Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ



Τα άρθρα και γενικώς οι αναρτήσεις του χώρου αυτού, μπορούν να αναρτώνται και να δημοσιεύονται ελεύθερα από οποιονδήποτε με την προϋπόθεση να αναφέρονται η προέλευσή τους και τα στοιχεία του συντάκτη τους.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
(παλαίμαχος)

e-mail : gtsioun@otenet.gr
gtsiounis@yahoo.gr

www.gtsiounis.blogspot.com

Τηλέφωνα : 27510 – 51057, 6974 – 727908

Το «Ολύμπιο έργο»

«Ολύμπιο έργο» έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, γράφει η μεγάλη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», η οποία, σημειωτέον, δεν διακρίνεται για τα φιλελληνικά της αισθήματα.
Η εφημερίδα, δημοσιεύει σε περίοπτη θέση και σε μεγάλη έκταση συνέντευξη του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος εκθέτει την κατάσταση που παρέλαβε τον Οκτώβριο του 2009 η κυβέρνησή του, από την εξαετία της ΝΔ και εξηγεί ότι δεν μπορούσε να φαντασθούν ο ίδιος όσον και οι συνεργάτες του, το βάθος και το εύρος του προβλήματος
Το κυρίαρχο έργο μας, για την διάσωση της χώρας είναι δύσκολο, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αισιοδοξεί για την επιτυχία των προσπαθειών της κυβέρνησής του.
Θα οδηγηθούμε σε ομαλοποιημένο δρόμο προσθέτει ο πρωθυπουργός.
Σε επίρρωση των όσων ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει στη συνέντευξη του, το ΔΝΤ δια του γενικού του διευθυντή κ. Στρος Καν, ανακοινώνει ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Ταυτόσημες είναι και οι απόψεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία, η οποία ήδη άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σημεία ανάκαμψης.
• Το τραπεζικό θέμα
Η αγορά έχει απόλυτη ανάγκη ρευστού για να κινηθεί. Αν λέγαμε πως η αγορά, κατά κάποιον τρόπο, εν μέρει, έχει στεγνώσει από χρήμα, δεν θα ήταν υπερβολή.
Για τον λόγο αυτόν με ανακούφιση ακούστηκε από τον εμποροεπαγγελματικό κυρίως χώρο, αλλά και από τους βιομήχανους και βιοτέχνες, η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλα για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αν η όλη προσπάθεια ευοδωθεί, το νέο σχήμα αφ’ ενός μεν θα αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για την άσκηση μιας σύγχρονης και απόλυτα αναγκαίας και σωτήριας για την οικονομία μας, χρηματοπιστωτικής πολιτικής και αφ’ ετέρου, είναι βέβαιο, ότι το εγχείρημα Σάλλα για την δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού γίγαντα, θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες μικρές και μεγάλες.
Ήδη ακούγεται ότι η Εθνική Τράπεζα, πραγματικός κολοσσός άρχισε να κινείται για την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξή της εξαγοράζοντας άλλα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα. Η EURO και η ALPHA δείχνουν ανάλογο ενδιαφέρον. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο μικρές Τράπεζες, όπως η «ΑΤΤΙΚΗΣ» και άλλες.
Ορισμένοι, κυρίως από την αριστερά και την δήθεν (μαϊμού) αριστερά, μιλούν για παράδοση άνευ όρων στους κεφαλαιοκράτες καπιταλιστές και αποκρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος πιπιλίζοντας την καραμέλα των μονοπωλίων.
Μέχρι τώρα διερωτώμαι, το κρατικοποιημένο σύστημα, που μας οδήγησε;;
Η απάντηση είναι γνωστή.
Άλλοι πάλι, κυρίως από το ΚΚΕ, υποστηρίζουν ότι η εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας, θα αποτελέσει ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο και τα αγροτικά νοικοκυριά, λησμονώντας ότι οι ίδιοι για δεκαετίες ολόκληρες κατηγορούσαν την Αγροτική ότι «έπινε το αίμα των αγροτών»!
Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η ΑΤΕ (Αte bank) έχει αποστασιοποιηθεί αρκετά από την αγροτιά και έχει μπει βεβιασμένα και ανέτοιμη, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, στις γενικές τραπεζικές δραστηριότητες, ασκώντας πίστη σε όλους τους τομείς.
Η Αγροτική λοιπόν, ως Αte bank έχει γίνει λιγότερο Αγροτική και περισσότερο Τράπεζα γενικών τραπεζικών εργασιών.
Ας σταματήσει λοιπόν η φιλολογία και η αμπελοφιλοσοφία για το θέμα των Τραπεζών, το οποίο προωθείται, σύμφωνα με τους θεσμούς και τα προβλεπόμενα από τους νόμους και πάντοτε υπό την επιτήρηση του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας.