Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Βοήθεια από τον ασιατικό γίγαντα

Ελπίδες και προσδοκίες για μια σημαντική και σχετικώς ταχεία βελτίωση της οικονομικής κατάστασής μας, γέννησε η επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

Η αισιοδοξία των ελλήνων, κυβέρνησης και λαού αναβαθμίζεται από τα λόγια του κ. Γουέν Τζιαμπάο, απ’ όσα είπε ή άφησε να εννοηθούν, τόσο κατά τις επίσημες επαφές του στην Αθήνα, όσο και κατά τις ιδιωτικές βόλτες και συναντήσεις του.

Όλα δείχνουν πως ο ασιατικός γίγαντας, η Κίνα, μετά το άνοιγμά του στην Ευρώπη, μέσω της Μεσογειακής, της σφιχταγκαλιασμένης και θερμά σφιχτοφιλημένης από τις θάλασσες Ελλάδας, με πύλες των εμπορικών της δραστηριοτήτων , τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη και τα άλλα πολλά ελληνικά λιμάνια και εργαλείο την COSCO που κάποιοι ηλίθιοι πολέμησαν σκληρά, επιθυμεί και επιδιώκει την επέκταση και εκβάθυνση της συνεργασίας του με την πατρίδα μας,.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, της δεύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, (πιθανόν της πρώτης) μετά την αναβάθμιση της έναντι της Ιαπωνίας, έδωσε ήδη εντολή στους συνεργάτες του για την προώθηση και υλοποίηση των θεμάτων που αφορούν την οικονομική συνεργασία του Πεκίνου με την Αθήνα, ισχυροποίησε την ελληνική οικονομία με την εμπιστοσύνη του στα ελληνικά ομόλογα και, από την επομένη της επίσκεψής του στην Ελλάδα κινητοποίησε τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας του και τους αρμόδιους τραπεζίτες και υπουργούς, οι οποίοι ετοιμάζονται για μια νέα επίσκεψή του στην Αθήνα, με σκοπό την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων και την υλοποίηση μεγάλων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός μας Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον κ. Τζιαμπάο, ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο, μέχρι το τέλος του 2010, θα επιλυθεί και το ζήτημα της επιστροφής του ΦΠΑ των 21 εκ. ευρώ στην COSCO, το οποίο καθυστερεί.

Επίσης επαναδιατυπώνονται από ελληνικής πλευράς, οι όροι του διαγωνισμού για το Θριάσιο και την ρύθμιση του τέρμιναλ της COSCO που επιδιώκει να έχει σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά.

Οι Κινέζοι, δια του πρωθυπουργού τους, τόνισαν, ότι στόχος τους είναι η ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά σε κορυφαίο διαμετακομιστικό κέντρο της Μεσογείου.

Το κινεζικό έντονο ενδιαφέρον για στενή συνεργασία και μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, προβάλλει ο ξένος τύπος.

Ιδιαιτέρως ευνοϊκά είναι τα σχόλια των μεγάλων οικονομικών εφημερίδων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι οποίες εκφράζουν την βεβαιότητα, ότι η βοήθεια του ασιατικού γίγαντα θα προωθήσει πολύ την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση.