Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

«Άι… στο διάολο κατοχική Τουρκία»

Ήταν αναμενόμενα αυτά που τώρα γίνονται στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου και ιδιαίτερα στην περιοχή των τουρκοκυπρίων της μοιρασμένης πρωτεύουσας, της Λευκωσίας.

Κατά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο Νησί της Αφροδίτης, ο τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, είχε πει στον εμπνευστή και εκτελεστή της εισβολής, τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ : «Θα καταστείτε αιχμάλωτοι της Κύπρου…»

Και η «προφητεία» αυτή επαληθεύτηκε και εξακολουθεί να επαληθεύεται καθημερινά, 37 (τριάντα επτά) ολόκληρα χρόνια τώρα, με συνέπειες και δυσμενείς επιπτώσεις και για την Άγκυρα, η οποία απτόητη και, παρά την παγκόσμια κατακραυγή, συνεχίζει την κατοχή ενός σημαντικού τμήματος μιας χώρας, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ!


Η Τουρκία με ισχυρή πολεμική κινητοποίηση, από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με ανελέητους βομβαρδισμούς στρατιωτικών στόχων, αλλά κυρίως αμάχων (σκότωσαν ακόμη και δεκάδες ασθενείς του ψυχιατρείου Λευκωσίας, το οποίο βομβάρδισαν) κατάφερε να εισβάλει στην Κύπρο παρά την ηρωϊκή αντίσταση των μικρών δυνάμεων της ΕΛ.ΔΥ.Κ. και της Εθνικής Φρουράς, και να καταλάβει περίπου το 37% του νησιού. Η ελληνική Μεραρχία, κακώς, εγκληματικώς, είχε αποσυρθεί.

Ακολούθησαν τουρκικές βαρβαρότητες, ομαδικές δολοφονίες εν ψυχρώ στρατιωτών και αμάχων ανδρών, γυναικών και παιδιών, εξαφανίσεις ομήρων που ακόμη αγνοούνται, βιασμοί γυναικών πάσης ηλικίας, από μικρά κορίτσια μέχρι ηλικιωμένες, 80 (!) ετών γυναίκες, λεηλασίες, εμπρησμοί, κλοπές, βανδαλισμοί και πολλά άλλα απερίγραπτα, απάνθρωπα και κτηνώδη!


Για όλα όσα αναφέρω έχω «ιδίαν γνώμη», δεδομένου ότι την επομένη της δεύτερης φάσης της εισβολής, βρέθηκα στην μεγαλόνησο απεσταλμένος της κρατικής τηλεόρασης και έμεινα εκεί για ρεπορτάζ, περίπου ένα μήνα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την φρίκη εκείνης της περιόδου… Ποτέ…


Την εισβολή, οι τούρκοι ονόμασαν… «ειρηνευτική επιχείρηση» και η εγκατάσταση στο κομμάτι που κατέλαβαν, της δύναμης των 40.000 στρατιωτών, όπως και η εν συνεχεία αποστολή στο κατεχόμενο τμήμα από την Άγκυρα, αμέτρητων χιλιάδων εποίκων, δεν προκάλεσε μόνον καταστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολό της, αλλά ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στους τουρκοκύπριους πολίτες, οι οποίοι στην πραγματικότητα έχασαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, την ήρεμη ζωή τους με το καλό μεροκάματο που τους εξασφάλιζε η όποια συνεργασία με τους συμπατριώτες τους ελληνοκυπρίους και ευημερούσα σε σχέση με άλλες χώρες, Κυπριακή Δημοκρατία.


Οι Τουρκοκύπριοι 37 χρόνια υποφέρουν εξ’ αιτίας της τουρκικής κατοχής και ουσιαστικά υποδούλωσης στην ίδια την «μητέρα πατρίδα» τους και τώρα, προφανώς το ποτήρι ξεχείλισε και έφθασε η ώρα της εξέγερσης για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την επανένωση που θα δώσει και σ’ αυτούς την ευκαιρία να απολαύσουν τα αγαθά της ελεύθερης Κύπρου, της προόδου της και της ανοδικής πορείας της μέσα στην μεγάλη και ισχυρή οικογένεια της ΕΕ.


Ιδού μερικά στοιχεία από τα συμβαίνοντα στην κατεχόμενη περιοχή της Λευκωσίας :


Σε κλίμα μαζικής εξέγερσης κατά της Άγκυρας εξελίσσεται το κύμα διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα της Κύπρου, με πρωταγωνιστές τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα.

Οι διαμαρτυρίες αυτές κορυφώθηκαν πριν από μερικές ημέρες, όταν οι διαδηλωτές Τουρκοκύπριοι επιχείρησαν να αναρτήσουν στην πρεσβεία της Τουρκίας, στον κατεχόμενο τομέα της Λευκωσίας, τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτή τη φορά το παράκαναν» τιτλοφορούν οι τουρκικές εφημερίδες την φωτογραφία του τεράστιου πανό όπου αναγράφεται το σύνθημα « Κατοχική Τουρκία άι… στον διάολο».




Το «Κίνημα των Γιασεμιών»


Έτσι ονόμασαν οι τουρκοκύπριοι την εξέγερση – επανάστασή τους κατά της Αγκύρας για την οποία ο τύπος και πάρα πολλές διαδικτυακές ιστοσελίδες, γράφουν :


«Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη πολιτική κρίση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχέσεις της Άγκυρας με τους γηγενείς Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, στραγγαλισμένοι οικονομικά και κοινωνικά από τις δυνάμεις κατοχής και τους εποίκους, επιχειρούν να αποτινάξουν τα δεσμά από τη «μητέρα πατρίδα», επικεντρώνοντας στο αίτημα της άμεσης αποχώρησης των εποίκων από το νησί.

Κυρίαρχο σύνθημα στο «Κίνημα των Γιασεμιών», το οποίο εξελίσσεται στα κατεχόμενα, προκαλώντας την οργή μεν αλλά και τον προβληματισμό στην Τουρκία, είναι η διενέργεια άμεσης απογραφής του πληθυσμού, ώστε να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός εποίκων που ζουν στο νησί και έχουν λάβει την τουρκοκυπριακή υπηκοότητα.

Η Λευκωσία και ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, εν μέσω κομβικών συζητήσεων με τους Τουρκοκυπρίους για την επίλυση του Κυπριακού, διατηρώντας διακριτική στάση, ώστε να μη «ρίξουν λάδι στη φωτιά» σε αυτήν την ήδη έκρυθμη κατάσταση.

Τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα, που δεν έπαψαν ποτέ να διατηρούν σχέσεις με τον κύριο πολιτικό φορέα που τα ίδρυσε, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου (ΑΚΕΛ), το οποίο και ηγείται της σημερινής κυβέρνησης στη Λευκωσία, πρωτοστατούν στο «Κίνημα των Γιασεμιών». Απαίτηση των εξεγερμένων είναι η απαγκίστρωση από την Άγκυρα, η επανένταξη της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα συνολικό κυπριακό πλαίσιο και η πολιτική επίλυση του Κυπριακού εντός μιας ενιαίας Κύπρου διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα, όπως καθορίζουν, άλλωστε, και οι αποφάσεις του ΟΗΕ και οι συνομιλίες Χριστόφια - Έρογλου, οι οποίες αυτόν τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη.


«Άι σιχτίρ»
(οι γνωρίζοντες λίγα τουρκικά καταλαβαίνουν την σημασία)


Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», η οποία τα τελευταία χρόνια διώκεται ανηλεώς λόγω των ορθών απόψεων της για μια επανενωμένη και αδιαίρετη Κύπρο και απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, ανάρτησε μεγάλο πανό στα γραφεία της με την φράση : «Τουρκία… άι σιχτίρ»!!


Να σημειωθεί, ότι η «Αφρίκα» διαδέχθηκε την εφημερίδα «Ευρώπα» του ίδιου εκδότη, την οποία πριν 2 – 3 χρόνια, οι κατοχικές αρχές «έκλεισαν» λόγω του αγώνα της για μια ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο.




Συγκρούσεις


Τα πνεύματα άναψαν, όταν τουρκοκύπριοι αστυνομικοί, με πολιτικά, προσπάθησαν να κατεβάσουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκική πρεσβεία. Σημειώθηκαν προπηλακισμοί και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, δέχθηκαν επίθεση αστυνομικών τουρκοκυπρίων ακόμα και οι φωτορεπόρτερ αλλά και τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν το περιστατικό.

Σκηνικό συγκρούσεων σημειώθηκε και έξω από το λεγόμενο «Κοινοβούλιο», όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες διαδηλωτές (οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περισσότερα από 5.000 άτομα) κατέκλυσαν τον γύρω χώρο και ανήρτησαν υβριστικά πανό εναντίον της Τουρκίας, ζητώντας ταυτόχρονα την επανένωση της Κύπρου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις του κατοχικού καθεστώτος απέκλεισαν την περίμετρο με συρματόπλεγμα (!), αλλά, όταν προσπάθησαν να κατεβάσουν τα πανό, ήρθαν στα χέρια με τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ένα άτομο.

Τα παρατράγουδα


Βέβαια το κατοχικό καθεστώς δεν μένει με σταυρωμένα χέρια, μπροστά στην εξέγερση. Αντιδρά με βρωμιές, προστυχιές, βαρβαρότητες, ιεροσυλίες και προ πάντων, με πανικό.

Στην κατεχόμενη Χερσόνησο της Καρπασίας βάζει εμπόδια στους εγκλωβισμένους να λειτουργηθούν!

Αστυνομικοί μπήκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Συνεσίου στους χαιρετισμούς, με σκυλιά τα οποία μάλιστα ούρησαν μπροστά στην Αγία Τράπεζα!!

Το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα διαφημίζεται τουριστικά με έμβλημα ένα γαϊδούρι!

Και άλλα πολλά.

Αυτά συμβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, που φαίνεται, ότι σύντομα θα αποτινάξουν τον ζυγό της Άγκυρας.

Μακάρι…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου