Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Συκοφάντες και παπαγαλάκια

Υπηρετώ την δημοσιογραφία από το 1950, εξήντα ολόκληρα χρόνια, από τα οποία τα περισσότερα ήταν και είναι δύσκολα για το λειτούργημά μας, για τους δημοσιογράφους και γενικότερα για τον κόσμο ολόκληρο.
Προσπάθησα και πιστεύω πως το πέτυχα, να συμβάλω στο έργο της ενημέρωσης των πολιτών, με συνέπεια, με σεβασμό στην αλήθεια, με αφοσίωση στο καθήκον, με αυστηρή τήρηση των δεοντολογικών κανόνων, με ανθρωπισμό και με απόλυτη συναδελφική αλληλεγγύη.
Είδα και γνώρισα πολλά στις έξι δεκαετίες της δημοσιογραφικής μου σταδιοδρομίας, την τελευταία όμως περίοδο, τα τελευταία χρόνια, η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος – λειτουργήματος από ορισμένους δημοσιογράφους ή δήθεν δημοσιογράφους με έχει προβληματίσει σοβαρά για να μη πω πως με έχει απογοητεύσει. Μου έχει προκαλέσει μαύρες σκέψεις για το μέλλον της δημοσιογραφίας, όπως αυτή ασκείται από τους ορισμένους αδίστακτους αριβίστες που προαναφέρω.
Τα μεσημεριάτικα προγράμματα μερικών καναλιών στα οποία ενίοτε παίρνουν μέρος και δημοσιογράφοι και μάλιστα σε ρόλους πρωταγωνιστικούς, τόσο από πλευράς δομής, όσο και περιεχομένου, είναι ότι χειρότερο μπορεί να δώσει η τηλεόραση, ιδιαίτερα δε στο νεανικό τηλεοπτικό κοινό.
Ανεπίτρεπτο κουτσομπολιό, κους – κους που ξεπερνά κάθε όριο, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, βάρβαρη, βάναυση προσβολή της προσωπικότητας ατόμων που βλέπουν τις κάμερες να εισβάλουν στην οικογένεια τους, απίθανους παράγοντες των εκπομπών να μπαίνουν στο σπίτι τους, στην κρεβατοκάμαρά τους και να βγάζουν στη φόρα, σε κοινή θέα τα οικογενειακά τους, τα ιδιαίτερά τους, τα μυστικά και τα απόρρητά τους.
Τι ξετσιπωσιά, τι προστυχιά!
Φτάσανε στο σημείο να στείλουν στο ψυχιατρείο γνωστή καλλιτέχνιδα και εσχάτως να προβάλουν τις δραστηριότητες της Τζούλιας σε εκατομμύρια τηλεθεατές, σε νοικοκυρές και νοικοκυραίους, στη νεολαία, σε παιδιά αθώα που σίγουρα θα τους δημιουργούνται ερωτηματικά και θα ρωτούν τους γονείς τους για λεπτομέρειες, για το πώς και το τι...
Εκπομπές της δεκάρας, σκουπίδια, σκοταδιστικές που μόνον στην δεκαρολογία αποσκοπούν ανακατεύοντας τις ακαθαρσίες και καλλιεργώντας συστηματικά την αμορφωσιά, την περιφρόνηση και απόρριψη των αξιών και κατά συνέπειαν την απαξίωση των πάντων εκτός από τις «προσωπικότητες» των συντελεστών τους. Απόλυτος μηδενισμός.
Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνον τα μεσημεριάτικα σκουπίδια που με την συνδρομή λίγων δημοσιογράφων και περισσότερων «δημοσιογράφων» ντροπιάζουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Έχουμε και τις ψευδείς και ασύστατες διαδόσεις, τις σπερμολογίες, τις φήμες, τις συκοφαντίες σε βάρος προσώπων πολιτικών και μη, κυρίως όμως πολιτικών και μάλιστα μελών της κυβέρνησης.
Μέσα στους τελευταίους 9 μήνες που κυβερνά την χώρα το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, εκτοξεύτηκε λάσπη εναντίων τριών υφυπουργών.
Η λάσπη αυτή δημιουργήθηκε, ανακατευθύνθηκε, εμπλουτίστηκε και αναπαράχθηκε σε δημοσιογραφικά γραφεία.
• Πρώτο θύμα ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ρόβλιας, όταν κάποια εφημερίδα έκανε την … συγκλονιστική «αποκάλυψη» ότι στο επιτραπέζιο ημερολόγιο της γραμματέως του υπήρχαν πρόχειρα σημειωμένα, μερικά ονόματα ατόμων που ζητούσαν ρουσφέτια!
Αυτή ήταν η μοναδική «κατηγορία» σε βάρος του κ. Ρόβλια. Τίποτα άλλο. Κανένα στοιχείο, καμιά απόδειξη, καμιά έστω ένδειξη ότι ο υφυπουργός ενήργησε, ότι προώθησε τα αιτήματα ρουσφετιών και επίσης ότι έλαβε γνώσιν των αιτημάτων που είχαν πρόχειρα σημειωθεί στο ημερολόγιο της γραμματέως του.
Αποτέλεσμα, η παραίτηση του υφυπουργού για λόγους ευθιξίας. Παραιτήθηκε δηλαδή ένα κυβερνητικό στέλεχος για κάποιες σημειώσεις της γραμματέως του που ίσως δεν γνώριζε καν ή αν τις γνώριζε τις είχε απορρίψει.
• Μόνιμο θύμα δυσμενών διαδόσεων και φημών που δημοσιογραφικώς αναπαράγονται είναι η υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία αποτελεί σχεδόν καθημερινά στόχο κάποιων καναλιών και εφημερίδων.
Για ότι στραβό κατά τη γνώμη μου γίνεται στα δημοσιονομικά, λένε και γράφουν, φταίει η κ. Κατσέλη την οποία παριστάνουν ως… αντίπαλο αν όχι άσπονδο εχθρό του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.
Και όλο την εμφανίζουν ως παραιτούμενη ή απομακρυνόμενη από την κυβέρνηση!
• Τρίτο θύμα των ανεύθυνων κονδυλοφόρων η κ. Άντζελα Γκερέκου, η οποία κατά την λογική κάποιων συναδέλφων είναι συνυπεύθυνη για τα 5,5 εκ. ευρώ που χρωστάει στην εφορία ο σύζυγός της Τόλης Βοσκόπουλος, εδώ και 17 χρόνια!
Η κ. Γκερέκου παραιτήθηκε λόγω ευαισθησίας και ευθιξίας. Παραιτήθηκε χωρίς να έχει καμιά ευθύνη, πιθανόν δε χωρίς να γνωρίζει ο,τιδήποτε.
• Πρόσφατο θύμα του κανιβαλισμού που πάντοτε αναπαράγεται, η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία συκοφαντήθηκε άγρια για δήθεν παρεμβάσεις της στο διορισμό προσωπικού στο Μουσείο Πέλλας (είναι η περιφέρειά της). Οι αισχρές συκοφαντίες αναπαράχθηκαν και τα παπαγαλάκια κάθε είδους και κατηγορίας οργίασαν.
Έγιναν οι ανακρίσεις και αποδείχθηκαν οι συκοφαντίες, τις οποίες, ατυχώς «πιπίλιζαν» και συνάδελφοι με αποτέλεσμα η κ. Τζάκρη να αθωωθεί πανηγυρικά και οι συκοφάντες μαζί με τα παπαγαλάκια να καταπιούν την γλώσσα τους!
Βεβαίως θα δώσουν λόγο και στη δικαιοσύνη οι λασπολόγοι, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
Η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις θα πρέπει να απευθύνουν έντονες και αυστηρές συστάσεις στα μέλη τους, στους συναδέλφους, να μην σπεύδουν να αναμεταδίδουν ασύστατες φήμες και συκοφαντίες, διότι δημιουργείται στο κοινό, η εντύπωση ότι τις υιοθετούν, με αποτέλεσμα και η λασπολογία να ευνοείται αλλά και το δημοσιογραφικό λειτούργημα να πλήττεται.
Ακόμη η ΕΣΗΕΑ και τα υπόλοιπα δημοσιογραφικά σωματεία πρέπει άμεσα να συστήσουν στα μέλη τους να παύσουν να μετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στις απαράδεκτες από κάθε πλευρά κουτσομπολίστικες εκπομπές – σκουπίδια που θίγουν την αξιοπρέπεια συνανθρώπων μας και καταρρακώνουν το λειτούργημα μας.
Τέλος, μεγάλες είναι και οι ευθύνες των καναλαρχών και των στελεχών τους, όπως και των εκδοτών για την απαράδεκτη κατάσταση που θίγει προσωπικότητες και υπολήψεις.