Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο Έλληνας στοχαστής

Αναγνωρίζεται, ευτυχώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, o αγώνας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την οικονομική ανόρθωση της χώρας μας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της. Αναγνωρίζεται όχι μόνον από την Ε.Ε. και από τις εκτός αυτής ευρωπαϊκές χώρες αλλά και διεθνώς.

Μεγάλες και έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά σε διάφορες χώρες προβάλλουν έντονα την προσωπικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού και τις συνεχείς και ακούραστες προσπάθειές του για το εθνικό δημοσιονομικό μας θέμα.

Αφορμή για το σημερινό άρθρο στάθηκε ένα προβεβλημένο δημοσίευμα του μεγάλου, έγκυρου και διεθνούς κυκλοφορίας και απήχησης, αμερικανικού περιοδικού «ΤΑΪΜ» με τίτλο «Γεώργιος Παπανδρέου, ο Έλληνας στοχαστής»

Το «ΤΑΪΜ» αναφέρεται εκτενώς στην πολιτική ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου, τονίζοντας μεταξύ άλλων : «Είναι αδύνατον να κατανοήσει κανείς την σύγχρονη Ελλάδα, χωρίς να κατανοήσει τους Παπανδρέου».

Η αναγνώριση και προβολή της προσωπικότητας και του αγώνα του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και ο εγκωμιασμός των προσόντων και των ικανοτήτων του, όπως και η αναφορά της προσφοράς της οικογένειας Παπανδρέου και η σύνδεσή της με τα επιτεύγματα της χώρας μας κατά την τελευταία περίοδο της νεότερης ιστορίας μας από το «ΤΑΪΜ», αποτελεί γεγονός πολύ ευχάριστο και ενισχυτικό της όλης προσπάθειας που τώρα καταβάλλουμε όλοι, με στόχο το επιτυχές ξεπέρασμα της κρίσης.

Το δημοσίευμα του «ΤΑΪΜ» αποτελεί ερέθισμα της ιστορικής μας μνήμης, σχετικά με την πολιτική δραστηριότητα της οικογένειας Παπανδρέου, από τον παππού Γεώργιο, τον πατέρα Ανδρέα μέχρι τον εγγονό Γιώργο.

Είναι γεγονός ότι οι Παπανδρέου έγραψαν και εξακολουθούν να γράφουν ιστορία.

Αρχίζοντας από τον Γεώργιο, τον «Γέρο της Δημοκρατίας», όπως τον ονομάζαμε εμείς οι παλαιότεροι από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 για τον αγώνα του κατά της βίας και νοθείας και αργότερα από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 για τον ανένδοτο αγώνα του που του έδωσε το 53% και τον έφερε παντοδύναμο στην εξουσία για να τον ανατρέψει το πραξικόπημα των αποστατών και του ανεκδιήγητου Κοκού.

Ο μεγάλος πατριώτης πολιτικός χάραξε νέα πορεία, επέβαλε νέα ήθη και αγωνίσθηκε για την ισονομία και ισοπολιτεία, μέχρι τον θάνατό του τις ημέρες της χούντας που και «νεκρός ενίκα» ξεσηκώνοντας λαοθάλασσες στην κηδεία του που είχα την τύχη και την τιμή να ακολουθήσω μέχρι το πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας, όπου αναπαύεται.

Η πολιτική ιστορία του Γεωργίου Παπανδρέου, του πρωθυπουργού της απελευθέρωσης ήταν μακρά και γόνιμη.

Άρχισε από την εποχή του μεγαλοφυούς Ελευθερίου Βενιζέλου, του δημιουργού της μεγάλης Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών και σημάδεψε την πολιτική ιστορία μας, κυρίως με την προσφορά του στον τομέα της παιδείας, στους αγώνες του για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και την ισοπολιτεία, για τους αγώνες του κατά της βίας και νοθείας, για τον ανένδοτο αγώνα, για την αντιμετώπιση της προδοτικής αποστασίας και για την αντίστασή του στην χούντα.

Ήταν μια ζωή αγώνων για την δημοκρατία η ζωή του Γέρου της Δημοκρατίας, του Γεωργίου Παπανδρέου.

Η προσφορά της οικογένειας στην Ελλάδα, συνεχίσθηκε με την κάθοδο στον πολιτικό στίβο του χαρισματικού γιού του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος αρχικά έγινε στόχος των αποστατών και εν συνεχεία των άθλιων καραγκιόζηδων της χούντας, οι οποίοι τον φυλάκισαν και τον εξόρισαν.

Ο Ανδρέας, μετά την χούντα, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ξερίζωσε τον κατεστημένο Καραμανλισμό και τη νοοτροπία του και σαν πρωθυπουργός, χάραξε νέα πορεία και οδήγησε την χώρα στην πρόοδο, σε μια νέα εποχή.

Το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου μπορεί να χαρακτηρισθεί μνημειώδες, τόσον όσον αφορά το θεσμικό του σκέλος, όσον και τις αποφασιστικές και ταχύτατες παρεμβάσεις του που βελτίωσαν πολύ μέσα σε ελάχιστο χρόνο τις συνθήκες ζωής του λαού μας. Το φιλολαϊκό έργο του ιδιοφυούς Ανδρέα Παπανδρέου κυριολεκτικά εκσυγχρόνισε την Ελλάδα και την έκανε χώρα υπολογίσιμη, δυνατή και παράγοντα ισορροπίας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Ανδρέας δέχθηκε τα πυρά της αντίδρασης και των υπολειμμάτων της αποστασίας και όταν ακόμη κυβερνούσε την χώρα και έδινε μάχες για την πρόοδο και την άνοδό της σε διεθνές επίπεδο.

Έφθασαν στο σημείο τα υπολείμματα των αποστατών συκοφαντών και των προδοτών σε αγαστή σύμπνοια με την δεξιά και την άκρα αριστερά, να τον στείλουν στο ανώτατο δικαστήριο, με την κατηγορία της κλοπής και της διαφθοράς.

Και βέβαια, αθωώθηκε πανηγυρικά και θριάμβευσε στις επόμενες εκλογές για να επανέλθει στην εξουσία και να συνεχίσει το φιλολαϊκό του έργο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, τελικά έπεσε μαχόμενος για την πατρίδα και τον λαό!

Ένας νέος Παπανδρέου, ο εγγονός και γιός, ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά από δύσκολους και σκληρούς αγώνες, στα τέλη του 2009 αναδείχθηκε από τον λαό παντοδύναμος κι αυτός πρωθυπουργός και με την κυβέρνησή του παλεύει ακούραστα μέρα – νύχτα «οργώνοντας» κυριολεκτικά τον κόσμο ολόκληρο για να επανορθώσει την άθλια δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και το κύρος της.

Έχει κερδίσει το θαυμασμό και την εμπιστοσύνη, των ηγετών της Ε.Ε. και πολλών άλλων χωρών.

Είναι ο Έλληνας στοχαστής, γόνος των Ελλήνων στοχαστών, των Παπανδρέου.

Έχει λοιπόν απόλυτο δίκαιο το «ΤΑΪΜ» που γράφει : « Είναι αδύνατον να κατανοήσει κανείς τη σύγχρονη Ελλάδα, χωρίς να κατανοήσει τους Παπανδρέου».

Υ.Γ. 1. Είχα την ευτυχία, παιδί δωδεκάχρονο να παρακολουθήσω τον λόγο του Γεωργίου Παπανδρέου, του πρωθυπουργού της απελευθέρωσης , στη λαοθάλασσα της πλατείας Συντάγματος . Ήταν μια μοναδική ευκαιρία που θα την θυμάμαι ολοζώντανη όσο θα ζω.

2. Θαύμασα τις ευαισθησίες του Γεωργίου Παπανδρέου και την αγάπη του για την πατρίδα και τον λαό, στις δύο συνεντεύξεις που είχα μαζί του, τον Μάιο του 1964 και αργότερα κατά την αποστασία. Με σκλάβωσε και μ’ έφερε κοντά του. Γι’ αυτό, όταν χουντικός αξιωματούχος με «κατηγόρησε» για κομμουνιστή, του απάντησα ξεκάθαρα : «Είμαι πιστός στη μνήμη και τις υποθήκες του Γεωργίου Παπανδρέου». Κι αυτός… μούγκα!

3. μου έρχονται στο νου μερικές ρήσεις του Γέρου της Δημοκρατίας, κορυφαία από τις οποίες θεωρώ εκείνη του 1944, κατά την πρώτη πρωθυπουργία του : «Ισχύει πάντοτε ο λόγος του Λιβάνου. Η Ελλάς δεν κάνει επιλογή τυράννων. Αρνείται την τυραννία» Ο νοών νοείτω!

Αυτά για τον Έλληνα στοχαστή και την οικογένεια των Ελλήνων στοχαστών. Την οικογένεια Γεωργίου, Ανδρέα και Γιώργου Παπανδρέου.


(Το άρθρο γράφτηκε στις 16 Απρλίου 2010)