Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ

Σκληρά μέτρα πήρε και παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει την δημοσιονομική κατάρρευση που κληρονόμησε από την εξαετία της ΝΔ.
Σκληρά και καθόλου ευχάριστα στον ελληνικό λαό μέτρα για να αναστρέψει το δυσμενέστατο κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την οικονομία μας, εξαιτίας των ψευδών και παραπλανητικών στοιχείων που έδινε στην Ε.Ε. η προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να καταρρακωθεί η αξιοπιστία μας και να κλονισθεί παγκοσμίως το κύρος της χώρας.
Με λίγα λόγια, δεν είναι μόνο το οικονομικό χάλι που προκάλεσαν στην χώρα και την έφεραν στα όρια της χρεοκοπίας, στο χείλος του γκρεμού, είναι, επιπλέον το ρεζίλεμα με τα ψέματα των Αλογοσκούφηδων και των Παπαθανασίου, το οποίο, με τη σειρά του άνοιξε την όρεξη των κερδοσκόπων κάποιων ξένων οίκων αξιολόγησης που οι στόχοι τους συνήθως δεν είναι απόλυτα καθαροί.
Αυτοί οι κερδοσκόποι, αξιοποιώντας τα στοιχεία που τους πρόσφεραν απλόχερα οι «οικονομολόγοι» των Καραμανλικών κυβερνήσεων προχώρησαν σε «δολοφονικά» χτυπήματα κατά της οικονομίας για το δικό τους όφελος και για το όφελος των αφεντικών τους, για την δική τους «σπέκουλα».
Τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, ανεβαίνουν στα ύψη, τα ομόλογά μας κινδυνεύουν να μην γίνονται δεκτά και όταν γίνονται να θεωρούνται υποβαθμισμένα, αν όχι κουρελόχαρτα!
Αυτά είναι τα επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας, των σωτήρων της Ελλάδας, δηλαδή της παρέας του κ. Κώστα Καραμανλή.
Τώρα, έφθασε η κρίσιμη ώρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου και το οικονομικό του επιτελείο αγωνίζονται μέρα – νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο και αλωνίζουν την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει για την Ελλάδα οι φωστήρες της ΝΔ με τις οικονομικές τους τσαπατσουλιές, τα πειράματά τους, τις ασχετοσύνες, τις ατζαμοσύνες, τις κουμπαριές, με την διαφθορά και τα σκάνδαλά τους!
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμά της και τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ήδη έχει αρχίσει να «μαλακώνει» το κλίμα στην Ε.Ε., η οποία όμως περιμένει ακόμη περισσότερα στοιχεία για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, μέσα στο Γενάρη.
Η κρίσιμη ώρα λοιπόν έχει φθάσει. Τώρα θα κριθούν πολλά. Υπάρχει αισιοδοξία ωστόσο για το μέλλον.
Υπάρχει πίστη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στην αποτελεσματικότητά τους.
Υπάρχει, θα έλεγα, εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πολιτική της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, παρά τις δυσκολίες που περιμένουν όλους μας.
Το τεράστιο εθνικό αυτό θέμα όμως, δεν θα πρέπει να τελειώσει με τις θυσίες του λαού, φτωχών, λιγότερο φτωχών και εύπορων.
Πρέπει να επιμερισθούν οι ευθύνες και αυτές δεν επιμερίζονται μόνον τις εξεταστικές επιτροπές της βουλής (ούτε καν προανακριτικές) οι οποίες όλοι γνωρίζουμε, που ακριβώς οδηγούν. Στο πουθενά!
Μόνον με την ενεργοποίηση του νόμου περί «ευθύνης υπουργών» και μόνον με εισαγγελέα η κατάσταση θα εκκαθαρισθεί και μόνο με δικαστική διαδικασία θα γίνουν επιμερισμοί των ευθυνών στους οικονομικούς παράγοντες της ΝΔ που έφεραν την χώρα και την οικονομία της στο σημερινό χάλι και, βέβαια, πρέπει να λογοδοτήσουν.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

«Υποψίες ανησυχίας» μου προκάλεσε το πρωτοχρονιάτικο δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ», με τίτλο «Αντιδράσεις και τριβές για τους συμβούλους του Μαξίμου», που υπογράφεται από τον συνάδελφο Αγγ. Κωβαίο.
Πρόκειται, όπως γράφει η έγκριτη εφημερίδα, για «ένα δίκτυο συμβούλων και συνεργατών που άνευ (επισήμου), χαρτοφυλακίου και αρμοδιοτήτων έχει δημιουργηθεί περί τον Πρωθυπουργό προκαλώντας σταδιακά αντιδράσεις μεταξύ στελεχών του ΠαΣοΚ και παλαιότερων συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από το στενό του περιβάλλον».
Ορισμένοι από τους «ανεπίσημους» συνεργάτες του πρωθυπουργού, συνεχίζει η εφημερίδα, έχουν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και εκτελούν χρέη «μυστικοσυμβούλου» του κ. Παπανδρέου, ενώ άλλοι εδρεύουν σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες, χωρίς να γνωρίζει κανείς, επίσημα, τις αρμοδιότητές τους ή, τέλος πάντων, το έργο που ανέλαβαν να επιτελέσουν.
Στο ρεπορτάζ του συναδέλφου κ. Κωβαίου, αναφέρονται τα ονόματα και μάλιστα δημοσιεύονται και φωτογραφίες τεσσάρων «εμπίστων συνεργατών» του πρωθυπουργού, τριών κυρίων και μιας κυρίας, ο ένας από τους οποίους μάλιστα είναι υφυπουργός που, με αναβαθμισμένο ρόλο, ασχολείται με… αλλότρια και, φυσικώ τω λόγω, έχει προκαλέσει ενόχληση στην προϊσταμένη του υπουργό, η οποία είναι εξέχων στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.
Ο υπογράφων το άρθρο αυτό δεν αναδημοσιεύει τα ονόματα των εν λόγω «συνεργατών» του κ. πρωθυπουργού και δεν γνωρίζει αν τα αναφερόμενα στο σχετικό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας, είναι ακριβή ή πρόκειται για «κουβεντούλες» που συνηθίζονται στα πολιτικά παρασκήνια ή ακόμη για υπερβολές ή και για παρεξηγήσεις.
Εκείνο όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι παρόμοιες καταστάσεις μόνο κακό έχουν προκαλέσει στο παρελθόν στις κυβερνήσεις και στον τόπο, γιατί μυρίζουν «καμαρίλα» και αδιαφάνεια που οδηγεί στην σήψη.
Τα πάντα πρέπει να γίνονται φανερά και επίσημα από υπεύθυνα και αρμόδια θεσμικά πρόσωπα και όχι από ανεπίσημα και ανευθυνο-υπεύθυνα «ρετάλια»
Αν όλα όσα γράφει ο κ. Αγγ. Κωβαίος στο πρωτοχρονιάτικο «ΒΗΜΑ», έχουν έστω και την παραμικρή δόση αλήθειας (θα ευχόμουν να μην έχουν), ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει άμεσα να απομακρύνει τους…περίεργους αυτούς «συνεργάτες» του, προτού αυτοί με τις «ανεπίσημες» και «ανευθυνουπεύθυνες» ενέργειες, συμβουλές και εισηγήσεις τους, τον υπονομεύσουν και τον γκρεμίσουν προς μεγάλη λύπη και απογοήτευση του ελληνικού λαού που πολλά περιμένει απ’ αυτόν και την κυβέρνηση του.
Εμφανίσθηκαν σημάδια ανησυχίας. Προσοχή κ. Παπανδρέου.