Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Θανάσης Κλάρας…


ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΛΑΡΑΣ
(ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ)

Σε κάποια προκήρυξη ή δήθεν προκήρυξη τρομοκρατών ή δήθεν τρομοκρατών αναφέρεται το όνομα Θανάσης Κλάρας, δηλαδή το πραγματικό, το κατά κόσμον όνομα του πρωτοκαπετάνιου του Ε.Λ.Α.Σ., ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ.
Η προκήρυξη δεν με απασχολεί, όπως δεν θα με απασχολήσει στο σημερινό μου άρθρο η τρομοκρατία ή η «τρομοκρατία».
Με απασχολεί μόνον το όνομα Θανάσης Κλάρας, ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ, ο οποίος αγωνίσθηκε σε όλη του τη ζωή, και τελικά θυσίασε την ζωή του, για την πατρίδα και την γνήσια λαϊκή κυριαρχία.
Δεν ήταν ο ΑΡΗΣ ούτε τρομοκράτης, ούτε βομβιστής, ούτε εμπρηστής και πολύ περισσότερο δεν ήταν δολοφόνος.
Ήταν ένας αγνός, έντιμος πατριώτης και αγωνιστής, ένας πραγματικός Έλληνας, ένα πραγματικό παλικάρι, που πολέμησε γενναία για την λευτεριά της πατρίδας από τα γερμανικά κτήνη και τους ιταλούς φασίστες.
Δεν είμαι κομμουνιστής, ίσως δε βάσιμα πολλοί θα μπορούσαν να με χαρακτηρίσουν αντικομμουνιστή. Όμως είμαι θαυμαστής του ΑΡΗ και του αγώνα του και αρνούμαι σε οποιονδήποτε το δικαίωμα να τον πιάνει στο στόμα του για οποιονδήποτε λόγο απολογητικό έκνομης και αντιλαϊκής δραστηριότητάς του.
Ο Θανάσης Κλάρας, ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ, μάρτυρας του λαϊκού αγώνα για την λευτεριά της πατρίδας και την λαϊκή κυριαρχία καταδικασμένος και αποκηρυγμένος ακόμη και από την παράταξή του, αυτήν για την οποία αγωνίσθηκε, έχει την αναγνώριση του λαού και πιστεύω θα έχει μελλοντικά και της ιστορίας.
Τελειώνω με την εξής πληροφορία για νεότερους αλλά και τους παλαιότερους :
Όταν πριν πολλά χρόνια, ο μακαρίτης αδελφός του, διαπρεπής συνάδελφος και λογοτέχνης, συναρχισυντάκτης της παλιάς «Βραδυνής» Μπάμπης Κλάρας (αρχισυνταξία Κλάρας, Ρέππας, Πετρομανιάτης), εξέδωσε το βιβλίο του «Ο αδελφός μου ο Άρης», του τηλεφώνησα με σεβασμό (με αγαπούσε και με συμβούλευε) για να του πω : «Κύριε Μπάμπη, γρήγορα θα δούμε την προτομή του ΑΡΗ, σε κάποια μεγάλη πλατεία». Μου απάντησε με συγκίνηση και τρεμάμενη φωνή : «Δεν το πιστεύω Γιωργάκη μου…»
Δεν πέρασε πολύς καιρός και το άγαλμα του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, του ΘΑΝΑΣΗ ΚΛΑΡΑ, στήθηκε στην πλατεία ΛΑΟΥ της πατρίδας του, του τόπου που τον γέννησε, της Λαμίας!
Ο Μπάμπης Κλάρας νομίζω πως δεν ζούσε για να το δει.
Αιωνία η μνήμη του ΑΡΗ και του δάσκαλου Μπάμπη!