Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

"ΒΡΑΔΥΠΟΡΕΙΑ..."

Γκρίνιες και παραπονάκια ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες για την βραδύτητα που, κατά την άποψη ορισμένων, παρατηρείται στο κυβερνητικό έργο.
Η κυβέρνηση συμπλήρωσε ήδη ένα μήνα ζωής και η δραστηριότητα της δεν είναι η αναμενόμενη. Καρκινοβατεί, λένε κάποιοι πολίτες, αντίθετοι στο Π.Α.Σ.Ο.Κ., αλλά και μερικοί φίλοι του κινήματος.
Οι «ανακατατάξεις» των δημόσιων υπηρεσιών, οι αρμοδιότητες των υπουργείων παλιών και νέων, η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, η αντιμετώπιση των φλεγόντων θεμάτων και άλλα πολλά, βαδίζουν προς την λύση τους με διστακτικά και αργά βήματα.
Παρατηρείται ένας μη αναμενόμενος σκεπτικισμός, μια διστακτικότητα και μια «βραδυπορεία» που προκαλεί σκέψεις στους άπλούς πολίτες, οπαδούς και μη του Π.Α.Σ.Ο.Κ.
Γενικώς, η νέα κυβέρνηση κινείται αργά και ήδη έχει διανύσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός τρίτου των 100 πρώτων ημερών που ζήτησε, χωρίς να έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο, με εξαίρεση την οικονομική στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που ήδη εξήγγειλε και πήραν το δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης.
Υπάρχει βέβαια και ο κυβερνητικός αντίλογος που είναι και σοβαρός και πειστικός.
Ας τον ακούσουμε :
1) Τα πράγματα, η κατάσταση που βρήκανε ήταν πολύ χειρότερη απ’ αυτήν που περίμεναν. Τα βρήκανε «μπαστούνια» με άλλα λόγια.
2) Η «μάχη» στο γήπεδο της Ε.Ε. είναι σκληρή, εξαιτίας των παραπλανητικών, των αναληθών στοιχείων για την κατάσταση των δημοσιονομικών μας που έδιναν οι Αλογοσκούφηδες, οι Παπαθανασίου και η παρέα. Εξαιτίας επίσης της ψεύτικης απογραφής που είχαν κάνει και ακόμη εξαιτίας της κοροϊδίας που συστηματικά έπαιζαν στην Κομισιόν, χρόνια τώρα.
Ο Αλμούνια είναι «πυρ και μανία» με την χώρα μας και ήδη το κλίμα έχει γίνει πολύ βαρύ και δυσοίωνο για την ελληνική οικονομία, η οποία απειλείται με τις συνέπειες των «παιχνιδιών» της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο κ. Αλμούνια μας λέει ότι : «βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού»! Είναι βέβαια υπερβολή. Πρόκειται απλώς για ένα νέο και πολύ δυνατό… «καμπανάκι».
Εδώ, θα είχε θέσει ένα φαιδρολόγημα του μακαρίτη Σοφοκλή Βενιζέλου που κάποτε είχε πει : «Μην φοβάστε, η Ελλάδα είναι 3.000 χρόνια στο χείλος του γκρεμού, και δεν έχει πέσει στο γκρεμό»!!
Ωστόσο, το πρόβλημα της οικονομίας μας που είναι και πρόβλημα που σχετίζεται και με την Ε.Ε. υπάρχει. Είναι ένα πρόβλημα ακανθώδες και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και σοβαρά.
3) Η κυβέρνηση ενεργεί με διαφάνεια σε όλους τους τομείς και η διαφάνεια απαιτεί χρόνο. Χρειάζονται χρονικά περιθώρια για δημοσιεύσεις, διακηρύξεις, αναρτήσεις, στο διαδίκτυο και γενικώς για να ρίχνεται άπλετο φως στις προθέσεις, στους σχεδιασμούς και στα τεκταινόμενα, ώστε να μην υπάρξουν πουθενά σκοτεινά σημεία.
Επιβεβαίωση των προαναφερομένων αποτελεί η επιλογή των γενικών γραμματέων των υπουργείων που οι χιλιάδες αιτήσεις με τα βιογραφικά τους αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Για να μελετηθούν οι πάρα πολλές αυτές αιτήσεις, να εκτιμηθούν, να γίνει επεξεργασία τους και να επιλεχθούν οι καλύτεροι και οι καταλληλότεροι, απαιτείται χρόνος.
4) Μέχρι την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, μόνο λίγοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς έχουν επιλεγεί και έπεται συνέχεια με τους υπόλοιπους και με τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ.
Οι διαφανείς αυτές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η τελική τους κρίση χρειάζεται σοβαρή μελέτη για να είναι αδιάβλητη.
5) Υπάρχουν όμως και άλλες δυσχέρειες πολύ σοβαρές. Μια από αυτές η θέση του προέδρου της Ε.Ρ.Τ. που η θητεία του αργεί να λήξει και η απόλυσή του απαιτεί μαζική εκταμίευση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που βέβαια, δεν είναι δυνατόν ούτε πρέπει να δοθούν γιατί το κρατικό ταμείο είναι μείον και η Ε.Ρ.Τ…. βουλιαγμένη παρά τις γενναίες συνδρομές που πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες και παρά τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Και είναι απορίας άξιον πως οι ιδιωτικοί σταθμοί εμφανίζουν κέρδη και η Ε.Ρ.Τ. πάει κατά διαβόλου!
Ο Πρόεδρος της Ε.Ρ.Τ. για να επανέλθουμε σ’ αυτόν, επιμένει να παραμένει στη θέση του έστω και πλήρως απομονωμένος από τους αρμόδιους υπουργούς, απόλυτα «ξένος», με συνέπεια να μην λειτουργεί τίποτα στα κρατικά ΜΜΕ που έχουν κυριολεκτικά παραλύσει.
Προφανώς, ο κ. Πρόεδρος, διεκδικεί τα χρήματα μέχρι την λήξη της σύμβασής του ή μια συμφωνημένη αποζημίωση. Χρήματα όμως η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να εκταμιεύσει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν. Δεν βρήκε τίποτα!
Τώρα κ. Πρόεδρε είναι εποχή των εισπράξεων. Η εποχή των… γενναίων και αλόγιστων πληρωμών παρήλθε και μάλιστα ανεπιστρεπτί.
Για όλους αυτούς τους λόγους που προαναφέρθηκαν και κυρίως γιατί τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και πρέπει να γεμίσουν, η κυβέρνηση Παπανδρέου προχωρεί με αργά αλλά σταθερά και πολύ μελετημένα βήματα.
Οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν μετά τα πρώτα ευνοϊκά αποτελέσματα της τιτάνιας προσπάθειας που γίνεται για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και, γενικώς, της κρατικής μηχανής. Ο προϋπολογισμός για το 2010 είναι σφιχτός και νοικοκυρεμένος. Αρκεί να εφαρμοστεί με αυστηρότητα.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως στις προσπάθειες αυτές μπαίνουν κάποια εμπόδια, όπως αυτό του εμπορικού σταθμού του λιμένα Πειραιά. Είναι εμπόδια που δημιουργήθηκαν βασικά από άφρονες αποφάσεις, κάκιστους χειρισμούς της Ν.Δ. που περίπου μια δεκαετία, μέχρι το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου 2009 κυβερνούσε τη χώρα.
Υπάρχει βέβαια τώρα κυβερνητική «βραδυπορεία» που σύντομα, έχουμε τη βεβαιότητα, θα μετατραπεί σε «βήμα ταχύ».