Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ο «Καλλικράτης» και το «μνημόνιο»

Είναι λάθος να συνδέεται ο «Καλλικράτης», ένα καθαρά, θνησιγενές αυτοδιοικητικό σύστημα που ανακατανέμει επί τα χείρω την διοικητική διαίρεση της χώρας, με το «μνημόνιο» και τα κυβερνητικά μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας μας, την οποία η ΝΔ κυριολεκτικά κατεδάφισε.

Μόνον το τμήμα του «Καλλικράτη» που αφορά την εκλογή περιφερειαρχών («υπουργών γενικών αρμοδιοτήτων» ή «μικρών πρωθυπουργών», όπως πολλοί αρέσκονται να τους χαρακτηρίζουν) και των αιρετών «επιτελείων» τους, θα ήταν δυνατόν να θεωρηθεί, εν μέρει, ικανοποιητικό, διότι, κατά κάποιο τρόπο, καθιερώνει και στην Ελλάδα, αποκεντρωτικά συστήματα, τα οποία έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες προηγμένες χώρες.

Ακόμη, το σύστημα αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα πρώτο βήμα για δημιουργία και στην χώρα μας ισχυρών διοικήσεων, «μικρών κυβερνήσεων», στις μεγάλες περιφέρειες, οι οποίες με τα όργανά τους θα βρίσκονται κοντά στα προβλήματα των περιοχών που θα διοικούν.

Αναμφίβολα θα αποτελέσει ένα διοικητικό μοντέλο, σύγχρονο, που θα συμπληρώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται και με την πείρα που θα αποκτάται κατά την εφαρμογή του, ενώ οι σύμβουλοί του θα λειτουργούν στην μικρή τοπική βουλή.

Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι των «Καλλικρατικών» εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, πρέπει να κριθούν με γνώμονα την προσωπικότητα, την αξία και τις ικανότητές τους και όχι το «μνημόνιο» και τις απόψεις τους γι’ αυτό.

Ας εκλέξουμε λοιπόν τους εκπροσώπους μας για την τοπική αυτοδιοίκηση, έστω και με τους όρους του «Καλλικράτη» αφήνοντας κατά μέρος το… «μνημόνιο» που είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο»!

Όσον αφορά τέλος το καθαρά «δημαρχιακό» τμήμα του συστήματος του κ. Ραγκούση, που δημιουργεί ανακατωσούρα και πλήρη διάλυση των δημοτικών αρχών, αυτό γρήγορα θα καταρρεύσει εκ των πραγμάτων και εξαιτίας του «αλαλούμ» που θα προκαλέσει.