Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Τέλος σε προκλητική αυθαιρεσία

Η κυβέρνηση βάζει τέλος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε μια «καραμπινάτη» και προκλητική αυθαιρεσία, η οποία ουσιαστικά αποτελεί παράνομη δραστηριότητα εδώ και πολύ καιρό, πολλών εξυπνάκηδων του διαδικτύου, που οικειοποιούνται το υπέρ των δημοσιογραφικών οργανώσεων, αγγελιόσημο.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έσοδο των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογραφικών οργανώσεων, που δια νόμου έχει θεσπισθεί σε αντικατάσταση της εργοδοτικής εισφοράς, από την οποία απηλλάγησαν (!) οι εκδότες και οι λοιποί επιχειρηματίες των ΜΜΕ, με την λογική ότι έτσι βοηθούνται στο έργο που επιτελούν για την ενημέρωση του κοινού.
Το αγγελιόσημο 20% επί των διαφημίσεων στον τύπο και 21,5% στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, μαζί με τις εισφορές των εργαζομένων αποτελούν τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων χιλιάδων δημοσιογράφων και των μελών των οικογενειών τους καθώς και άλλων εργαζομένων στον τύπο και τα άλλα ΜΜΕ, στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η μείωση των διαφημιστικών δαπανών εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης ήταν φυσικό να μειώσει σημαντικά και τα έσοδα των δημοσιογραφικών ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι κατά τους υπολογισμούς τους και τις αναλογιστικές μελέτες, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής σύντομα, στο εγγύς μέλλον, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα που – το απευχόμαστε όλοι αυτό – πολύ πιθανόν είναι να φθάσουν και μέχρι σημείου αδυναμίας να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, παρά τις οικονομίες που ήδη εφαρμόζουν και την συρρίκνωση κάποιων κεκτημένων παροχών σε διάφορους τομείς.
Αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά τα ασφαλιστικά θέματα των σκληρά εργαζομένων στον τύπο και τα ΜΜΕ, οι οποίοι πλέον αισθάνονται ανασφάλεια και απαισιοδοξία για τις ημέρες που έρχονται.
Επί πλέον, εξ’ αιτίας της κρίσης πάντοτε, αλλά και για άλλους λόγους που σχετίζονται με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, παρατηρείται τελευταία μια έξαρση στις απολύσεις δημοσιογράφων και ταυτόχρονα έλλειψη νέων θέσεων εργασίας.
Και μέσα σ’ αυτήν την δυσχερή και δυσάρεστη κατάσταση, έχουμε τους «αετονύχηδες» του διαδικτύου που παρέχουν δημοσιογραφικές και ενημερωτικές πληροφορίες με τις ιστοσελίδες τους, τα «πορταλς» τους, τις ηλεκτρονικές εφημερίδες τους κλπ, να αλωνίζουν ανενόχλητοι στον χώρο της διαφήμισης, χωρίς να αποδίδουν το νόμιμο αγγελιόσημο, παρά το γεγονός ότι ο ηλεκτρονικός τύπος θεωρείται νομικώς ΤΥΠΟΣ και, κατά συνέπεια, υπόκεινται οι διαφημίσεις τους στο νόμο περί αγγελιόσημου.
Το ωραίο όμως είναι, ότι η παρέα αυτή των «αετονύχηδων» της κονόμας, έχει το θράσος να χαρακτηρίζει το αγγελιόσημο «νταβατζιλίκι» και ταυτόχρονα να απαιτεί την εγγραφή στις δημοσιογραφικές, συνδικαλιστικές και ασφαλιστικές οργανώσεις, των συντακτών που χρησιμοποιεί (εκμεταλλεύεται υποστηρίζουν πολλοί) έναντι εξευτελιστικών και παράνομων αμοιβών!
Η απάντηση είναι :
Μάλιστα κύριοι, οι συντάκτες σας να γίνουν δεκτοί στην δημοσιογραφική οικογένεια, υπό τον όρο ότι θα πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα και θα αποδίδετε το αγγελιόσημο και τις εργατικές εισφορές τους στα δημοσιογραφικά ταμεία, όπως ακριβώς γίνεται με τον τύπο και τα ΜΜΕ. Εξυπακούεται ότι πρέπει να τους πληρώνετε σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις.
Ήδη η κυβέρνηση κινείται για να θέσει τέρμα στην αυθαιρεσία – παρανομία του ηλεκτρονικού τύπου, η οποία, κατά την κυβέρνηση πάντοτε, θα μπορούσε να εκληφθεί ως «κίνητρο» για εισφοροδιαφυγή σε κάθετες μονάδες ΜΜΕ που διαθετουν όλων των ειδών ενημερωτικά μέσα.
Η ΕΣΗΕΑ άρχισε να κινείται δραστήρια για την δίκαιη και νόμιμη ρύθμιση του θέματος του αγγελιόσημου στο διαδίκτυο όπως άλλωστε δραστήριες είναι εδώ και πολύ καιρό, και οι ενεργειες του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης) που έχει κάτω από την «ομπρέλα» του 18.000 ψυχές, ενώ το ταμείο κύριας σύνταξης των δημοσιογράφων, το πρώην ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας – Θεσσαλονίκης) που η κ. Φάνη Πετραλιά μετονόμασε ΕΤΑΠ –ΜΜΕ αφού πρώτα, κατά την τακτική της που εφάρμοσε σε όλα τα ταμεία, φρόντισε να το αποδυναμώσει, δεν εκδηλώνει ανάλογη δραστηριότητα!
Και βέβαια δεν θα πρέπει να περιμένουμε οι δημοσιογράφοι βελτίωση στο ταμείο μας που διοικείται (προεδρεύεται) όχι από δημοσιογράφο, αλλά από… απόστρατο ναύαρχο που διόρισε η κ. Πετραλιά και δυστυχώς, ακόμη βρίσκεται στη θέση του!