Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Έγκλημα η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή

Ο πόλεμος της κυβέρνησης για τον εντοπισμό και την αυστηρή τιμωρία των φοροφυγάδων και των φοροκλεπτών, μέρα με την ημέρα γίνεται πιο σκληρός και ανελέητος.

Το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), το οποίο έχει ανασυγκροτηθεί μετά την διάλυσή του κατά την εξαετία της ΝΔ, έχει αποκτήσει νέες δυνάμεις και πολλαπλάσια μέσα και κινητοποιήθηκε έντονα για την πάταξη του εγκλήματος της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, που τα τελευταία χρόνια είχε βρει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί και να γιγαντωθεί.

Υπάρχουν ακόμη και δρουν μεγάλοι φοροφυγάδες και φοροκλέφτες που κινούνται όχι μόνον στον κύκλο των μεγαλοεπιστημόνων και των επιχειρηματιών, όπως συχνά ακούμε, αλλά και στον κύκλο υπόπτων ατόμων, αεριτζήδων που διακινούν ύποπτο χρήμα ή ασχολούνται με το ξέπλυμα βρώμικου μαύρου χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες.

Υπάρχουν όμως, δυστυχώς, και πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, τεχνίτες, μαγαζάτορες, επαγγελματίες, έμποροι κλπ., που γράφουν το νόμο στα παλιά τους τα παπούτσια και αψηφώντας τους κινδύνους και τις ποινές, οι οποίες οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν αυστηρότερες, εξακολουθούν να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να παζαρεύουν εφαρμόζοντας το σύστημα : «Με απόδειξη τόσο και χωρίς απόδειξη τόσο…»

Υπάρχουν ταβέρνες και φαγάδικα που αντί της νόμιμης απόδειξης της ταμειακής μηχανής δίνουν στους πελάτες τα… δελτία παραγγελίας!

Στις αρμόδιες φορολογικές αρχές έχουν φθάσει καταγγελίες, ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυκλοφορούν ακόμη και «ντιλίβερι» χωρίς συνοδευτικές επίσημες και νόμιμες αποδείξεις για τα εδέσματα που διανέμουν και πληρώνονται από τους πελάτες, βάσει πρόχειρων σημειωμάτων του αφεντικού!

Οι πάντες πρέπει να καταλάβουν ότι η μη έκδοση ταμειακών νόμιμων αποδείξεων, αποτελεί διπλή κλοπή για να μην πω τριπλή.

Εξηγούμαι :

1) Κλοπή σε βάρος του πελάτη, που πληρώνει ΦΠΑ και το τσεπώνει ο επαγγελματίας!

2) Κλοπή του κράτους, στο οποίο ο επαγγελματίας δεν αποδίδει τον ΦΠΑ που εισέπραξε από τον πελάτη!

3) Κλοπή δεύτερη του κράτους, διότι με την μη έκδοση αποδείξεων ο επαγγελματίας δεν εμφανίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημά του!

Όλα αυτά βέβαια αφορούν τους κακούς επαγγελματίες, οι οποίοι δεν είναι οι περισσότεροι.

Οι πολλοί είναι οι καλοί και έντιμοι βιοπαλαιστές που ανταποκρίνονται πλήρως στις νόμιμες υποχρεώσεις τους και συμβάλλουν αποφασιστικά στο συμμάζεμα των οικονομικών μας.

Πάντως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό ειδικευμένων υπαλλήλων του, οι οποίοι με την βοήθεια και άλλων αρχών, ιδιαίτερα των αστυνομικών, έχουν ήδη αρχίσει ελέγχους σε πόλεις και χωριά, για την σύλληψη της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει και την πάταξη των φοροφυγάδων και φοροκλεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου