Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ

Οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου και ο τιτάνιος αγώνας της για να βγάλει τη χώρα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που προκάλεσε η εξάχρονη κυβερνητική … δραστηριότητα της ΝΔ και ακόμη για να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία μας στην ΕΕ και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν αμφισβητούνται.
Αμφισβητήσεις ωστόσο υπάρχουν για την ορθότητα του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης.
Καθημερινά διαπιστώνονται βιαστικές ενέργειες, «τεχνικά» σφάλματα, αρρυθμίες στην κρατική μηχανή, έλλειψη συντονισμού μεταξύ συναρμοδίων και μη υπουργείων και υπηρεσιών, αντιθέσεις μεταξύ υπουργών και υφυπουργοί χωρίς δραστηριότητες, εξ αιτίας έλλειψης συμπάθειας ή ασυνεννοησίες με τους υπουργούς τους, πιθανόν δε και των συγκεντρωτικών αντιλήψεων μερικών υπουργών που νομίζουν ότι αυτοί είναι το παν, η αρχή και το τέλος!
Παράγοντες της κυβέρνησης αυτοαναιρούνται σε πάρα πολλούς καίριους τομείς και πολλές φορές μας θυμίζουν εκείνο το περίφημο «δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά»…
Πολλές φορές χρειάσθηκε να παρέμβει ή και να επέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, βάζοντας στην θέση τους τους συνεργάτες του, πάντοτε με την ευγένεια που τον διακρίνει, με «τακτ», με αβρότητα!
Αλλά ως πότε;
Μερικές φορές η κατάσταση μοιάζει με ύπαρξη και λειτουργία … εσωτερικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ! Αυτό, προφανώς, επεσήμανε και ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς.
Η κατάσταση π.χ. που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση από τη ΝΔ, σχετικά με την κινεζική εταιρία και τον ρόλο που θα παίξει στον ΟΛΠ, είναι γνωστή και απαράδεκτη. Πραγματικό ξεπούλημα που απαιτούσε εισαγγελική επέμβαση.
Η νέα κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι στους κινέζικους δράκους, στα «ρετιρέ» των εργαζομένων και άρχισε την πάλη για να βρει μια λύση, όσο το δυνατόν λιγότερο επιζήμια για την χώρα.
Επιτυχής η επιλογή και η τοποθέτηση του κ. Ανωμερίτη, επικεφαλής του ΟΛΠ και ταχύτατες οι ενέργειες του που οδήγησαν σε λιγότερο οδυνηρό δρόμο διευθέτησης, το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Αμ δε…
Ξέσπασε η εσωτερική αντιπολίτευση από άλλα κυβερνητικά κέντρα τα οποία βάλθηκαν να κατηγορούν τον κ. Ανωμερίτη και την κ. Κατσέλη που δούλεψαν σκληρά για το κλείσιμο του θέματος.
Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν, αν και απείλησαν, στα ψέματα ίσως, παραιτήσεις.
Το βράδυ υποβάλλονται αιφνιδιαστικά στη Βουλή, τροπολογίες για τα φορολογικά, σε άσχετα νομοθετήματα για να αποσυρθούν το πρωί, όταν διαπιστώνουν οι αρμόδιοι τα «κουσούρια» τους που θα έφερναν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα!
Της νύχτας τα καμώματα…
Υπουργός ανακοινώνει μέτρα ή σκέψεις και προθέσεις για την λήψη μέτρων και άλλος υπουργός ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει τα αντίθετα, τον αναιρεί και μετά όλοι μαζί προσπαθούν να μπαλώσουν την υπόθεση ή αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να μαζέψει τις προχειρότητες, τις επιπολαιότητες και τις απερισκεψίες κάποιων συνεργατών του.
Ακόμη και στις άδειες κυνηγιού μπέρδεψαν τα πράγματα. Αυτή είναι η κατάσταση. Βιασύνες, προχειρότητες, επιπολαιότητες, απερισκεψίες, αρρυθμίες!
Κλείνοντας, ξεκαθαρίζω μερικά πράγματα, για να μην καταστώ στόχος άδικων χαρακτηρισμών και κατηγοριών :
· Είμαι και παραμένω ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα αυτοχαρακτηρίζομαι ιστορικός, πιστός και «αμετανόητος» οπαδός του κινήματος.
· Η κατάσταση που παρέλαβε προ τριμήνου η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, ήταν τραγική, χειρότερη απ’ αυτήν που όλοι φανταζόμασταν. Η χώρα βρισκόταν σε φάση κατάρρευσης, ερείπωσης σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον οικονομικό. Ακόμη το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο ήταν στο μηδέν αν όχι και υπό το μηδέν. Θα έπρεπε ήδη να έχει κινηθεί ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών» και πολλά από τα προηγούμενα «λαμόγια» της εξαετίας που οργίασαν σε όλους τους τομείς και μας κατέστρεψαν, να δώσουν λόγο των πράξεών τους.
· Ευθύνες για πολλές «κακοτεχνίες» και αρρυθμίες που παρατηρούνται στην κυβέρνηση, έχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες (τροπολογίες για τσιγάρα, ποτά, γονικές παροχές), ο ρόλος των οποίων πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους αρμόδιους υπουργούς. Μήπως αυτοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους;
· Αναγνωρίζω ότι η κυβέρνηση κολυμπάει στα βαθειά νερά, παλεύει, κάνει αγώνα σκληρό, τιτάνιο αγώνα για να αποκαταστήσει τα πράγματα. Και μακάρι να πετύχει.
· Εγώ, πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πετύχει. Το πιστεύω και το εύχομαι αυτό. Δεν θα απογοητεύσει τον λαό που την εμπιστεύτηκε. Θα πετύχει και θα βγάλει την Ελλάδα από το χάος που την οδήγησαν οι αλήστου μνήμης προηγούμενοι. Οι έξω απ’ εδώ…
· Πρέπει όμως απαραιτήτως να σοβαρευτούν κάποια κυβερνητικά στελέχη.