Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Έπειτα από πολύμηνη απογοητευτική και ανησυχητική περίοδο, η συγκρότηση προεδρείου από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και, κυρίως, η πρώτη, επί ουσιωδών προβλημάτων, ανακοίνωσή του, δημιουργεί κλίμα ανακούφισης και αισιοδοξίας. Η ανακοίνωση αυτή, αν και λακωνική, καλύπτει σχεδόν όλα τα φλέγοντα θέματα του κλάδου και υπόσχεται :
· Αγώνα για την είσπραξη του αγγελιοσήμου από τους «μπαταχτσήδες» εκδότες, ραδιοφωνατζήδες, καναλάρχες και τους γνωστούς Οργανισμούς, ιδιαίτερα δε από τους εξυπνάκηδες αετονύχηδες του διαδικτύου, με παράλληλη συνδικαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων συναδέλφων στα portals, στα blogs, τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και έντυπα κλπ.
Για το θέμα αυτό, ως γνωστόν, παλεύει ανυποχώρητα το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ το πρώην Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. (αποφεύγω να αναφέρω το νέο όνομα που του έδωσε η κ. Πετραλιά, η οποία το έκανε «μπάχαλο») και ο κύριος ναύαρχος που διορίσθηκε από την ίδια υπουργό για…να συνταξιοδοτεί τους δημοσιογράφους (!), περί άλλα τυρβάζουν και κάνουν το κορόιδο!
Το ίδιο ίσχυε μέχρι τώρα και για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αλλά (να τονισθεί αυτό ιδιαίτερα) και για την νομική υπηρεσία της Ένωσης που, ομολογουμένως, δεν μπορώ να φανταστώ με τι ασχολείται, όταν δεν κάνει τίποτα για το αγγελιόσημο του διαδικτύου, το οποίο αποτελεί για όλους μας φλέγον θέμα. Το αγγελιόσημο γενικώς που μας αφορά όλους, αφορά την ίδια την ύπαρξή μας, το μέλλον μας και επί πλέον αποτελεί το κυριότερο μέρος των εσόδων, από τα οποία αμείβεται και η εργασία των λειτουργών των δημοσιογραφικών Ενώσεων και Οργανισμών. Είναι ο σοβαρότερος πόρος μας.
Τι κάνουν οι νόμιμοί μας σύμβουλοι που σημειωτέον, είναι άριστοι επιστήμονες;
· Ακόμη το προεδρείο και το Δ.Σ., κινούνται πλέον για την αντιμετώπιση του θέματος που έχει δημιουργηθεί και δημιουργείται καθημερινά με τους άνεργους, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ (το ίδιο κάνει, ένα και το αυτό είναι). Το όργιο των απολύσεων και των εκβιαστικών «εθελούσιων» εξόδων παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι άνεργοι συνάδελφοί μας και οι οικογένειές τους πεινάνε, υποφέρουν!!
· Είναι και το θέμα των ηλικιωμένων, των συνταξιούχων, των απόμαχων της σκληρής μας δουλειάς, που ήδη άρχισαν να βιώνουν την κρίση με την κατάργηση του μικρού παραθεριστικού επιδόματος (επίδομα ανάπαυσης 3 – 4 ημερών το ονομάζω εγώ). Βέβαια, τους συνταξιούχους, όπως και άλλες κατηγορίες συναδέλφων, ενοχλεί περισσότερο η μέθοδος που ακολουθείται για την κατάργηση ή περιορισμό κάποιων παροχών και οι ενέργειές που γίνονται κρυφά, ερήμην ακόμη και των συνδικαλιστικών μας εκπροσώπων. «Εν κρυπτώ και παραβύστω», όπως έχω γράψει και κατά το παρελθόν. Ο ΕΔΟΕΑΠ επιμένει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι, εκ των πραγμάτων, επιβεβλημένα και αναγκαία για την σωτηρία του, δηλαδή για να μην βρεθούμε σύντομα με άδεια ταμεία και αναγκασθούμε να βάλουμε χέρι στα αποθεματικά. Τότε θα πρέπει να τα βάψουμε μαύρα…Θα πάμε για φούντο!
· Είναι το θέμα των συλλογικών συντάξεων, των συμφωνιών για τις αυξήσεις των συνταξιούχων και πολλά άλλα ακανθώδη θέματα που περιμένουν την επίλυσή τους. Εκείνο όμως που θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους πρώτους στόχους της Ένωσής μας, είναι η επαναφορά του προηγούμενου συστήματος εκλογής προεδρείου και Δ.Σ. έστω και με κάποιες παραλλαγές. Είναι η επανακαθιέρωση του λεγόμενου «πλειοψηφικού» που στην πραγματικότητα είναι απόλυτα δίκαιο και απόλυτα δημοκρατικό, δεδομένου ότι βασίζεται στην θέληση των μελών που την εκφράζουν με την ψήφο τους και εκλέγουν απ’ ευθείας το προεδρείο και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ.
Το σύστημα αυτό αποκλείει δημιουργία καταστάσεων σαν αυτή που γνωρίσαμε το τελευταίο οκτάμηνο.
Ο αγώνας του νέου προεδρείου και του Δ,Σ, της ΕΣΗΕΑ θα είναι επίπονος και οι λύσεις των προβλημάτων που εκκρεμούν, πολύ δύσκολες.
Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Είμαστε όμως αισιόδοξοι. Όλα θα πάνε καλά, όταν ήμαστε ενωμένοι και απομακρύνουμε τα κόμματα και τις παραφυάδες τους από το σπίτι μας, δηλαδή εκείνους που επιδιώκουν να μας καταστήσουν ομήρους τους και υποχείρια τους.