήθελαν και τους θέλουν όργανα και υποτακτικούς τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Ιστορική αλήθεια αποτελεί επίσης η δημιουργία κατά την αρχαιότητα, στον σημερινό χώρο της Αλβανίας, ελληνικών Αθηναϊκών, Κορινθιακών και Κερκυραϊκών αποικιών.
Ας επανέλθουμε όμως στον Γεώργιο Καστριώτη, τον «Σκεντέρμπεη», τον ηπειρώτη έλληνα ποι οι Αλβανοί με το «έτσι θέλω» έκαναν εθνικό τους ήρωα!
Εγγονός του Κων/νου Καστριώτη ηγεμόνα της Καστοριάς και της Ημαθίας και γιός του άρχοντα της Κρούγιας (Κρόϊας) και τις σερβίδας αρχόντισσας Βοϊσάβα γεννήθηκε το 1404 και πέθανε από κακοήθη πυρετό ελονοσίας, το 1468, σε ηλικία 64 ετών.
Ήταν ο μικρότερος από τα 8 άλλα αδέλφια του και παντρεύτηκε την επίσης Χριστιανή θυγατέρα του Αριανίτη Ανδρονίκη Κομνηνή και απέκτησε ένα γιο, τον Ιωάννη Καστριώτη, ο οποίος τον διεδέχθη μετά το θάνατό του και πολέμησε και αυτός τους Τούρκους στη Μάνη.
Την εποχή του σουλτάνου Μουράτ του Β΄ (1421 – 1451) οι Τούρκοι πήραν ως «ομήρους» τους 4 γιους του Ιωάννη Καστριώτη για να τους διαπαιδαγωγήσουν στην σουλτανική αυλή της Αδριανούπολης, να τους εξισλαμίσουν (δεν το πέτυχαν ποτέ) και να τους κάνουν πειθήνια όργανά τους.
Ο σουλτάνος Μουράτ, εκτιμώντας τα πνευματικά και σωματικά προσόντα και χαρίσματα του Γεωργίου Καστριώτη τον εκπαιδεύει μαζί με τον διάδοχο του θρόνου, τον μετέπειτα Μωάμεθ Β΄, τον πορθητή της Κωνσταντινούπολης και για την γενναιότητά του, και γενικά για τις αρετές του, του δίνει την τουρκική ονομασία «Ισκεντέρ Μπέη» (Σκεντέρμπεη» που στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Αλέξανδρος ηγεμών» ή «Μέγας Αλέξανδρος»
Ο Γεώργιος Καστριώτης όμως διατηρεί άσβεστο μίσος για τους Τούρκους, το οποίο φουντώνει ακόμη περισσότερο όταν μαθαίνει τον θάνατο των γονιών του.
Αποτέλεσμα, η λιποταξία του από την αυλή του Σουλτάνου Μουράτ του Β΄, η επιστροφή του στην Κρούγια, την οποία ελευθερώνει από τους Τούρκους, μαζί με τα 300 παλικάρια του.
Εν συνεχεία μπαίνει στον Καθεδρικό Ναό της πόλης και, μαζί με τους συμπολεμιστές του, κάνει δοξολογία, κατά την οποία ψέλνει συνεχώς και ο ίδιος. Με την δοξολογία ο Γεώργιος Καστριώτης ευχαρίστησε τον Θεό για την βοήθειά του.
Καθιέρωσε την σημαία του με την απεικόνιση του δικέφαλου αετού με φόντο πορφυρό που ήταν η πολεμική σημαία του Βυζαντίου, η οποία και παραμένει μέχρι τώρα ως η επίσημη σημαία της Αλβανίας!
Έτσι, οι φίλοι μας οι Αλβανοί έχουν εθνικό ήρωα έναν Έλληνα ηπειρώτη και σημαία εκείνη του Ελληνικού Βυζαντίου!
Ο Γεώργιος Καστριώτης, ο οποίος είχε πανοπλία με κράνος το γνωστό μακεδονικό με το διπλό κέρας σε αλλεπάλληλες μάχες κατατρόπωνε και εκμηδένιζε τους τούρκους τυράννους και τελικά ελευθέρωσε όλη την περιοχή.
Πέθανε από ελονοσία, όπως προαναφέρθηκε, στις 17 Ιανουαρίου 1468, σε ηλικία 64 χρόνων και θάφτηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Αλέσσιο (αρχαία Λισσός). Τον διαδέχθηκε ο γιος του Ιωάννης Καστριώτης, στον οποίο θα αφιερώσουμε άλλο δημοσίευμα, όπως επίσης θα ασχοληθούμε με τους λεγόμενους «αρβανίτες», οι οποίοι κάθε άλλο παρά αλβανοί είναι.
Κλείνοντας τονίζουμε ιδιαίτερα:
• Ο Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης) ήταν έλληνας ηπειρώτης Χριστιανός Ορθόδοξος.
• Οι βιογράφοι του τον ονομάζουν «ηπειρώτη πρίγκιπα» ή «ηγεμόνα των ηπειρωτών», χωρίς να αναφέρουν πουθενά τις λέξεις «αλβανός» ή «αλβανία».
• Σε επιστολές του σε διάφορες επιφανείς προσωπικότητες τονίζει την ελληνική ηπειρωτική του καταγωγή.
• Μίλαγε άψογα ελληνικά.
• Όλοι ανεξαιρέτως οι μεγάλοι ιστορικοί τον θεωρούν αδίστακτα Έλληνα και όσοι προσπαθούν να πλαστογραφήσουν την ιστορία, απλώς γελοιοποιούνται.
Αυτός ήταν ο Γεώργιος Καστριώτης, ο θρυλικός «Σκεντέρμπεης», ο εθνικός ήρωας των Αλβανών και της Αλβανίας, που όμως στην πραγματικότητα ήταν ΕΛΛΗΝΑΣ και μάλιστα, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ!

Υ.Γ. Απορία δική μου. Γιατί δεν βρίσκουμε τίποτα σχετικό στα μαθητικά βιβλία της ιστορίας; Μόνο με τον «συνωστισμό στην παραλία της Σμύρνης» ασχολούνται; Ντροπή!