Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Νέο κόμμα επί θύραις

Θέμα χρόνου είναι πλέον η εμφάνιση στην πολιτική σκηνή ενός νέου κόμματος, με πρόεδρο την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Την αποχώρηση ή έστω την απομάκρυνση της Ντόρας από τη ΝΔ, είχαν προβλέψει ακόμη και οι έχοντες ελάχιστη πολιτική πείρα, ακόμη και οι ευρισκόμενοι σε απόσταση από το πολιτικό ρεπορτάζ και τα δρώμενα συνάδελφοι, αλλά και οι απόμαχοι, όπως εγώ που 22 ολόκληρα χρόνια είμαι συνταξιούχος.

Η πανηγυρική εκλογή στην προεδρία του κόμματος του κ. Αντώνη Σαμαρά και η αποτυχία της κ. Ντόρας, έπεισε και τους λίγους που αμφέβαλαν για τις αναμενόμενες εξελίξεις στη ΝΔ, ότι η πόρτα για την έξοδο της θυγατέρας του κ. Κώστα Μητσοτάκη, είχε ήδη ανοίξει…

Επίσης ουδείς αμφέβαλε για την διαφαινόμενη απειλή για την ενότητα του κόμματος, για το ενδεχόμενο δηλαδή της διάσπασης.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, εφαρμόζοντας προφανώς, κατά γράμμα, τα σχέδια και τις συμβουλές του μπαμπά, «εξπέρ» στις συνωμοσίες, τις αποστασίες και τις διασπάσεις, προκάλεσε την διαγραφή της από τον πρόεδρο κ. Σαμαρά, παραβαίνοντας την γραμμή του κόμματος με την ψήφο της υπέρ των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης.

Το σχέδιο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πολύ καλό και αντάξιο του… αρχιτέκτονά του κ. Μητσοτάκη.

Δηλαδή η κ. Ντόρα να αρνείται να ταυτισθεί με την επίσημη γραμμή του κόμματός της και να ψηφίζει ΝΑΙ για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης!

Αποτέλεσμα;

Η κ. Μπακογιάννη διαγράφτηκε ενώ στην ουσία έκανε «ηρωική έξοδο» από το κόμμα, ψηφίζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου για την σωτηρία της χώρας από την χρεοκοπία!

Η διαγραφή της κ. Μπακογιάννη θα ήταν δυνατόν να ερμηνευθεί ως θυσία για τη σωτηρία της χώρας. Αυτό ακριβώς προέβλεπε το σχέδιο του μπαμπά, το οποίο σηματοδοτεί και την ίδρυση του νέου κόμματος καθώς και τις βασικές του αρχές, τουλάχιστον τις φανερές.

Η κ. Μπακογιάννη προκάλεσε την διαγραφή της, σύμφωνα με το σχέδιο του μπαμπά, για να βγάλει προς τα έξω ένα «προφίλ» συμπαθητικό, το «προφίλ» της πολιτικού που δεν διστάζει να διωχτεί από το κόμμα της ψηφίζοντας στη Βουλή τα οικονομικά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης για λόγους καθαρά εθνικούς! Για το καλό της πατρίδας!

Η δεύτερη φάση του σχεδίου προβλέπει προλείανση του εδάφους για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, ενός κόμματος με κεντρώους προσανατολισμούς που, πιθανόν, θα… αλληθωρίζει και λίγο προς τα αριστερά.

Οι «Ντορικοί» βουλευτές της ΝΔ, τα λεγόμενα «Ντοράκια» που τώρα «λουφάζουν» με εντολή της αρχηγού τους, θα…κηρύξουν την «επανάστασή» τους όταν πάρουν το σύνθημα και θα φροντίσουν να διαγραφούν από το κόμμα ή να αποχωρήσουν, λόγω δήθεν διαφωνιών με την πολιτική γραμμή της ηγεσίας.

Τα «Ντοράκια» που πολλοί τα υπολογίζουν γύρω στα 15, ίσως και λίγο περισσότερα, θα κάνουν το επόμενο βήμα με ανεξαρτητοποίηση αρχικά και εν συνεχεία με την προσχώρησή τους στο νέο υπό την κ. Μπακογιάννη κόμμα που στο μεταξύ θα έχει ιδρυθεί.

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι το Μητσοτακέικο θα διασπάσει, κατά κάποιο τρόπο, την ΝΔ (άλλωστε αυτή είναι η ειδικότητά του και το «χούι» του) γιατί έτσι πιστεύει πως θα δρομολογήσει προς την πρωθυπουργία την κ. Ντόρα, η οποία ελπίζει να διαδραματίσει στο μέλλον ρυθμιστικό ρόλο και να αναλάβει τα κυβερνητικά ηνία. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς, απαλλαγμένος από υπονομεύσεις και πεπονόφλουδες, θα προχωρήσει, με την εντιμότητα του και τις ικανότητες που τον διακρίνουν, στην εξυγίανση και αναδιοργάνωση της ΝΔ πάνω σε στέρεα θεμέλια και με δυνάμεις ανανεωμένες και ισχυρές, ώστε στο μέλλον να μπορέσει να διεκδικήσει με πιθανότητες επιτυχίας, την εξουσία.

Ίδωμεν…