Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

«Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»...


 
Λάτρης του ραδιοφώνου από τα παιδικά μου χρόνια, τότε βλέπετε τηλεόραση δεν υπήρχε κι ένα καλό ραδιόφωνο R.C.A η κάποιο εγγλέζικο, ήταν πραγματικό απόκτημα για κάθε σπίτι που είχε και μια οικονομική ευχέρεια, διότι τότε το καλό παγκόσμιας λήψης ράδιο, είχε τσουχτερή τιμή.
Βέβαια υπήρχαν και φθηνά ελληνικής κατασκευής, μάρκα ELVIRA, αν δεν κάνω λάθος, που έπιαναν μόνο την Αθήνα που ήταν και ο μοναδικός ραδιοσταθμός της χώρας μας.
Αργότερα εμφανίσθηκαν στην αγορά και φθηνότερα παγκόσμιας λήψης ραδιόφωνα με πικ-απ ελληνικής συναρμολόγησης και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας.
Μαγεμένα εμείς τα παιδιά ακούγαμε τα τραγούδια των αγαπημένων μας καλλιτεχνών της εποχής και διάφορα άλλα κυρίως θεατρικά «σκετς» και οι μεγάλοι τις ειδήσεις.
Από το μικρό μας R.C.A ακούσαμε την αναγγελία της ιταμής φασιστικής ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα, από τον αξέχαστο εκφωνητή Σταυρόπουλο και από το ίδιο, τις γερμανικές επιθέσεις στη Μακεδονία.
Από το ίδιο αυτό μικρό ιστορικό μας ραδιοφωνάκι μαθαίναμε εμείς, οι φίλοι και οι γείτονές μας για το έπος του στρατού μας στην Αλβανία και την ηρωική αντίστασή μας στις σιδερόφρακτες και πανίσχυρες γερμανικές δυνάμεις στα Μακεδονικά οχυρά μας.
Τα χρόνια περνούσαν και απ’ αυτό, παρά το σφράγισμα που του έκαναν οι γερμανοί κατακτητές, ακούγαμε κρυφά, σιγανά και σκοτεινά, κάθε βράδυ, το Λονδίνο που μας έταζε λαγούς με πετραχήλια και αντί γι’ αυτούς, λίγα χρόνια αργότερα απαγχόνιζε τα παλικάρια, τα ελληνόπουλα της Κύπρου που ζητούσαν λευτεριά.
Τέλος, θυμάμαι καλά πως από το ίδιο αυτό αθάνατο R.C.A, άκουγα πάντα πριν από τις ειδήσεις: «Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» και το σήμα με τον δημοτικό μας σκοπό με την φλογέρα που είχε κατακτήσει όλο τον κόσμο.
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, η οποία το βράδυ της Τρίτης 11ης Ιουνίου 2013, αποφράδας ημέρας, σίγησε, ξαφνικά έσβησε, ύστερα από κυβερνητική απόφαση που ανακοίνωσε (με τι καρδιά ο άκαρδος), με πρωτοφανή ψυχρότητα και σκληρότητα ένας υπουργός προερχόμενος από τον δημοσιογραφικό κόσμο που μάλιστα έχει φάει ψωμάκι από την Ε.Ρ.Τ! Καλύτερα θα ήταν να είχε παραιτηθεί.
Η ελληνική ραδιοτηλεόραση, τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει αλματώδεις, εκπληκτικές προόδους.
Τηλεοπτικοί σταθμοί με δεκάδες αναμεταδότες σε όλα τα σημεία της χώρας και ιδιαίτερα στα ακριτικά ευαίσθητα και ηρωικά νησιά μας, 19 ισχυρούς ραδιοσταθμούς, δορυφορικές μεταδόσεις ψηφιακές και υψηλής ευκρίνειας τηλεόραση και ραδιόφωνο με φωνή και εικόνα μέχρι τα πέρατα του κόσμου και κάλυψη της ομογένειας, βελτιωμένες εκδόσεις του ιστορικού περιοδικού «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ», απόκτηση μοντέρνων και ακριβών μηχανημάτων και άλλα πολλά.
Την Τρίτη το βράδυ, η Ε.Ρ.Τ βουβάθηκε για το... καλό της !
Κλειδώθηκαν και βουβάθηκαν οι πομποί της από τα Μ.ΑΤ, με διαταγή της τρικομματικής κυβέρνησης βέβαια και απολύθηκε όλο το προσωπικό της, δημοσιογραφικό, τεχνικό, διοικητικό κ.τ.λ.
Για το καλό της...
Η «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» δεν ακούγεται... Ακούγονται μόνο οι φωνές των ασπόνδων φίλων και γειτόνων μας...
Και όλα αυτά από την σωτήρια κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη με υπουργούς δημοκρατικούς...
«Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», πότε άραγε θα ξανακούσουμε την προδομένη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;
ΠΟΤΕ και με ποια ένταση;
Δυνατή, ζωντανή ή ψιθυριστή από τη συρρίκνωση που επιφυλάσσεται στην Ε.Ρ.Τ;;;