Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη...

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το δημοσίευμά σας για τον Λίλη (έτσι τον λέγαμε εμείς οι φίλοι του και έτσι τον ήξερε ο πολύς κόσμος), με συγκίνησε και με έφερε πολλές δεκαετίες πίσω, στην εποχή της νεότητάς μου που εγώ θαύμαζα τον Λίλη κι εκείνος με περιέβαλε με την αγάπη του και με τιμούσε με τη φιλία του.

Ο υπέροχος αυτός ΑΝΘΡΩΠΟΣ που διακρίθηκε στους τομείς της διανόησης, του πολιτισμού, της κουλτούρας γενικά, της δημοκρατικής θεώρησης των γεγονότων και, βέβαια, του ανθρωπισμού, έφυγε γρήγορα απ’ τη ζωή, μέσα στα μαύρα σκοτάδια της χούντας, πικραμένος για την δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά η λάμψη της προσωπικότητάς του θα φωτίζει πάντοτε όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, να δεθούν μαζί του, να διδαχθούν από τον θησαυρό των γνώσεών του, να τον συναναστραφούν απλώς.

Η χούντα τον μισούσε και τον φοβόταν γιατί έχαιρε πάντοτε μεγάλης εκτίμησης. Γι’ αυτό όταν έγραψα πέντε αράδες για το θάνατό του, στην εφημερίδα που τότε εργαζόμουν, κόντεψα να περάσω από στρατοδικείο.

Καλέ μας Λίλη, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.


(Αναφέρομαι βέβαια στον αξέχαστο Λίλη Δεσύλλα που κάποιοι από εσάς, οι νεότεροι, δεν είχατε την τύχη να γνωρίσετε. Έγραψα κι εγώ δυο λόγια με την ευκαιρία του μονόπρακτου του, που θα ανεβασθεί, αποτίοντας φόρο τιμής, κάτι σαν μνημόσυνο σ’ εκείνον.)


ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΤΣΙΟΥΝΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ


Χρειάζεται… φραγγέλιο;

Πολιτικό φραγγέλιο (νεοελληνιστί : μαστίγιο ή καμουτσίκι) πρέπει, ίσως, να πάρει ο πρωθυπουργός για να βάλει τάξη στην κυβέρνησή του, στους υπουργούς και υφυπουργούς του, οι οποίοι, παρά τις συστάσεις και τις νουθεσίες του, συνεχίζουν την τακτική των ασυνεννοησιών, του αποσυντονισμού και κάπου - κάπου και των ανταρσιών (αυτό το τελευταίο, κυρίως ισχύει για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ) που προκαλούν αρρυθμίες και κλίμα διάλυσης στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Πραγματικό «αλαλούμ».

Το χειρότερο είναι, ότι όλες αυτές ακατανόητες ενέργειες, εντείνονται όταν ο πρωθυπουργός απουσιάζει από την χώρα και δίνει σκληρές μάχες για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας.

«Όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια», κατά το σοφό γνωμικό του λαού μας, μόνο που τα ποντίκια χορεύουν πάντοτε, αλλά ο χορός τους ζωηρεύει, όταν η «γάτα» παλεύει σκληρά με τους γίγαντες της «τρόικας» και ομολογουμένως, τις περισσότερες φορές, όπως και τώρα σημειώνει σημαντικές επιτυχίες.

Αλλά ας έλθουμε στα… δρώμενα κάποιων, μερικών κυβερνητικών παραγόντων, που, κάθε άλλο παρά το συνολικό κυβερνητικό έργο εξυπηρετούν και προωθούν.

· Η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη επιμένει στην μέθοδο της κατάθεσης στην Βουλή και στην εν συνεχεία απόσυρσης των τροπολογιών σε νόμους, και τελικά να παρουσιάζει έργο μηδενικό. Δηλαδή, τίποτα.

· Την σκυτάλη τελευταία πήρε ο Αναπληρωτής υπουργός της κ. Σηφουνάκης, ο οποίος δίνοντας συνέχεια στην… «βεντέτα» του 2003 με την κ. Βάσω Παπανδρέου, θέλησε να… «πάρει πίσω το αίμα του»!

Λοιπόν τι είχε γίνει τότε, πριν από 8 χρόνια όταν ο κ. Σηφουνάκης ήταν υπουργός Αιγαίου και το ιστορικό και ανώτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Παπανδρέου κατείχε τη θέση της υπουργού Περιβάλλοντος και Δημόσιων Έργων;

Ο κ. Σηφουνάκης, τότε έφερε στη Βουλή για ψήφιση τροπολογία για τα οικοπεδικά επίπεδα δόμησης των νησιών, την οποία η κ. Βάσω Παπανδρέου ακύρωσε.

Τώρα, ο κ. Σηφουνάκης συνεχίζοντας το «Μανιάτικο» αν και Λέσβιος, «αντιστάσεως μη ούσης», δεδομένου ότι η κ. Παπανδρέου δεν είναι υπουργός (πολύ πιθανόν όπως ακούγεται, σύντομα θα υπουργοποιηθεί), επανέφερε μετά από 8 χρόνια την επίμαχη τροπολογία, η οποία υπερψηφίσθηκε χάρη στη βοήθεια αντιπολιτευόμενων βουλευτών και παρά την καταψήφισή της από την κ. Παπανδρέου και τον κ. Γιώργο Παπαμανώλη του ΠΑΣΟΚ.

Αποτέλεσμα της ενέργειας του κ. Αναπληρωτή υπουργού, νέο πλήγμα στο κόμμα και στην κυβέρνηση, όταν μάλιστα ο πρωθυπουργός έτρεχε «Μαραθώνιο» από την Αθήνα στο Παρίσι, από το Παρίσι στο Βερολίνο και από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες για να πετύχει κάποια, έστω και μικρή, ελάφρυνση του χρέους της χώρας και της εξόφλησής του.

Ήταν μια επιτυχία του κ. Σηφουνάκη… Μπράβο!

· Ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, επιτυχημένος αναμφισβήτητα υφυπουργός Οικονομικών των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες, από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, με αρμοδιότητες στον καίριο και κρίσιμο τομέα των εσόδων, τον «άξονα» δηλαδή της οικονομικής εξέλιξης, καταγγέλοντας αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του και ανάθεσής τους στον υφυπουργό κ. Κουσελά, παραγκωνισμό του από τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, απόρριψη των κατά καιρούς εισηγήσεων του κ.ά.

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Γεωργακόπουλος έχει δίκαιο ή άδικο, εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι έπρεπε να περιμένει την επιστροφή του πρωθυπουργού από το «ριγκ» των Βρυξελλών, για να του παραδώσει τα κλειδιά αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως σ΄αυτόν που άλλωστε τον είχε τοποθετήσει στο «πόστο» από το οποίο παραιτήθηκε, τον εμπιστευόταν απόλυτα και τον τιμούσε με την φιλία του.

Λυπάμαι αλλά θα το πω :

Ο κ. Γεωργακόπουλος με την ενέργειά του, απόντος του πρωθυπουργού, το μόνο που κατάφερε ήταν να τοποθετήσει μια ακόμη «βόμβα» στα θεμέλια κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ και να αφήσει ελεύθερο το πεδίο δράσης σ’ αυτούς που καταγγέλει…

· Κάποιοι καλοθελητές που σύμφωνα με διαδικτυακά “blogs”, ορμώνται από τράπεζες, στις οποίες μάλιστα κατέχουν υψηλές θέσεις, διέδιδαν περίπου προ εβδομάδος, ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει επίσημα στις 25 Μαρτίου και ότι ετοιμάζεται η έκδοση δραχμών που θα αντικαταστήσουν το «ευρώ».

Αθλιότητες κερδοσκόπων που πρέπει να παταχθούν με σκληρότητα. Άλλωστε οι εξελίξεις και τα πρόσφατα γεγονότα τους διαψεύδουν και τους γελοιοποιούν.

Την σχετική επιστολή για την δήθεν χρεοκοπία, έκανε ένα ανώνυμο υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας, κατά δήλωσή του, και την ανάρτησε για πρώτη φορά γνωστό ειδησεογραφικό “blog”, το οποίο στη συνέχεια την απέσυρε και προσπάθησε να «μπαλώσει» τα πράγματα.

Ήδη επενέβη ο εισαγγελέας και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία για την βρωμερή και προδοτική αυτή υπόθεση και επιβολή αυστηρών ποινών. Ήδη, ο ασυνείδητος δράστης εντοπίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες.

· Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Τι μορφή πρέπει να έχει το… «φραγγέλιο»;

· Μήπως την μορφή σκληρών, δριμύτατων συστάσεων;

· Μήπως την μορφή απομάκρυνσης κάποιων ανεγκέφαλων που δημιουργούν αναταράξεις και τριγμούς στην κυβέρνηση;

· Μήπως την μορφή ριζικού ανασχηματισμού και αλλαγών στα «καίρια» πόστα;

Ο πρωθυπουργός ας αποφασίσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Αν είναι δυνατόν, αμέσως…

Ο χρόνος πιέζει κ. Παπανδρέου.

Δεν πρέπει να χάσουμε το παιχνίδι, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίσουμε.

«…και ξανά προς τη δόξα τραβά»

Ο συμπαθέστατος συνάδελφος, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, για μερικές μέρες είχε κάπως αραιώσει τις εμφανίσεις του και πολλοί από τους τηλεθεατές... ανακουφίστηκαν, ενώ άλλοι, πολλοί επίσης, δυσαρεστήθηκαν, γιατί τον είχαν συνηθίσει!

Ευτυχώς ωστόσο για τους δεύτερους, ο συνάδελφος επανήλθε δριμύτερος («μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά…») και γέμισε και πάλι τις τηλεοπτικές οθόνες, όλες τις οθόνες, όλων των σταθμών, με τις νέες εμφανίσεις του για τις οποίες θα πρέπει να απονεμηθούν εύσημα στους τηλεσκηνοθέτες τους!

Θα υπενθυμίσω, ότι εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, μέχρι πρόσφατα, ήταν ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο λεγόμενος «κόκκινος Πάνος», παλιός και επιτυχημένος δημοσιογράφος, βουλευτής και πρώην υπουργός, ο οποίος αναμφισβήτητα διαθέτει πολιτική σκέψη και πείρα και γι’ αυτό έβγαινε στις τηλεοράσεις αραιά και μίλαγε με σαφήνεια και λακωνικότητα.

«Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς» λέει άλλο σοφό γνωμικό του σοφού λαού μας!

Αυτά για τον συμπαθέστατο συνάδελφο, ο οποίος θα πρέπει να αντιτάσσει σθεναρή άρνηση, να αντιστέκεται στην περίπτωση βέβαια που υποχρεώνετασι από το κόμμα (δεν το πολυπιστεύω, διότι γνωρίζω την σοβαρότητα του κ. Αντώνη Σαμαρά), να βγαίνει αμέτρητες φορές στις οθόνες και να λέει πράγματα ασαφή και έωλα.

Εκτός αν έχει άλλους σχεδιασμούς για το προσωπικό του πολιτικό μέλλον…

Αν είναι έτσι. Καλή επιτυχία!

Υ.Γ. 1 Με αφορμή φιλοκαραμανλική δήλωση του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού, μέλους ιστορικής πολιτικής οικογένειας των Τρικάλων που χρονολογείται πάνω από ένα αιώνα, διεξήχθη ο ακόλουθος δημόσιος διάλογος :

- Χατζηγάκης : Το κόμμα της Ντόρας θα μπει στη Βουλή, στις προσεχείς εκλογές και θα διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης.

- Οι δημοσιογράφοι ζητούν από τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, συμπαθέστατο συνάδελφο, κάποιο σχόλιο.

- Εκπρόσωπος τύπου : Έχετε να με ρωτήσετε κάτι πιο σοβαρό; Ποιος ασχολείται με τον Χατζηγάκη;

- Χατζηγάκης : Ποιος είναι αυτός ο Μιχελάκης;… (Εννοεί τον συμπαθέστατο συνάδελφο, εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, ο οποίος βγαίνει στις τηλεοράσεις κάθε τρεις και λίγο και κάνει δηλώσεις που μπερδεύουν τα πράγματα και, ορισμένες φορές, αντικρούονται με τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος κ. Σαμαρά, όπως πρόσφατα).

Δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στον κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, ούτε τον γνωρίζω προσωπικά. Γνωρίζω μόνον, ως καταγόμενος από πλευράς πατρός από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, ότι η οικογένεια Χατζηγάκη έχει μακρά πολιτική ιστορία από τον πατέρα του Σωτήρη, τον Μιχαλάκη (έτσι τον έλεγαν οι φίλοι του) Χατζηγάκη, προερχόμενο από την Κεντρώα παράταξη, ίσως δε και από τον παππού του.

Γνωρίζω επίσης ότι δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα για την ΝΔ, από την απάντηση του εκπροσώπου της τύπου, που οπωσδήποτε είναι τουλάχιστον μειωτική για ένα πολιτικό στέλεχός της με ιστορία.

Υ.Γ. 2 Οι γιατροί ετοιμάζονται για νέους «αγώνες». Εμείς και οι ασθενείς ας τους υπενθυμίσουμε τον όρκο του Ιπποκράτη που έχουν δώσει…

Τίποτα άλλο.

Υ.Γ. 3 Δεν συνηθίζω να απαντώ και να δίνω συνέχεια στα λόγια των προσώπων που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και στα γραπτά των ανωνυμογράφων και, πολύ περισσότερο, σε χυδαιολογίες.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσω πως όσοι με διαβάζουν τακτικά στο διαδίκτυο και στον τύπο, θα έχουν αντιληφθεί, ότι όχι μόνον «πρασινοφρουρός» και «κομματόσκυλο» δεν είμαι, αλλά αντίθετα είμαι πρόθυμος να επαινέσω και να προβάλω και μάλιστα μαχητικά, κάθε τι καλό και σωστό, οποθενδήποτε προερχόμενο.

Απόδειξη και το σημερινό μου άρθρο.




Δάσκαλοι και μαθητές

















Φωτογραφίες από το ελληνικό σχολείο παλιότερων χρόνων



ΠΗΓΗ। Τρελλογιάννης





Φωτογραφίες από άθλια σχολεία του παρελθόντος, με δασκάλους και μαθητές του παρελθόντος που, έστω και νηστικοί και ξυπόλυτοι μάθαιναν ΚΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, χάρη στους δασκάλους τους, όπως και η δική μου γενιά που έμαθε ΚΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και διέπρεψε γιατί είχε άξιους, ήρωες, δασκάλους που δίδασκαν πεινασμένοι, με αυταπάρνηση μπροστά στις κάνες των κατοχικών γερμανοϊταλικών πολυβόλων. Τότε, οι μαθητές ήταν «τα παιδιά» των δασκάλων που έδιναν το φτωχό συσσίτιο τους στα «παιδιά τους»!

Τότε δεν υπήρχαν:

-ΑΠΕΡΓΙΕΣ

-ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

-ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

-ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

-ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.(Αναφέρομαι μόνο στο κλείσιμο. Τα συμβούλια και οι αρχαιρεσίες πρέπει να γίνονται και καλώς γίνονται)

-Περίπατοι........εκπαιδευτικοί.

-Συγκεντρώσεις στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και στη ΒΟΥΛΗ για ψύλλου πήδημα ή και .....άνευ πηδήματος ψύλλου!

Έχουν ανακαλυφθεί πολλοί ακόμη λόγοι για τις αργίες δασκάλων και μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν το ολέθριο αποτέλεσμα να γυρίζουν τα παιδιά αγράμματα στους δρόμους και στις αλάνες και να μπερδεύουν τον ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΛΕΩΝΙΔΑ, ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Και άλλα πολλά ανατριχιαστικά........

Όλα αυτά σας τα γράφω, εν όψει της νέας απεργίας σας του τέλους Μαρτίου, που για τους απλούς ανθρώπους αποτελεί «προανάκρουσμα» των ......προπασχαλινών διακοπών!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!

Υ.Γ. Δεν λέω ότι δεν έχετε δίκαια αιτήματα και προβλήματα. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ. Λέω μόνον ότι «τα παιδιά σας», οι μαθητές σας δηλαδή, είναι ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΤΙ ΣΑΣ ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΜΩ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΩΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΠΛΑΣΤΗ ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.


Γιώργος Τσιούνης



Άρχισαν τα όργανα...

Της συνεργάτιδάς μου Σούλας Χαβιαρά


Από τότε λοιπόν που μπήκαμε στον "Καλλικράτη", κάτι μέσα μου έχει γυρίσει ανάποδα...

Η αλήθεια είναι πως οι νέες αρχές πάντα με φόβιζαν λιγάκι... Αλλά αυτή η νέα αρχή με τρόμαξε πριν καν... αρχίσει...

Έβγαινε τότε ο Δήμαρχος (Γιώργος Μανινής) στις εκδηλώσεις κι ανεξάρτητα από το αν τον είχαμε ψηφίσει ή όχι, αν συμφωνούσαμε με την πολιτική του ή όχι, μάλλον συμφωνούσαμε όλοι ότι η Νέα Κίος πρέπει στη νέα κατάσταση, με τις νέες συνθήκες, να πολεμήσει για να κρατήσει τα κεκτημένα της...

Σε κανέναν μάλλον από μας δεν άρεσε η προοπτική του Καλλικράτη κι αυτό το αποδείξαμε με το Δημοψήφισμα και το συντριπτικό μας ΟΧΙ στα σχέδια που γίνονταν χωρίς εμάς, για μας...

Ποιός μας έλαβε υπόψη του; ΚΑΝΕΙΣ...

Γιατί για τα κυβερνητικά σχέδια εμείς ήμασταν και είμαστε μόνο ένας αριθμός και μάλιστα μικρός αριθμός για τα δικά τους δεδομένα...

Ίσως να είμαστε μικρός αριθμός και για τα δεδομένα του νέου Καλλικρατικού Δήμου που προσπαθεί μάλλον να μας... απορροφήσει...

Δεν είμαστε όμως ένας αριθμός αγαπητοί Δημοτικοί Άρχοντες, δεν είμαστε απλώς ένα νούμερο. Είμαστε τουλάχιστον 3.500 "νούμερα" αν το θέλετε έτσι, που έχουμε και νου και γνώση και φωνή δυνατή ώστε να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να ζούμε στον τόπο μας όπως τα έθιμα και οι παραδόσεις μας ορίζουν...

Διάβασα πως πολλοί δήμαρχοι έχουν αποφασίσει να καταργήσουν τις τοπικές παρελάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες και να πραγματοποιήσουν μόνο μία κεντρική στο Δήμο τους. Εκεί άκουσα το δεύτερο καμπανάκι (γιατί το πρώτο το είχα ακούσει πολύ νωρίτερα)...

Και μετά, εντελώς τυχαία το αυτί μου "πήρε" ότι τα σχολεία της Νέας Κίου πρέπει να παρελάσουν στο Άργος. Κι επειδή το θεώρησα μάλλον αστείο, στην αρχή δεν άκουσα ούτε το τρίτο καμπανάκι, ούτε τη σιωπή που ακολούθησε...

Και μετά, την σιωπή έσπασαν οι φωνές... Φωνές διαμαρτυρίας... Φωνές δυνατές και δυνατότερες... Φωνές από ανθρώπους που όταν βγαίνουν στη σκηνή, μετά το τρίτο κουδούνισμα... ξέρουν να παίζουν καλά το ρόλο τους... γιατί σ' αυτόν είναι "ταγμένοι"...

Μην αγνοείτε ποτέ τις φωνές των πρωταγωνιστών... Θα χάσετε την παράσταση...



Σούλα Χαβιαρά