Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Η ΛΙΝΟΤΥΠΙΑ (στον Γιώργο Μουσταΐρα)

Η λινοτυπία

Φίλε και συνάδελφε Γιώργο,
Η λινοτυπική μηχανή με την οποία… στόλισες το άρθρο μου «Το δύσκολο επάγγελμα του δημοσιογράφου», στο φύλλο της 11ης Νοεμβρίου 2009 του «Παρατηρητή», με συγκίνησε.
Με γύρισε πίσω μια ζωή. Από το 1950 μέχρι λίγο πριν την συνταξιοδότησή μου, στις αρχές του 1988, μια ζωή στα δημοσιογραφικά γραφεία, στα τυπογραφεία εκείνων των εποχών. Μια ζωή μέσα στα χειρόγραφα, στην μυρωδιά της μελάνης, στο «φονικό» αντιμόνιο, στις λινοτυπικές μηχανές, στις μήτρες, στα στερεότυπα, στα πιεστήρια…
Με συγκίνησες, με έφερες πίσω δεκαετίες, μου ξαναθύμησες εποχές παλιές, εποχές με πολλές δυσκολίες, με στερήσεις, αλλά το κυριότερο, εσύ και η λινοτυπική σου μηχανή, με ξανανιώσατε…
Ξανασυνάντησα για λίγο τον εαυτό μου νέο να ζει στην ανθυγιεινή ατμόσφαιρα των τυπογραφείων!
Τώρα υπάρχουν τα σύγχρονα μέσα στην έκδοση των εντύπων, έχουμε μεγάλη εξέλιξη. Η λινοτυπική μηχανή ανήκει στο παρελθόν. Βρίσκεται στα μουσεία αλλά και στις καρδιές των παλιότερων δημοσιογράφων και των τεχνικών του τύπου.

Υ.Γ. Σε ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια στην πρώτη σελίδα και σημειώνω : Είμαι παλαίμαχος κι ας μη μοιάζω με παλαίμαχο! Είμαι παλαίμαχος αλλά νέος - ευτυχώς – ακόμη στο μυαλό!
Ευχαριστώ και πάλι.

Γιώργος Τσιούνης
Δημοσιογράφος

ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΙ... ΚΟΥΤΟΦΡΑΝΓΚΟΙ!

Προφανώς οι «κουτόφρανγκοι» δεν είναι και τόσο «κουτόφρανγκοι» ή πιθανότατα ξύπνησαν τον τελευταίο καιρό…
Με άλλα λόγια η Ε.Ε., ξύπνησε, μάλλον καθυστερημένα ή καλύτερα την ξυπνήσαμε εμείς με τις αλλεπάλληλες λαθροχειρίες μας, με τα θρασύτατα ψέματά μας και τις «θορυβώδεις» όσο, και αβάσιμες αισιόδοξες αναφορές μας, σχετικά με την δημοσιονομική μας κατάσταση, στην «Κομισιόν», στους εταίρους μας δηλαδή στην Ε.Ε.
Το ψέμα όμως «έχει κοντά πόδια» όπως πολύ σοφά λέει το γνωμικό του λαού μας. Κι εμείς προσθέτουμε, τα παραμύθια είναι για τα πολύ μικρά παιδιά που μόλις μεγαλώνουν λιγάκι, «ξεπαραμυθιάζονται», αντιλαμβάνονται πως η πραγματικότητα που τους παρουσίαζαν τα παραμύθια ήταν εικονική, ήταν απάτη και ακόμη ότι οι «μπλόφες» και οι «λαμογιές», κάποτε φρακάρουν και οπωσδήποτε, κάποια στιγμή, αποκαλύπτονται.
Και τότε τι γίνεται;
Η απάντηση είναι απλή και επιβεβλημένη από την πείρα της ζωής και από την ιστορία.
Οι ψεύτες, οι λαθροχείρες, οι μπλοφατζήδες και οι κάθε είδους αεριτζήδες, γελοιοποιούνται, ρεζιλεύονται.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με την έντονη αντίδραση της «Κομισιόν», όταν αποκαλύφθηκαν τα παραμύθια της προηγούμενης κυβέρνησης, σχετικά με την οικονομία μας, η οποία, στην πραγματικότητα, είναι ράκος.
Το κακό είναι ότι στην περίπτωσή μας, μαζί με τη ΝΔ και τους αρμόδιους οικονομικούς υπουργούς της, ρεζιλεύεται και η χώρα, η Ελλάδα!

Κι αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Κάποιοι πρέπει να δώσουν λόγο για τις αχαρακτήριστες πράξεις τους, για τις λαθροχειρίες τους και για τα ψέματά τους.
Βλέπετε, οι… «κουτόφρανγκοι» ξύπνησαν!