Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Δρυός πεσούσης...

Η κυβέρνηση της ΝΔ που άσκησε την εξουσία για περίπου μια εξαετία, έχει την πλήρη και απόλυτη ευθύνη της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και, επί πλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που έλεγε συνεχώς και για πολύ καιρό ψέματα για την πορεία της οικονομίας μας, στην Ε.Ε.
Και βέβαια, η κυβέρνηση Καραμανλή ευθύνεται για την καταρράκωση του κύρους και της αξιοπιστίας της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο.
Αυτά όλα είναι βέβαια. Είναι αναμφισβήτητα και τα γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και πάρα πολλοί άλλοι.
Υπάρχει όμως κι ένα άλλο θέμα που απασχολεί κυρίως τους Έλληνες πολίτες.
Πρόκειται για το ποσοστό ευθύνης ενός έκαστου των οικονομικών παραγόντων της προηγούμενης κυβέρνησης, για το ξεκαθάρισμα δηλαδή των ευθυνών για την «δολοφονία» της οικονομίας μας, την «προσωποποίηση» των «εγκλημάτων» κάποιων που… παρίσταναν τους υπουργούς και διεκρίνοντο για την ανικανότητά τους, όπως εγώ θέλω να πιστεύω σε αντίθεση με άλλους που τους αποδίδουν άλλα κίνητρα και προθέσεις.
Για μένα ήταν απλώς ανίκανοι και ανίκανος και άσχετος ήταν ο επικεφαλής τους, ο οποίος δεν είχε τη θέληση, αλλά και τα προσόντα, να τους καθοδηγεί, ούτε και να τους ελέγχει.
Ζούσε στον κόσμο του!
Στο θέμα αυτό έριξε φως ο διακεκριμένος συνάδελφος οικονομικός συντάκτης Νίκος Νικολάου, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στη ΝΕΤ.
Ο συνάδελφος Νικολάου, ο οποίος έχει γράψει και γράφει ιστορία με το πλήρες και απόλυτα έγκυρο οικονομικό του ρεπορτάζ και με τα άρθρα και σχόλιά του, σπανίως εμφανίζεται στην τηλεόραση και αυτή τη φορά, δέχτηκε την πρόσκληση του κρατικού καναλιού με αφορμή την έκδοση ενός νέου βιβλίου του, ενός οικονομικού πονήματος που ήδη συζητείται ευρύτατα.
Ήταν φυσικό ο Νίκος Νικολάου να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα που ταλανίζουν την οικονομία μας.
Επιγραμματικά παραθέτω μερικές από τις απαντήσεις του που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον :
· Ας μην τα ρίχνουμε όλα στον Αλογοσκούφη. Ας μην ισχύσει και για εμάς το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται…»
· Είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο, (προφανώς λόγω της φιλίας τους ανέφερε τον κ. Αλογοσκούφη με το μικρό του όνομα) να μηνκάνει την περίφημη «απογραφή» και αν επέμενε να την κάνει, να ανέθετε την δουλειά αυτή στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε κάποιον άλλον αρμόδιο Οργανισμό.
Σ.Σ. Είναι φανερό ότι ο συνάδελφος Νικολάου προέβλεπε πως η «απογραφή» ήταν άσκοπη και άστοχη που μόνον κακά αποτελέσματα θα προκαλούσε. Εξ’ άλλου, για την διασφάλιση της εγκυρότητας της, συνιστούσε να την κάνει, όχι ο υπουργός Οικονομικών και το υπουργείο του, αλλά κάποια ανεξάρτητη, τρόπον τινά, αρχή. Ο Νίκος Νικολάου δικαιώθηκε από όσα ακολούθησαν, από τα γεγονότα.
· Όταν ο Γιώργος (Αλογοσκούφης) κατάφερε να μαζέψει κάποια χρήματα, και όταν βγήκαμε από την «επιτήρηση», οι υπουργοί και διάφοροι άλλοι παράγοντες, άρχισαν να ζητούν χρήματα, πολλά χρήματα και πάλι χρήματα. Όλοι ζητούσαν και όλοι έπαιρναν με άνωθεν εντολές.
· Ο Αλογοσκούφης τότε, με έγγραφό του στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή εξέθετε την όλη κατάσταση. Εξέθετε τους κινδύνους που απειλούσαν την οικονομία και του ζητούσε να βάλει φρένο γιατί τα πράγματα έπαιρναν άσχημη τροπή.
· Ο Καραμανλής δεν έδωσε την δέουσα σημασία στο έγγραφο του αρμόδιου υπουργού του, προφανώς διότι άλλοι σύμβουλοί του άλλα του έλεγαν. Ο πρωθυπουργός φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, ήθελε να μην χάσει ψήφους. Έτσι φτάσαμε στην κατάσταση που φτάσαμε…
· Λοιπόν, μην τα ρίχνουμε όλα στον Γιώργο Αλογοσκούφη. Όχι «δρυός πεσούσης…». Τα σφάλματα δεν ήταν μόνο δικά του…
Τα συμπεράσματα των αναγνωστών…

Αυτά είπε στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο δημοσιογράφος Νίκος Νικολάου, ο οποίος για τους γνωρίζοντες καλύτερα τα πράγματα, στην μακρά πορεία του δεν έθεσε την πένα του στην υπηρεσία οποιουδήποτε, ούτε έγινε φερέφωνο κάποιων παραγόντων και υπηρέτης συμφερόντων.
Τέλος, ο συνάδελφος Νικολάου ποτέ δεν ταυτίστηκε με καταστάσεις πολιτικές ή άλλες. Πάντοτε έλεγε την αλήθεια και πάντοτε είχε (έχει και τώρα) έγκυρο και αξιόπιστο ρεπορτάζ και δημοσιεύει άρθρα και αναλύσεις που προκαλούν ενδιαφέρον, προβληματίζουν και υποδεικνύουν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα.

Καλή Ανάσταση σε όλους!