Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Φάγαμε τον γάιδαρο...





Έπειτα από τρία και πλέον χρόνια λιτότητας, στερήσεων και οικονομικών ταλαιπωριών, φαίνεται κάποιο ελπιδοφόρο φως στο βάθος του τούνελ.

Είναι η πρώτη φορά που οι σκληροί εκπρόσωποι της «τρόικας», συμφώνησαν με την ελληνική κυβέρνηση και είναι η πρώτη φορά που οι ίδιοι αυτοί ανάλγητοι τροϊκανοί, δια του σκληρότερου όλων, του γνωστού και μη εξαιρετέου, λίαν αντιπαθούς στο λαό μας κ. Τόμσεν, δηλώνουν επίσημα ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα συνεπής στις «μνημονιακές» της υποχρεώσεις και πλέον δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για νέες περικοπές μισθών, νέες φορολογίες κλπ. 

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός μας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, με την σύμφωνη γνώμη των ηγετών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, που στηρίζουν την κυβέρνηση, με σύντομες αλλά καθαρές, χωρίς περιστροφές κουβέντες, μας έκανε γνωστό, ότι πλησιάζουμε στο τέλος του «μνημονίου» και ότι σύντομα θα απαλλαγούμε απ’ αυτόν τον βραχνά.

Ο πρωθυπουργός, αφού ανέφερε τις κάποιες ελαφρύνσεις στα «χαράτσια» και τις ρυθμίσεις στην εξόφληση των οφειλών προς το δημόσιο κ.τ.λ. με πολλές και μικρές κατά το πλείστον δόσεις, βεβαίωσε τον ελληνικό λαό, ότι τέρμα στα μέτρα λιτότητας και τέρμα στους φόβους για το τι μας επιφυλάσσει το αύριο, αν δηλαδή θα έχουμε νέα μείωση μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων, νέους απίθανους φόρους και άλλα τινά, με την φοβέρα των οποίων είχαμε μάθει να ζούμε εδώ και πολύ καιρό.

Να προστεθεί και η επίσημη πλέον δήλωση του κ. Σαμαρά, ότι τον Ιούνιο που θα μας επισκεφθούν και πάλι οι απεσταλμένοι της «Τρόικας», θα προωθηθεί και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%. Θα είναι βέβαια κατά κάποιον τρόπο… κατόπιν εορτής, διότι μέχρι τότε η τουριστική περίοδος που ήδη αρχίζει, θα έχει προχωρήσει αρκετά.

Αλλά ας είναι… Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Η μείωση αυτή του ΦΠΑ στην εστίαση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα : 

1ο. Στον τουρισμό μας που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό και θα τον κάνει ανταγωνιστικό απέναντι στις άλλες χώρες, κυρίως στις γειτονικές. 

2ο. Στους Έλληνες καταναλωτές, τους οποίους θα ανακουφίσει οικονομικά.

3ο. Στα κρατικά έσοδα, τα οποία θα αυξηθούν, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης αγαθών. Με άλλα λόγια ο κοσμάκης θα τρώει περισσότερο και φθηνότερα κατά 10%.

4ο. Στους εστιάτορες, τις επιχειρήσεις εστίασης, τα φαγάδικα που διέρχονται πολύ καιρό τώρα δεινή κρίση και πολλά απ’ αυτά κλείνουν και χάνονται θέσεις εργασίας.

5ο. Στην αγορά στο σύνολό της που θα κινηθεί με πιο έντονους ρυθμούς. 

Έχουμε λοιπόν τα πρώτα ευχάριστα μηνύματα, τόσο από την πλευρά της «τρόικα» όσο και από την κυβερνητική πλευρά.
Ο δρόμος για την εκταμίευση 8,8 δις ευρώ μέχρι τον Μάιο, έχει ανοίξει, όπως ανοιχτός είναι και ο δρόμος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία ήδη συντελείται.

Ένα άλλο ευχάριστο νέο είναι η επίσημη αναγγελία της συνέχισης των έργων στους 4 μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας, τα οποία είχαν διακοπεί. Τώρα ξαναρχίζουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων και στην οικονομική κίνηση.

Βέβαια, τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, όπως είπε και ο κ. Σαμαράς, αλλά τα πρώτα ευχάριστα σημάδια για την οικονομική μας ανάκαμψη είναι πλέον ορατά. 

Κουράγιο λοιπόν… Κουράγιο για λίγο ακόμη… 

«Φάγαμε τον γάιδαρο και μένει η ουρά», όπως λέει ο λαός μας…