Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Μάθημα σε ξενομανείς από ένα μεγάλο Έλληνα

Έχω γράψει και κατά το παρελθόν, το πρόσφατο αλλά και το απώτερο, για τις… επιδόσεις των ανεκδιήγητων ξενομανών, αρσενικών και θηλυκών στο μέτωπο που έχουν ανοίξει εναντίον της ελληνικής γλώσσας, της μητρικής μας γλώσσας, της πλουσιότερης και ωραιότερης γλώσσας του κόσμου. Πολλές φορές έχω γράψει για τα καραγκιοζάκια, τα ψωνάκια που συστηματικά περιφρονούν και πολεμούν τη γλώσσα μας, με ύπουλες δολιοφθορές.
Έχω γράψει για τους «σαμποτέρ», οι οποίοι δεν διστάζουν να «φαρμακώνουν» σιγά – σιγά, να «δολοφονούν» την εθνική μας γλώσσα, αντί να αισθάνονται υπερηφάνεια και τιμή γι’ αυτήν. Σήμερα, σε απάντηση στα ΟΚ, λάιβ, μπρέικ, σούπερ, εξτρίμ και πολλές άλλες αηδίες έχω να αντιτάξω δύο συγκλονιστικά και συντριπτικά στοιχεία που χρονολογούνται από τις 26 Σεπτεμβρίου 1957 και 2 Οκτωβρίου 1959. Είναι δηλαδή 53 και 51 χρόνων!
Πρόκειται για δύο μνημειώδεις ομιλίες του πανεπιστημιακού καθηγητού, διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος για πολλά χρόνια και πρωθυπουργού πριν από 21 χρόνια, το 1989 – 1990 στην οικουμενική κυβέρνηση, Ξενοφώντα Ζολώτα στην Ουάσιγκτον, στους συνέδρους της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Και οι δυο ομιλίες του αείμνηστου σπουδαίου Έλληνα, του Ξενοφώντα Ζολώτα, έγιναν στην αγγλική γλώσσα, άλλά με εξαίρεση των συνδέσμων, των άρθρων και των προθέσεων, η γλώσσα των ομιλιών ουσιαστικά ήταν η ελληνική!
Με άλλα λόγια ο επιφανής Έλληνας, ο σοφός οικονομολόγος Ζολώτας, μίλησε αγγλικά, αλλά στην πραγματικότητα οι ομιλίες του ήταν στην ελληνική!
Ήταν και είναι ένα καλό μάθημα, ένα ηχηρό ράπισμα στους ξενομανείς… «φλώρους» και τις «σουσουράδες» που, δυστυχώς, συνεχίζουν την δραστηριότητά τους σε τηλεοράσεις, ακόμη και κρατικές, σε μεγάλες ιδιωτικές, σε ραδιόφωνα και πολλά έντυπα.
Από τον δεύτερο λόγο της 2ας Οκτωβρίου 1959, παραθέτω λίγες αράδες της αρχής και του τέλους, στην αγγλική και στην ελληνική τους απόδοση :

Ο πρόλογος :

>> Kyrie,>> It is Zeus'>> anathema on our epoch and the heresy of our economic method>> and policies that we should agonize the Skylla of nomismatic>> plethora and the Charybdis of economic>> anaemia.
Ελληνική απόδοση :

>> Κύριοι,>> Είναι>> "Διός ανάθεμα" στην εποχή>> μας και αίρεση της οικονομικής>> μας μεθόδου και της οικονομικής>> μας πολιτικής το ότι θα φέρναμε>> σε αγωνία την Σκύλλα του>> νομισματικού πληθωρισμού και τη>> Χάρυβδη της οικονομικής μας αναιμίας

Και ο επίλογος :

>> I apologize for having>> tyranized you with my Hellenic phraseology. In my epilogue I>> emphasize my eulogy to the philoxenous aytochtons of this>> cosmopolitan metropolis and my encomium to you Kyrie, the>> stenographers.

Η ελληνική του απόδοση :>> Απολογούμαι>> που σας τυράννησα με την>> ελληνική μου φρασεολογία. Στον>> επίλογό μου δίνω έμφαση στην>> ευλογία μου, προς τους>> φιλόξενους αυτόχθονες αυτής της>> κοσμοπολίτικης μητρόπολης καθώς>> και το εγκώμιό μου προς εσάς,>> κύριοι στενογράφοι.

Πρόκειται για ιστορικά, μνημειακά κείμενα που η θέση τους είναι στις χρυσές σελίδες της ελληνικής γλώσσας της γραμματείας και της επιστήμης.
Οι ξενομανείς κυρίες και κύριοι, μικροί και μεγάλοι, «φλώροι» και «σουσουράδες» που θα καταδεχθούν να διαβάσουν το σημερινό κείμενο, αν έχουν έστω και λίγο φιλότιμο, αν υπάρχει μέσα τους έστω και ένα ίχνος ελληνικότητας, θα νοιώσουν, πιθανόν, ντροπή, ίσως δε και μετάνοια.

Υ.Γ. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί, ότι τις δύο ιστορικές ομιλίες του Ξενοφώντα Ζολώτα, μου έδωσε για αξιοποίηση ο καλός μου φίλος και συνάδελφος, μέλος του Δ.Σ. και του Προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Κουμπιάς.
Και τέλος, θα πρέπει να κάνω γνωστό, ότι είμαι πρόθυμος να δώσω σε οποιονδήποτε ή σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή σε έντυπο, το πλήρες κείμενο στην αγγλική και την ελληνική του απόδοση, που λόγω της έκτασής του δεν είναι δυνατόν να το περιλάβω στα στενά πλαίσια του σημερινού άρθρου.

Τα σκληρά μέτρα και οι… ξετσίπωτοι

Ήταν αναμενόμενα τα πρώτα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της δημοσιονομικής μας κατάστασης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο.
Και καλά θα είναι να μην χρειασθεί να υπάρξει συνέχεια…
Η κατάσταση στην οποία μας είχαν οδηγήσει οι αστέρες της ΝΔ ήταν χειρότερες, τρισχειρότερες από τις εκτιμήσεις και των πιο απαισιόδοξων.
Τα χάλια μας ήταν απερίγραπτα.
Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση του παρέλαβαν κυριολεκτικά άδεια ταμεία σε δημόσιο και οργανισμούς, ιδίως στους ασφαλιστικούς και το χειρότερο αντιμετώπισαν την οργή και την αγανάκτηση των εταίρων μας στην Ε.Ε. των παγκόσμιων πιστωτικών ιδρυμάτων και πολλών άλλων για τα ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία που έδιναν για την εθνική μας οικονομία, οι κύριοι που μας κυβερνούσαν περίπου μια εξαετία, απόντος του άσχετου πρωθυπουργού κ. Καραμανλή.
Το κύρος και η αξιοπιστία της Ελλάδας καταρρακώθηκαν από τους μαθητευόμενους μάγους της ΝΔ, οι οποίοι μας έκαναν «σούργελο» και «ρόμπες» κατά το κοινώς λεγόμενο.
Παρέλαβαν μια αξιοπρεπή και έντιμη Ελλάδα, που είχε ξεπεράσει πολλά προβλήματα της, ενώ αντιμετώπιζε επιτυχώς πολλά άλλα και παρέδωσαν μια χώρα κουρέλι οικονομικό!
Παρέλαβαν μια Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ρυθμιστή των καταστάσεων στα Βαλκάνια, για να παραδώσουν μια χώρα υποβαθμισμένη που ψάχνει για δεκανίκια!
Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, είναι υποχρεωμένη να επιβάλει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και να περιορίσει τα ήδη περιορισμένα εισοδήματα των εργαζομένων και ακόμη να… σφίξει τα ζωνάρια περισσότερο.
Η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, κόβει επιδόματα, υπερωρίες, συρρικνώνει δώρα και άλλες αποδοχές, αυξάνει τον ΦΠΑ, κάνει βαρύτερη την φορολογία άμεση και έμμεση, ποτά και τσιγάρα ακριβαίνουν, το ίδιο και τα καύσιμα, η ΔΕΗ, τα ακίνητα, τα πολυτελή και ακριβά αυτοκίνητα (καλό αυτό) και άλλα πολλά μαζί με τις έκτακτες εισφορές.
Και όλα αυτά για να σωθεί η μισοναυαγισμένη οικονομία και η αμφισβητούμενη και βαλλόμενη πανταχόθεν αξιοπιστία και εντιμότητα της πατρίδας μας, η εικόνα της οποίας δεν είναι καλή διεθνώς.
Υπάρχει πάντοτε το έλλειμμα αξιοπιστίας που βέβαια άρχισε να υποχωρεί με αργό πάντοτε ρυθμό.
Το ευτύχημα είναι ότι ο ελληνικός λαός στο σύνολό του εγκρίνει τα επώδυνα μέτρα και στέκεται στο πλευρό του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης (αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και τα σχόλια των απλών πολιτών) και ενθαρρύνει τους κυβερνώντες στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν, ευχόμενος να έχουν κουράγιο και δύναμη μεγάλη.
Υπάρχουν πάντως και μερικοί που αντιδρούν στην λογική φορολόγησή τους και αρνούνται να συμβάλουν στα κοινά.
Είναι οι ταξιτζήδες της Αθήνας. Αυτό είναι κοινό μυστικό. Έχουμε όμως και κάποιους λίγους πρατηριούχους καυσίμων. Ευτυχώς, οι πάρα πολλοί συνάδελφοί τους, ιδιαίτερα εκείνοι της επαρχίας, οι φτωχότεροι που δεν έχουν και δεν κάνουν διπλές και τριπλές χρεώσεις στην ίδια διαδρομή, δεν εφαρμόζουν την τακτική του… δεν «παγαίνω» εκεί πάρε άλλον, δεν τους ακολουθούν. Αποτέλεσμα, η παράλογη απεργία της γνωστής «καναρινί» ηγεσίας της Αθήνας, ασήμαντη ανταπόκριση είχε και έχει στην επαρχία.
Κάτι ανάλογο, σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει και με τις απεργίες των υπαλλήλων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που, σημειωτέων, οι ηγεσίες τους διάκεινται φιλικά στο ΠΑΣΟΚ!
Ας ζητήσουν στοιχεία για το ποσοστό των ανέργων στην επαρχία, αν βέβαια τους συμφέρει. Θα απογοητευτούν. Επιπλέον οι κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια τους εκτός της Αθήνας, αν καμιά φορά υλοποιούνται, έχουν την πυκνότητα…τριχοφυΐας παιδιού προεφηβικής ηλικίας.
Ας γίνει τέλος πάντων κατανοητό από τους κυρίους εργατοπατέρες και τους πολιτικάντηδες της δεκάρας που η συνολική λαϊκή τους βάση δεν φθάνει ούτε το 10%, ότι ο ελληνικός λαός έχει κρίση και φιλοπατρία και γι’ αυτό λέει ΝΑΙ στις θυσίες για το ζωντάνεμα της πατρίδας που οι Καραμανλοαλογοσκούφηδες την έσπρωχναν στο χάος, στην καταστροφή.
Εκείνο όμως για το οποίο διερωτάται ο λαό μας, είναι :
Θα πληρώσουν οι ένοχοι;
Θα δώσουν λόγο των πράξεων τους και των ψευδών τους που έφεραν την συμφορά;
Θα πάνε κάποιοι φυλακή;
Θα δημευθούν οι τεράστιες φανερές και κρυφές περιουσίες τους;
Τώρα, για επίλογο πάω στο θέμα των άθλιων και ξετσίπωτων γερμανών, όχι βέβαια όλων, αλλά αυτών που επιχειρούν να κατακτήσουν με τα λεφτά τους ό,τι δεν κατάφεραν να κατακτήσουν με τις σιδηρόφρακτες στρατιές τους, με τις μαζικές σφαγές, τις δολοφονίες, τις κλεψιές και τις λεηλασίες σε βάρος των λαών με όργανα τα κτήνη του ναζισμού του Χίτλερ και της παρέας του.
Κατέστρεψαν τον μισό κόσμο. Έσπειραν τον όλεθρο και την καταστροφή, και τώρα; Τώρα γράφουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι γερμανοί στις μεγαλύτερες εφημερίδες τους και ζητούν, χωρίς αιδώ, ξετσίπωτα, σαν ξετσίπωτοι που είναι :
· Να τους πουλήσουμε τα νησιά μας και τις βραχονησίδες μας!
· Να τους πουλήσουμε την Κέρκυρά μας! (Ας περάσουν και θα καλοπεράσουν)
· Να τους πουλήσουμε την Ακρόπολή μας και τον Παρθενώνα μας που μάλιστα αποτίμησαν σε 100 δις € !!!
Μα δεν έχουν ίχνος ντροπής;
Και ο γερμανικός λαός τι κάνει;
Δεν ορμά να κάψει τις φυλλάδες που τα γράφουν και να τσακίσει τα τέρατα που μας ζητούν νησιά και Ακρόπολη και τολμούν να συντάσσουν τέτοια κείμενα;
Τα ίδια είχαν γράψει πρόσφατα και για την Μαγιόρκα που ζητούσαν από την ασθενή οικονομικά Ισπανία, να τους την πουλήσει. Η ίδια τακτική πάντοτε…