Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Η δικαίωση

Αγώνες του δημοσιογραφικού κόσμου σκληροί και δύσκολοι που κράτησαν μεγάλο χρονικό διάστημα, φθάνουν σε αίσιο τέλος, στη δικαίωση.
Το αγγελιόσημο 21,5 % που από δεκαετίες έχει αντικαταστήσει την εργοδοτική εισφορά στον τύπο και τα λοιπά ΜΜΕ (χαριστική πράξη στους εκδότες και στους καναλάρχες που απαλλάχτηκαν από την εργοδοτική εισφορά και όχι στους δημοσιογράφους οι οποίοι πληρώνουν κανονικά την υψηλή εργατική τους εισφορά, με το πρόσχημα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων ενημέρωσης των πολιτών) επιτέλους, επιβάλλεται με το νέο ασφαλιστικό νόμο, και στις διαφημίσεις των πάσης φύσεως ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, portals και λοιπούς χώρους του διαδικτύου που μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες τους αντιδρούσαν προς ίδιον όφελος και επιπλέον, απασχολούσαν συντακτικό και διοικητικό προσωπικό, αμείβοντάς το παράνομα με πενταροδεκάρες και, ουσιαστικά χωρίς ασφάλιση.
Αποτέλεσμα: Δημοσιογράφοι και λοιποί διοικητικοί υπάλληλοι, χωρίς καμιά συνδικαλιστική κάλυψη, δημοσιογράφοι νέοι επί το πλείστον, που αδυνατούσαν να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να εγγραφούν στην ΕΣΗΕΑ και τις άλλες αναγνωρισμένες ενώσεις και να γίνουν εταίροι του ΕΔΟΕΑΠ που προσφέρει ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, επικούρηση κλπ.
Με τον υπό ψήφιση νόμο υποχρεώνονται οι εργοδότες του διαδικτύου να αμείβουν το προσωπικό τους βάσει των συλλογικών συμβάσεων της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ με τους ιδιοκτήτες (ΕΙΗΕΑ) και πλέον, οι εργαζόμενοι στο διαδίκτυο θα αμείβονται καλύτερα και θα αποκτούν συνδικαλιστική κάλυψη και επαγγελματική αναγνώριση και επισημοποίηση.
Είναι φανερό λοιπόν ότι μετά από πολλούς αγώνες του δημοσιογραφικού κλάδου, ο οποίος έχει υποστεί καίρια πλήγματα από την οικονομική κρίση, έρχεται η δικαίωση με την επιβολή του νόμιμου αγγελιοσήμου στις διαδικτυακές διαφημίσεις των μεγιστάνων και των κάθε λογής «επιχειρηματιών της ενημέρωσης» και τα δημοσιογραφικά ασφαλιστικά ταμεία αποκτούν κάποιους πόρους, οι οποίοι, κατά κάποιο τρόπο, αναπληρώνουν τις απώλειες από την μείωση των διαφημίσεων και την «δραστηριότητα» της κ. Πετραλιά και ακόμη, αρκετοί νέοι τακτοποιούνται μισθολογικά και επαγγελματικά.
Οι ρυθμίσεις του νόμου για το αγγελιόσημο του διαδικτύου είναι ιδιαιτέρως ευεργετικές για τους νέους συναδέλφους, διότι απομακρύνουν, για να μην πω αποσοβούν, τον μελλοντικό κίνδυνο χρεοκοπίας των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Πράξη δικαιοσύνης θα αποτελούσε ο δημόσιος έπαινος για τον σκληρό και συνεχή αγώνα του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και άλλων δημοσιογραφικών και συναφών οργανώσεων και πολλών συναδέλφων που δεν αναφέρω ονομαστικώς για να μην προσκρούσω στην σεμνότητα και στην μετριοφροσύνη τους.
Επρόκειτο για ένα μακρόχρονο, σκληρό αγώνα με δυσχέρειες ακόμη και εκ των έσω που, ευτυχώς, δικαιώνεται.