Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ


Έχω γράψει πολλές φορές ότι οι δημοσκοπήσεις δεν με πείθουν, διότι:
1.Τα αποτελέσματά τους εξαρτώνται από τον τρόπο και την μέθοδο που γίνονται, δηλαδή: α) τηλεφωνικώς β) με κάλπη γ) ερωτήσεις σε άτομα ορισμένων ή διαφορετικών περιοχών δ) ερωτήσεις σε άτομα μιας ή περισσοτέρων κοινωνικών και εργασιακών τάξεων, διαφόρων επιπέδων  εκπαίδευσης, μόρφωσης, ηλικίας κ.τ.λ.
2.Τα αποτελέσματα τών δημοσκοπήσεων απεικονίζουν τις απόψεις του χρόνου που γίνονται, είναι στιγμιαία και αυτό, διότι οι εξελίξεις των γεγονότων είναι συνήθως ραγδαίες και πολλές φορές υπερβαίνουν, ξεπερνούν τις στιγμιαίες μετρήσεις, παρά την ορθότητα των κανόνων που έγιναν αυτές και παρά την δεοντολογική τους συνέπεια.
3.Απόδειξη όλων των προαναφερομένων είναι, ότι σε πολλές περιπτώσεις η εκλογική κάλπη διαψεύδει και μάλιστα... κατηγορηματικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
4.Για όλους αυτούς τους λόγους και ανεξαρτήτως της μεθόδου, της εντιμότητας, της τήρησης της δεοντολογίας και κυρίως της επιστημονικότητας που γίνονται, οι  δημοσκοπήσεις, κάποιες φορές δεν απεικονίζουν τις πραγματικές προθέσεις των ψηφοφόρων και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα επίσημα αποτελέσματα.
5.Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών για τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου, δίνουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον όσον αφορά τα πρώτα κόμματα, από εκείνες του προηγούμενου διαστήματος.
6.Ορθώς ο νόμος απαγορεύει την δημοσίευση των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων τις λίγες προ των εκλογών ημέρες  α) για να μην επηρεάζονται η σκέψη και το φρόνημα των ψηφοφόρων πολιτών ένα βήμα πριν από την κάλπη και β) για να μπορούν οι πολίτες, απόλυτα ήρεμοι να σκεφθούν και απόλυτα ανεπηρέαστοι, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
7.Οι απόψεις που εκτίθενται στο άρθρο αυτό, μπορώ να πω ότι επιβεβαιώνονται από όσα είπε στην πρωινή εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ των συναδέλφων Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MARC κ. Θωμάς Γεράκης.
Τέλος, χωρίς να θέλω να θίξω κανένα, διότι εκτιμώ όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα των δημοσκοπήσεων, μόνο και μόνο για να χαριτολογήσω και λίγο να ευθυμήσουμε, επαναλαμβάνω την ρήση της γιαγιάς και της μαμάς μου "πας μετά Χριστόν προφήτης, γάιδαρος...".
Και ξαναλέω προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως που έλεγαν οι παλαιότεροι, ότι η ρήση αυτή δεν αφορά τους δημοσκόπους ή οποιονδήποτε άλλον, γενικώς. Απλώς, είναι ένα γνωμικό, ένα απόφθεγμα του λαού μας.