Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ έχει νέα ηλεκτρονική διεύθυνση.
Για άμεση επικοινωνία μαζί του : gtsioun@otenet.gr και gtsiounis@yahoo.gr

OI ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Γκρίνιες ακούγονται για τις αποδείξεις που επαναφέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις οποίες επιχειρείται – και μακάρι να επιτευχθεί – η σύλληψη της φορολογητέας ύλης που, δυστυχώς, πολλοί επαγγελματίες, επιστήμονες και άλλοι, επιχειρηματίες και μη, εισπράττουν από τους πελάτες τους με την μορφή ΦΠΑ και, αντί να την αποδώσουν στο κράτος, την «τσεπώνουν» ανενδοιάστως!
Έχουμε δηλαδή μια διπλή κλοπή. Κλέβονται από τους πελάτες τα ποσά του ΦΠΑ και στην συνέχεια κλέβονται και από το δημόσιο τα ποσά αυτά που θα έπρεπε να αποδοθούν και δεν αποδίδονται.
Αυτή είναι χρόνια τώρα, η κατάσταση με δράστες μερικούς ασυνείδητους φοροκλέπτες. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι…
Πρόκειται, για εκείνους τους γνωστούς και μη εξαιρετέους που δεν δίνουν καθόλου αποδείξεις ή… παζαρεύουν τις αποδείξεις.
Δηλαδή, πρόκειται γι’ αυτούς που τις υπηρεσίες που σου προσφέρουν ή το εμπόρευμα που σου πουλάνε, συνοδεύουν με την δήλωση «Με απόδειξη τόσο. Χωρίς απόδειξη τόσο» (φθηνότερα βέβαια)
Αυτές είναι δηλώσεις εκ του πονηρού ορισμένων, οι οποίοι εργάζονται και δραστηριοποιούνται «ερήμην» της εφορίας, κάνοντας δήθεν χάρη στους πελάτες τους, με το να προσφέρουν κυρίως τις υπηρεσίες τους, πιο οικονομικά, αλλά στην πραγματικότητα κοροϊδεύουν τους πελάτες τους, την κοινωνία και την εφορία! Χάρη κάνουν μόνον στον εαυτό και στην… τσέπη τους!
Τα ψέματα όμως φαίνεται ότι τελείωσαν και την θέση τους παίρνουν τώρα οι αποδείξεις που θα καλύπτουν το αφορολόγητο των νομοταγών πολιτών και οι λίστες με τα στοιχεία των εκδοτών αποδείξεων που θα υποβάλλονται, μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις στις Δ.Ο.Υ.
Υπάρχουν όμως και κάποιες αντιδράσεις και γκρίνιες για το σύστημα «αποδείξεις – λίστα».
Πρόκειται για αντιδράσεις που, κατά κύριο λόγο, αφορούν το «γραφειοκρατικό» στοιχείο του συστήματος.
Πως θα τηρούνται οι αποδείξεις πως θα συλλέγονται;
Πως θα συντάσσονται οι λίστες στην εφορία;
Πόση εργασία, πόσες ώρες, θα χρειασθούν για την συμπλήρωση της λίστας και πως θα την συμπληρώσουν οι γέροντες, οι ανίκανοι, οι αγράμματοι;
Αναμφίβολα, αυτά είναι μερικά «αγκάθια» που φυτρώνουν στο σύστημα πάταξης της φοροδιαφυγής και τα οποία, βέβαια, είναι δυνατόν να…ξεριζωθούν, αν δεν συνεχίζουν να τα καλλιεργούν και να τα δυναμώνουν εκείνοι που ωφελούνται και πλουτίζουν από την φοροδιαφυγή και φοροκλοπή με την συνεπικούρηση, εκούσια ή ακούσια μερικών δημοσιογραφικών οργάνων, ΜΜΕ και καλοθελητών λειτουργών τους.
Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.
Η έκδοση αποδείξεων είναι το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την θεραπεία της φοροδιαφυγής – φοροκλοπής, το οποίο όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους μη εκδίδοντες αποδείξεις και την λήψη μέτρων για εκείνους που δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις.
Η σύλληψη της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει, μέσω των αποδείξεων μαζί με τα άλλα κυβερνητικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, μπορούν να αποφέρουν πολύ μεγάλα, τεράστια ποσά που θα ήταν δυνατόν να κλείσουν μερικές από τις μαύρες τρύπες της οικονομίας μας.
Το σύστημα των αποδείξεων, το οποίο και κατά το παρελθόν έχει εφαρμοσθεί ή μάλλον… ημιεφαρμοσθεί, αν τώρα, συνοδευόμενο από την λίστα, εφαρμοσθεί με αυστηρότητα και συνέπεια, ασφαλώς θα αποδώσει.
Τα άλλα περί δυσκολιών και αδυναμιών για την συμπλήρωση της λίστας, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και σε τελευταία ανάλυση, αποτελούν αερολογικές υπεκφυγές.