Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η αναδημοσίευση ή η ανάρτηση των κειμένων του ηλεκτρονικού αυτού χώρου, είναι
ελεύθερη για όλους, με την προϋπόθεση να αναφέρονται η προέλευσή τους και τα στοιχεία του συντάκτη τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
(παλαίμαχος)

Γιατρού Χατζημανώλη 2
Νέα Κίος Αργολίδας
21053

e-mail : gtsioun@otenet.gr
gtsiounis@yahoo.gr
gtsioun@gmail.com


www.gtsiounis.blogspot.com

Τηλέφωνα : 27510 – 51057, 6974 – 727908

"Ένα βότσαλο στη λίμνη" και τα... "καρντάσια" που έκαναν την υπέρβαση

Ο… «καρντάσης» Γιώργος τάραξε, παρατάραξε θα έλεγα τα νερά της λίμνης, πετώντας σ’ αυτά ένα απρόσμενα μεγάλο βότσαλο, πλην όμως ο… «καρντάσης» Ταγίπ, δεν αντέδρασε όπως θα ήθελαν ή θα περίμεναν οι Τούρκοι στρατιωτικοί και πολλοί φανατικοί «εθνικιστές» της γείτονος, αλλά, αντέδρασε με σωφροσύνη, ψυχραιμία και… σιωπή.

Και τα «καρντάσια» αγκαλιάσθηκαν σαν γνήσια, καλά, πραγματικά «καρντάσια»!

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επιτυχία, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Τουρκίας στον διπλωματικό τομέα, ταυτόχρονα όμως και στον τομέα της καθημερινής πραγματικότητας στις σχέσεις των δύο χωρών που δοκιμάζονται και οξύνονται μόνιμα από υπερπτήσεις, παραβιάσεις και παραβάσεις του F.I.R. της Αθήνας και των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ναι, ήταν μια επιτυχία, γενικώς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, με τόλμη και παλικαριά αληθινού γενναίου άνδρα, τα είπε «χύμα» στον «καρντάση» του Τούρκο πρωθυπουργό, στους άλλους κυβερνητικούς επίσημους, στους τούρκους σκληρούς στρατιωτικούς, στους τούρκους πρεσβευτές σ’ όλο τον κόσμο και σε ολόκληρη την Τουρκία, από το βήμα του σταδίου του Ερζερούμ (πρωτεύουσα του κατεχόμενου από την Τουρκία τμήματος της Αρμενίας), στην τουρκική ενδοχώρα και τους άφησε όλους άφωνους, τους μαρμάρωσε, κατηγορώντας την Άγκυρα για τις συνεχείς και απαράδεκτες προκλήσεις της και την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο.

Και καταχειροκροτήθηκε!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των χιλιάδων τούρκων πολιτών που είχαν υπερπληρώσει το στάδιο, ακόμη και όταν ο «καρντάσης» του Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθούσε κάτι να ψελλίσει, περίπου εκτός θέματος και… «πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα».

Το μεγάλο κέρδος της δημόσιας συνάντησης υψηλού επιπέδου Ελλάδας – Τουρκίας, παρουσία των επιλέκτων στελεχών του διπλωματικού σώματος της γείτονος, σχεδόν του συνόλου των κυβερνητικών της στελεχών, ανωτάτων αξιωματικών και χιλιάδων λαού, είναι ότι για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός μίλησε ξεκάθαρα προς το τουρκικό έθνος, διατύπωσε με ενάργεια τις ελληνικές θέσεις και κατηγόρησε την Τουρκία για το Κυπριακό, για όσα επικίνδυνα επιχειρεί στο Αιγαίο και τόνισε, ότι με υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά και παραβιάσεις, δεν αλλάζει το καθεστώς της κυριαρχίας, ούτε και το καθεστώς των συνόρων, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.

Κέρδος μεγάλο είναι επίσης, ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε φάση που βασίζεται στην ειλικρίνεια και στον ρεαλισμό, όπως δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας.

Αξιοσημείωτη είναι και η δήλωση της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δεν δίστασε να επαινέσει τον Γιώργο Παπανδρέου για τις «καθαρές κουβέντες» που είπε στο Ερζερούμ, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο «σκληρός» μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Τα «καρντάσια», ο Γιώργος και ο Ταγίπ, έκαναν την υπέρβαση στις σχέσεις των δύο χωρών. Απομένει να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια στην βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας που, φαίνεται πως επιτεύχθηκε στο Ερζερούμ.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να υπάρξει και όλα να πάνε καλά προς όφελος της Αθήνας, αλλά και της Άγκυρας που προσπαθεί να πορευθεί στον δρόμο, ο οποίος οδηγεί στην Ε.Ε.