Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Δεν γνωρίζω, ούτε είναι δυνατόν να γνωρίζω που θα καταλήξει ο διάλογος για το ασφαλιστικό.
Δε γνωρίζω, ούτε είναι δυνατόν να γνωρίζω τα συμπεράσματα του διαλόγου αυτού πάνω σ’ ένα ζωτικό θέμα για τη ζωή την δική μας και των νεότερων από εμάς, για την ζωή των παιδιών μας. Δεν γνωρίζω το νόημα του «πόλεμος στον πόλεμο» του ΚΚΕ που το εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Εκείνο όμως που πολύ καλά γνωρίζω, είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση που βούλιαξε τα πάντα, δια της προηγούμενης υπουργού Εργασίας και παντελώς ανίδεης και άσχετης περί το ασφαλιστικό κ. Φάνης Πάλλη – Πετραλιά (ο λαός την τιμώρησε ήδη και ελπίζω να μην ξανασηκώσει κεφάλι στην πολιτική) ανέτρεψε και κατέστρεψε ό,τι καλό υπήρχε στην λειτουργία του ασφαλιστικού μας συστήματος, το οποίο, ουσιαστικά, εκμηδένισε και ενταφίασε.
Η κ. Πετραλιά, με τις ευλογίες του πρωθυπουργού της συμφοράς, κατάφερε, εκτός των άλλων, να μετατρέψει τα υγιή ταμεία σε… πένητες, σε ζήτουλες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των συνταξιούχων και περιφέρουν τώρα τον δίσκο της επαιτείας.
Ναι, αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σ’ αυτούς που επί δεκαετίες τους κατέθεταν τον μόχθο και τον ιδρώτα της δουλειάς τους για να πάρουν μια σύνταξη, μικρή κατά κανόνα, στα γεράματά τους.
ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και πολλά άλλα ταμεία έχουν σηκώσει τα χέρια και ζητούν δισεκατομμύρια από τον δημόσιο προϋπολογισμό για να ανταπεξέλθουν.
Αυτά είναι τα επιτεύγματα της ΝΔ του κ. Καραμανλή και της κ. Πετραλιά.
Αυτές είναι οι επιτυχίες τους στο ασφαλιστικό.
Αυτοί είναι οι άθλοι τους.
Το ωραίο όμως είναι, ότι ο κ. Καραμανλής, πριν τις εκλογές, ζητούσε με θράσος και πάλι την ψήφο του λαού για να συνεχίσει το έργο του στους διάφορους τομείς και στο… ασφαλιστικό!
Προφανώς δεν υπάρχει ίχνος ντροπής…
Η ευθύνη για τον χειρισμό του μεγάλου αυτού θέματος, έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σ’ ένα από τα πλέον διακεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ., τον συνταγματολόγο καθηγητή κ. Ανδρέα Λοβέρδο, τον υπουργό εργασίας της νέας κυβέρνησης.
Στα βαθειά νερά ρίχτηκε και κολυμπάει ο κ. Λοβέρδος που πασχίζει, αγωνίζεται, πρωτίστως για να βρει χρήματα, μεγάλα ποσά, για να βοηθήσει το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ (το μακαριτικό πρώην ΤΕΒΕ) και άλλα ταμεία που απαξίωσε και αποδιοργάνωσε η ΝΔ κατά την εξαετή διακυβέρνηση της χώρας, να αντιμετωπίσουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους και να μην πεινάσουν, άγιες μέρες που είναι, οι απόμαχοι της δουλειάς.
Είναι όμως και το μέγιστο θέμα του μέλλοντος των ασφαλιστικών ταμείων, του μέλλοντος του ασφαλιστικού μας συστήματος που η κυβέρνηση Σημίτη δια του τότε υπουργού Εργασίας και τώρα υποδομών κ. Ρέππα, είχε βάλει στο σωστό δρόμο με προοπτική υγιούς λειτουργίας και αντοχής για τρεις δεκαετίες.
Αυτό το ασφαλιστικό σύστημα ανέλαβε να βελτιώσει η κ. Πετραλιά και το έκανε… «μπάχαλο»! Το διέλυσε. Το βούλιαξε και με την βοήθεια των δομημένων ομολόγων (αλήθεια θα πάει κανένας φυλακή για το σκάνδαλο αυτό με τα χρήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων;) το ασφαλιστικό μας κηρύχτηκε σε πτώχευση και βγάζει τώρα τον δίσκο της επαιτείας!
Το πρώτο μέτρο που θα πρέπει να ληφθεί είναι η πλήρης ανατροπή, η κατάργηση των «ρυθμίσεων» Πετραλιά και η επανεξέταση του ασφαλιστικού από μηδενική και βέβαια ισχυρή βάση.
Χρειάζεται ένα νέο υγιές ξεκίνημα, με συμμάζεμα και νοικοκύρεμα των χρημάτων που απέμειναν από την εξαετή λαίλαπα, με σεβασμό στον μόχθο των εργαζομένων και με χρηστή… διαχείρηση.
Ο διάλογος για το ασφαλιστικό και η εξέτασή του πρέπει να προχωρήσουν σε βάθος και χωρίς «πολέμους» ή αστείες θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να βρεθεί η λύση του θέματος που θα ισχυροποιήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα τα καταστήσει ικανά να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς που τα χρηματοδοτούν με τον μόχθο τους.
Οι ευθύνες της ΝΔ για τα σκάνδαλα και τις καταστροφές που προκάλεσε στη χώρα, κυρίως στην οικομομία της, καθώς και για το ρεζίλεμα μας, με τα ψέματα της, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, είναι τεράστιες και ήδη η κυβερνητική παράταξη έχει ζητήσει την συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για αναψηλάφηση όλων σκανδάλων – αμαρτημάτων των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή.
Το μέγεθος των ζημιών που έχει προκαλέσει η ΝΔ, κατά την εξαετή… κυβερνητική της θητεία, είναι τόσο μεγάλο, ώστε πολλοί υποστηρίζουν πως δικαιολογεί την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Μόνον έτσι, τονίζουν, θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και θα λογοδοτήσουν οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων και των «κουμπαριών» που έτρωγαν τις σάρκες της Ελλάδας μια ολόκληρη εξαετία.

O ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ

Τον κ. Ντίνο Ρόβλια τον γνωρίζω από την τηλεόραση και κυρίως από την έντονη και μαχητική δραστηριότητά του στα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακόμη, από πολλές πλευρές έχω ακούσει ότι πρόκειται για έντιμο αγωνιστή της δημοκρατίας και συνεπή κοινοβουλευτικό άνδρα.
Ο Ντίνος Ρόβλιας υπήρχε και, εύχομαι, να συνεχίσει να είναι ένα από τα διακεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που χαίρει εκτίμηση μεταξύ των συναδέλφων του, αλλά και μεταξύ των πολιτών της περιοχής της Καρδίτσας, στην οποία εκλέγεται.
Ο Ρόβλιας, 53 χρόνων, είναι νομικός που σπούδασε στην Αθήνα με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Εκλέγεται βουλευτής από το 2004 και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ο.Π.Α.Π. (1989 – 1990) γενικός γραμματέας του υπουργείου Επικοινωνιών και Μεταφορών (2000 – 2002) και νομικός σύμβουλος του Τ.Ε.Ε. (1999 – 2002).
Είχε ακόμη ο Ρούβλιας και άλλες πολλές δραστηριότητες στον δημόσιο τομέα και επίσης συγγραφικό έργο.
Αυτός λοιπόν είναι ο Ντίνος Ρόβλιας, ο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και για περίπου 70 ημέρες υφυπουργός Εσωτερικών που παραιτήθηκε κάτω από το βάρος κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί εναντίον του, για ρουσφετολογία και μάλιστα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και δημοσιευθεί στον τύπο κάποια ονόματα στρατιωτικών, αστυνομικών κλπ. που ζητούν ρουσφετολογικές μετακινήσεις ή παραμονή στις θέσεις τους.
Το κακό είναι ότι τα αιτήματα για ρουσφέτια ήταν καταγεγραμμένα σε έντυπα του υπουργείου Εσωτερικών (Γραφείο υφυπουργού).
Με άλλα λόγια παρουσιάστηκαν κάποια στοιχεία, στα οποία στηρίχθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του υφυπουργού που υπέβαλε την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι τα πάντα ήταν πλαστά και, άλλωστε τα ρουσφέτια που αναφέρονται, ουδέποτε προωθήθηκαν προς τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις υπηρεσίες αυτές.
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Που βρίσκεται η αλήθεια;
Είναι πράγματι ρουσφετολόγος ο κ. Ντίνος Ρόβλιας ή συκοφαντείται;
Είναι πολιτικάντης ή έχει πέσει θύμα πλεκτάνης;
Στέκουν οι κατηγορίες εναντίον του ή κάποιοι μηχανορραφούν και συνωμοτούν για να τον βγάλουν από τη μέση και να τον εξοντώσουν πολιτικώς;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά και ας προσπαθήσουμε να τα εξετάσουμε ψύχραιμα και με βάση την λογική :
1) Πως είναι δυνατόν ο υφυπουργός Ρόβλιας να έχει αρχίσει το ρουσφετολογικό γλέντι από τις πρώτες μέρες της κυβερνητικής του θητείας και ενώ ο πρωθυπουργός είχε ηγηθεί εκστρατείας κατά του ρουσφετιού και της διαφθοράς, εξαγγέλοντας αυστηρά και σκληρά μέτρα;
2) Δεν θα χαρακτηριζόταν παιδαριώδης ο τρόπος συγκέντρωσης και καταγραφής των αιτημάτων για ρουσφέτια σε «επίσημα» έντυπα του υπουργείου Εσωτερικών και μάλιστα με την ένδειξη : ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ;
3) Δεν είναι λίγο περίεργο και παράξενο να εκδίδονται λίστες ρουσφετιών, δίκην επισήμων δημοσίων εγγράφων, σε έντυπα υπουργείου; Και αυτά ενώ η μάχη για την αξιοκρατία και κατά της διαφθοράς και του ρουσφετιού βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχει φέρει τα πρώτα αποτελέσματα;
4) Μόνον ηλίθιος αν ήταν ο Ντίνος Ρόβλιας (και ασφαλώς δεν είναι. Αντιθέτως είναι ευφυέστατος) θα ενεργούσε με τον τρόπο που φέρεται να ενήργησε. Δεν θα μπορούσε να ενεργήσει «υπογείως» και όχι επίσημα με χαρτιά του υπουργείου με φίρμες; Γιατί λοιπόν να κάνει αυτό που έκανε; Βλάκας είναι; Όχι βέβαια.
5) Πως έφτασαν στο διαδίκτυο και στη δημοσιότητα οι… ρουσφετολογικές λίστες; Πως διέρρευσαν σε κάποιους πολίτες με δραστηριότητα στα κοινά και απ’ αυτούς σε ένα διαδικτυακό τόπο; Ποιος έκανε την «διαρροή» και γιατί αυτή η «διαρροή» δεν έγινε προς κάποια εφημερίδα, προς κάποιο δημοσιογράφο ή σε άλλο μέσον μαζικής ενημέρωσης, αλλά σε κάποιον ιδιώτη που με έδρα την Καλλιθέα ηγείται εδώ και χρόνια κάποιας οργάνωσης για την «προστασία των πολιτών»; Δεν υπαινίσσομαι ο,τιδήποτε. Αντιθέτως, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ τις καλές προθέσεις και την εντιμότητα του εκ Καλλιθέας ιδιώτη.
6) Ο Ντίνος Ρόβλιας αντιμετώπισε το «ξέσπασμα του σκανδάλου» με ομολογουμένως, αξιοσημείωτη αυτοκυριαρχία, αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αξιοπρέπεια.
7) Ο μέχρι προχθές υφυπουργός μίλησε για «μη γνήσια έγγραφα», άρα για πλαστά έγγραφα.
8) Τα καταγεγραμμένα στα «έγγραφα» αιτήματα ρουσφετιών, δεν προωθήθηκαν ποτέ και αυτό είναι γεγονός. Ρουσφέτια που, ζητήθηκαν (;), καταγράφηκαν (;), αλλά δεν έγιναν!
9) Ο Ντίνος Ρόβλιας, παραιτούμενος δήλωσε : «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και υπέβαλα την παραίτησή μου ανεξάρτητα από την ουσία της καταγγελίας, για να μην προξενήσω το ελάχιστο πρόβλημα στην κυβέρνηση, πόσο μάλλον σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα περίοδο. Θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό υπηρετώ τις αρχές και τις αξίες της παράταξης μας». Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, ο οποίος είπε ότι η παραίτηση έγινε δεκτή για να μη δημιουργηθεί καμία σκιά για πελατειακές σχέσεις της κυβέρνησης.
10) Είναι φανερό, ότι το όλο θέμα δεν έχει την μορφή που εμφανίσθηκε. Είναι φανερό ότι ο Ρόβλιας πολλά είχε να πει και δεν τα είπε εξαιτίας της κρίσιμης συγκυρίας της περιόδου αυτής και τέλος, είναι φανερό πως για την κυβέρνηση δεν έχει κλείσει το θέμα Ρόβλια.
Το θέμα θα ερευνηθεί από όλες του τις πλευρές. Το έχει αναλάβει ο Πάγκαλος. Σύντομα θα έχουμε μια πειστική και ισχυρή απάντηση στο ερώτημα : «Τι συμβαίνει με τον Ρόβλια; Είναι ένοχος διαφθοράς και ρουσφετολογίας ή αθώο θύμα που συκοφαντείται από κάποιους άλλους βουτηγμένους στη διαφθορά;»
Περιμένουμε την απάντηση…
Δεν υποστηρίζω τον Ρόβλια. Απλώς ζητώ να μάθω την αλήθεια.