Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Αποχαιρετισμός στα όπλα…



  

Ο διακεκριμένος συνάδελφος και καλός φίλος Γιώργος Ρωμαίος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής 20/1/2013, αναφέρεται στην «αποκάλυψη» του Σταύρου Ψυχάρη, στην ίδια εφημερίδα, μια εβδομάδα νωρίτερα, σχετικά με μια «πολιτική βόμβα» του Κων/νου Καραμανλή, ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σε off the record συζήτηση, ο οποίος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση για την συνεχή άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου :

«Άκου δω, αν ο Ανδρέας δεν πειράξει τα εξωτερικά, να κάνει ό,τι θέλει στα εσωτερικά. Εγώ δεν θα τον εμποδίσω... Σε πολλά πράγματα έχει δίκιο!»

Και ο Γιώργος Ρωμαίος σημειώνει :

«Ήταν 1981, η χρονιά που το ΠαΣοΚ, αξιωματική αντιπολίτευση από τις εκλογές του 1977, βάδιζε με βεβαιότητα προς την εξουσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, απόλυτα κυρίαρχος στο κόμμα και χωρίς τις «επαναστατικές συνιστώσες» του 1974, είχε θεαματικά «προσαρμόσει» την πολιτική του προς τη Δύση και κυρίως την τότε ΕΟΚ, την οποία ο Καραμανλής θεωρούσε «θεμέλιο λίθο» της εξωτερικής πολιτικής.

Και ο Καραμανλής - αφηγείται ο Σταύρος Ψυχάρης - «τήρησε την υπόσχεσή του». Όταν το απόγευμα των εκλογών του 1981 - είχε αρχίσει να επιβεβαιώνεται η νίκη του ΠαΣοΚ - τον ενημέρωσαν ότι όλοι οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, έκανε άμεση παρέμβαση. Τους κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο και απαίτησε να ανακαλέσουν αμέσως τις παραιτήσεις τους.»
Συγκρίνοντας ο Γιώργος Ρωμαίος την τότε κατάσταση με τη σημερινή και την «προσαρμογή» του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, τονίζει πως «το πολυήμερο ταξίδι στη Λατινική Αμερική συμβόλιζε τον «αποχαιρετισμό» στην «επαναστατική γυμναστική»

Και προσθέτει :

«Οι συναντήσεις του με τον πανίσχυρο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε και τον «τοποτηρητή» της Μέρκελ στην Ελλάδα κ. Φούχτελ,  με δική του πρωτοβουλία, σηματοδοτούν «θεαματική αναπροσαρμογή» του πολιτικού αλλά και του ιδεολογικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ».

Η δήλωση του κ. Τσίπρα : «Με τους Γερμανούς είμαστε εταίροι και έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους. Έχουμε και διαφορές στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η άμβλυνση όμως των διαφορών μπορεί να επιτευχθεί με συμμαχίες και αγώνες μέσα στην Ευρώπη», είναι ορθή κατά τον αρθρογράφο της εφημερίδας  «Το Βήμα», όπως σωστές υπήρξαν και οι αναφορές του για την λύση του προβλήματος του κατοχικού χρέους, σύμφωνα με τα πρότυπα της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για την Γερμανία, για το θέμα Χριστοφοράκου – SIEMENS κλπ.

Τέλος, για την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, έστω και ανεπίσημα, ο Γιώργος Ρωμαίος, αναφέρει:

«Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έστω και ανεπίσημα, θα του προσθέσει σημαντικές γνώσεις και θα εμπλουτίσει τις απόψεις του για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.»

Ο υπογράφων το σημερινό άρθρο, αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση για την απόλυτη σύμπτωση των απόψεων του με τον αρθρογράφο του «Βήματος», πάνω στο θέμα της μεταστροφής του κ. Τσίπρα και υπενθυμίζει , το άρθρο του «Ανέκρουσε πρύμναν…» κ.ά.

Είναι λοιπόν ή όχι «Αποχαιρετισμός στα όπλα;» 

Ωστόσο, παρά την «αλλαγή πορείας», παρά την «μεταστροφή», παρά την «ανάκρουσιν πρύμνας», παρά την «θεαματική αναπροσαρμογή» κλπ. του ηγέτη, υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι εκπρόσωποι των συνιστωσών που συνεχίζουν προκλητικά να λένε τα δικά τους, όπως είναι οι βουλευτές κύριοι Καραγιαννίδης και Διαμαντόπουλος, αλλά και άλλοι!
Το ερώτημα είναι : «Υπονομεύουν τον ηγέτη ή μιλούν ως «τσάμπα μάγκες» για την τιμή των όπλων;;;