Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Φοβού τον... "Καλλικράτη"

Είναι βέβαιο, ότι η κυβέρνηση προχωρεί στη νομοθέτηση και στην, εν συνεχεία, εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», εφαρμόζοντας το πρόγραμμά της για μια καλύτερη διοικητική διαίρεση της χώρας, άρα για μια βελτίωση της λειτουργίας του κρατικού και αποκεντρωτικού αυτοδιοικητικού μηχανισμού και για μια πιο ευέλικτη και αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση των διαφόρων υπηρεσιών.
Ακόμη, η κυβέρνηση στοχεύει, με την καθιέρωση του «Καλλικράτη», σε κάποιο συμμάζεμα των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και στην συνένωση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, κυρίως της επαρχίας (εν τη ενώσει η ισχύς) για την παροχή περισσότερων υπηρεσιών στους πολίτες και, γενικώς, για την παραγωγή αυξημένου έργου.
Επίσης, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι τωρινοί δήμοι και κοινότητες, διευρυμένες ή μη, είναι μέχρι το λαιμό στα χρέη, και τέλος, δια του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει και να καθιερώσει ένα νέο εκλογικό «μοντέλο» γνωστό στην Ευρώπη, αλλά άγνωστο στην Ελλάδα, που αυτή, η κυβέρνηση, θεωρεί καλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο.
Αυτές, με λίγα λόγια, είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες εμείς, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχουμε κανένα λόγο να τις αμφισβητήσουμε ή να αμφιβάλουμε για την ειλικρίνειά τους.
Έχουμε όμως πολλούς λόγους για να εκφράσουμε ορισμένους φόβους για δυσμενείς επιπτώσεις της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στα επιτεύγματα, θαυμαστά σε πολλές περιπτώσεις, των μικρών δήμων που οδεύουν προς διάλυση ή συγχώνευση με τους μεγαλύτερους γειτονικούς.
Δηλαδή, εκφράζονται φόβοι για την τύχη των διαφόρων δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών που δημιουργήθηκαν με μόχθους και θυσίες των δημοτών και των τοπικών δημοτικών και κοινοτικών αρχόντων.
Εκφράζονται φόβοι λ.χ. για πνευματικά κέντρα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ξενοδοχεία, ξενώνες, μουσικά συγκροτήματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιχειρήσεις, δημοτικά καταστήματα, υδρεύσεις και αποχετεύσεις, ΚΕΠ, λειτουργίες υπηρεσιών γενικώς, ΚΑΠΗ, προγράμματα επιμόρφωσης και πολλά άλλα.
Τι θα γίνει με όλα αυτά;
Τι θα προβλέπει ο νόμος για τον «Καλλικράτη» σχετικά με την διατήρηση και την λειτουργία όλων όσων έχουν επιτευχθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του «Καποδίστρια» που, τονίζω, παρά τις κάποιες ατέλειες και τα λάθη του, πρόσφερε πολλά, πάρα πολλά, κυρίως στην επαρχία.
Τι θα προβλέπει ο «Καλλικράτης»;
Δεν έχουμε την παραμικρή πληροφόρηση από οποιονδήποτε και οπουδήποτε.
Κανείς δεν μας έχει πει ούτε λέξη για την δομή και τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του «Καλλικράτη» και για τις πρόνοιες και διατάξεις που αφορούν τους μικρούς δήμους και τις κοινότητες που πρόκειται σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν.
Και ιδού τα ερωτήματα :
· Οι μικροί δήμοι και οι κοινότητες που θα καταργηθούν ή θα «κολλήσουν» στους όμορους, τους γειτονικούς ΟΤΑ, θα αποτελέσουν άραγε «διαμερίσματα» διοικούμενα από αιρετούς αντιδημάρχους ή παρέδρους και αιρετά συμβούλια, που θα μπορούν να διατηρούν σε λειτουργία όλα όσα έχουν επιτευχθεί ή θα αφεθούν στο έλεος των… γιγαντιαίων δήμων που θα ενδιαφέρονται μόνον για τις «μητροπολιτικές» τους γειτονιές και θα αδιαφορούν για τις… «επαρχίες» τους;
· Οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί, οι οργανώσεις, τα κάθε είδους κέντρα και οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, η λειτουργία των καταστημάτων και πολλά άλλα, θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται με τη νομοθετική ρύθμιση; - Μήπως θα ριχτούν στην «χοάνη» της «κιμαδομηχανής» και της διάλυσης, των τεράστιων δήμων;
- Μήπως θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους για να
απαξιωθούν και να οδηγηθούν σε αχρηστία, σε
αποσύνθεση, σε σαπίλα;
Τι θα γίνει;
Γιατί κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν μας λέει δυο λόγια, δεν μας προϊδεάζει, για τις προετοιμασίες του νόμου για τον «Καλλικράτη» που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες προχωρούν με γοργό ρυθμό;
· Μήπως μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις;
· Μήπως επιδιώκουν να μας φέρουν προ τετελεσμένων;
· Μήπως πάνω απ’ όλα βάζουν το εκλογικό «μοντέλο», που άμεσα σχετίζεται με τον «Καλλικράτη», και τα προσδοκώμενα απ’ αυτό εκλογικά οφέλη, όπως πολλοί υποστηρίζουν;
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε κάτι τέτοιο αλλά οπωσδήποτε πρέπει ο λαός να ενημερωθεί επίσημα και έγκυρα.
Πάντως, κλείνοντας το σημερινό άρθρο, επαναλαμβάνουμε : «Φοβού… τον «Καλλικράτη» που, κατά την δική μας άποψη, δεν θα φέρει… δώρα στους μικρούς!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου