Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

O "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2", ΠΑΛΙ

Το τελευταίο μου ομότιτλο, με το σημερινό, άρθρο, έγινε αφορμή να ακουστούν ενδιαφέρουσες απόψεις, εν όψει του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με βάση τις εμπειρίες, οι οποίες αποκτήθηκαν, για την διόρθωση κάποιων αστοχιών και… «κακοτεχνιών» του πρώτου «Καποδίστρια» που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του.
Το θέμα λοιπόν της κατάργησης ή της συνένωσης των μικρών δήμων για λόγους, κυρίως, οικονομικούς, δεν είναι τόσο απλό όπως φαίνεται, κατά τους γνωρίζοντες καλύτερα τα πράγματα, καθώς και πολλούς παράγοντες και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποτελεί ένα από τα ζωτικά κύτταρα της δημοκρατίας.
Υπάρχουν, κατά τους ειδήμονες, πολλοί μικροί δήμοι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, διαθέτουν όμως αξιόλογες υποδομές, οργανισμούς και υπηρεσίες.
Τους υποψήφιους για κατάργηση ή συγχώνευση αυτούς δήμους, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η κυβέρνηση, ο νομοθέτης του «Καποδίστρια 2» που βρίσκεται στα «σκαριά».
Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλοί μικροί σε πληθυσμό και έκταση δήμοι, οι οποίοι παρά τα οικονομικά τους προβλήματα, λειτουργούν Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καλές βιβλιοθήκες, πνευματικά, πολιτιστικά και μορφωτικά κέντρα με σημαντική δραστηριότητα, περιβαλλοντικά κέντρα, φιλαρμονικές και διάφορα άλλα μουσικά συγκροτήματα, ΚΑΠΗ και επί πλέον ασκούν φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό έργο, έχουν ακίνητη περιουσία και ξενώνες κλπ.
Τι θα γίνει με τους δήμους αυτούς και με τις υποδομές τους;
Αυτό είναι το ερώτημα.
Πως θα επιβιώσουν και πως θα διοικηθούν οι υπηρεσίες των μικρών αυτών δήμων;
Πως οι υποδομές τους θα διατηρηθούν και θα επεκταθούν;
Μήπως θα υπολειτουργήσουν ή θα καταργηθούν;
Μέγα το ερώτημα.
Υπάρχουν όμως και πολλοί μεγάλοι σε έκταση και πληθυσμό δήμοι που στην πραγματικότητα είναι… σκορποχώρια.
Πρόκειται για δήμους που τα «διαμερίσματα» τους απέχουν χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, οι υποδομές ανύπαρκτες, η επικοινωνία μεταξύ κέντρου και δημοτικών «επαρχιών» δυσχερής και η εξυπηρέτηση των δημοτών υποτυπώδης.
Και ιδού ένα ακόμη καίριο ερώτημα :
Οι δήμοι αυτοί με οικονομικά όντως κάπως καλύτερα θα «απορροφήσουν» τους μικρούς δήμους με το επίπεδο που προαναφέρθηκε;
Αυτά όλα πρέπει να απασχολήσουν πολύ σοβαρά την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για να επιτευχθεί ο στόχος του «Καποδίστρια 2» που είναι η διόρθωση των λαθών του πρώτου «Καποδίστρια» και όχι η χειροτέρευση της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου