Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Άντζελα εν Κερκύρα…

Πριν από περίπου 45 χρόνια, νεαρός και με πολύ περιορισμένα οικονομικά τότε, χωρίς το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο, ενδιαιτώμενος στο πατρικό σπίτι και, κατά κάποιο τρόπο, ψιλοεξαρτώμενος από τους γονείς (η δημοσιογραφία εκείνη την εποχή απλώς μας χαρτζιλίκωνε), είχα ένα μικρό, ένα ασήμαντο χρέος στην εφορία της Καλλιθέας.
Το χρέος παρά τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, παρέμενε μικρό και ανεξόφλητο, λόγω της… αδεκαρίας μου. Έτσι, ένα καλοκαιριάτικο απόγευμα που ήμουν μόνος στο σπίτι, δέχτηκα την επίσκεψη δύο κυρίων που ήταν αστυνομικοί και είχαν εντολή να με συλλάβουν για το μικρό χρέος μου στην εφορία. Υποσχέθηκα, ότι την επομένη πρωί – πρωί θα πήγαινα στον έφορο για διακανονισμό και έτσι απέφυγα την σύλληψη.
Ο διακανονισμός έγινε, το χρέος πληρώθηκε με την βοήθεια του μακαρίτη του πατέρα μου και από τότε, πληρώνω άμεσα τις φορολογικές μου υποχρεώσεις και αισθάνομαι ελεύθερο πουλί.
Τώρα, δεν μπορώ να αντιληφθώ πως είναι δυνατόν, οι φορολογικές αρχές να αφήνουν 17 ολόκληρα χρόνια έναν εύπορο και ακριβοπληρωμένο τραγουδιστή, να χρωστάει στο δημόσιο από φόρους βεβαιωμένους τελεσίδικα, το τεράστιο ποσόν των 5,5 εκ. ευρώ!
Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια οι αρμόδιοι εφοριακοί έκλειναν μάτια και αυτιά, ενώ είχαν τη δυνατότητα, την ευχέρεια θα έλεγα, να εισπράξουν τη νόμιμη απαίτηση του δημοσίου, τόσο από τις υψηλές αμοιβές του καλλιτέχνη, όσο και με κατασχέσεις και εκπλειστηριασμούς των πολλών ακινήτων του.
Ακόμη και σε προσωπική κράτηση θα μπορούσε να φθάσει τότε η φορολογική αρχή για να εισπράξει τους φόρους του τραγουδιστή.
Είναι απίστευτο, αλλά τίποτα δεν έγινε απ’ όλα αυτά και το χρέος μεγάλωνε, ο Βοσκόπουλος έκανε το κορόιδο και το δημόσιο δεν εισέπραττε δεκάρα! Έκανε κι αυτό το κορόιδο!
Φθάσαμε λοιπόν στην αποκάλυψη του σκανδάλου από την «Ελευθεροτυπία», γιατί περί σκανδάλου πρόκειται, που είχε σαν αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση, την παραίτηση – απομάκρυνση από την κυβέρνηση της ουσιαστικά αθώας συζύγου του καλλιτέχνη κ. Άντζελας Γκερέκου.
Διάβασα σε Αθηναϊκή εφημερίδα ότι το όλο θέμα θυμίζει την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» που έγραψε ο Ευριπίδης πριν από 20 αιώνες το 406 π.χ.
Τώρα έχουμε λοιπόν την… «Άντζελα εν Κερκύρα» που πλήρωσε τη νύφη για τις αμαρτίες του συζύγου της αλλά και των αρμοδίων αρχών, οι οποίες έκαναν τα στραβά μάτια για το τεράστιο χρέος του κ. Τόλη, ενώ πίεζαν και πιέζουν μέχρι ξεζουμίσματος τους μικροοφειλέτες!
Το θέμα δεν έχει κλείσει. Παραμένει ανοιχτό για τον κ. Βοσκόπουλο, για τους εφοριακούς και για την κυβέρνηση που πρέπει να εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα για τον εξαναγκασμό των μεγαλοοφειλετών να εξοφλήσουν τα χρέη τους στο δημόσιο.
Δεν πρέπει να υπάρξει επιείκεια. Να μην υπάρξει έλεος για τους μεγιστάνες που αρνούνται να πληρώσουν. Να χτυπηθούν αλύπητα κατακέφαλα.
Αυτή είναι η λαϊκή απαίτηση.