Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Τα ευτράπελα


Μέσα στον ζόφο της οικονομικής μας πραγματικότητας, μέσα στις άγριες μειώσεις των μισθών, των ημερομισθίων, των αμοιβών, των εν γένει αποδοχών των εργαζομένων και των πάσης φύσεως συνταξιούχων, μέσα στην κρίση που μαστίζει επαγγελματίες, επιχειρηματίες και λοιπούς, έχουμε και τα ευτράπελα των κυβερνητικών αδεξιοτήτων και παραδοξοτήτων, που μας κάνουν να σκάμε από τα γέλια…

Για γέλια, αλλά και για κλάματα είναι οι… χειρισμοί μερικών κυβερνητικών στελεχών, που αποσκοπούν στη σωτηρία της χώρας από την πλήρη οικονομική κατάρρευση και τη δική μας σωτηρία.

Έτσι, φθάσαμε, στο σημείο να μην γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει η επιούσα, σχετικά με την συρρίκνωση των εισοδημάτων μας και τον αριθμό των… νέων τρυπών που θα πρέπει να ανοίξουμε στα ζωνάρια μας!

Είναι βέβαιο και πρέπει να το παραδεχτούμε, ότι κάποια μέλη της κυβέρνησης διεκδικούν βραβείο «Γκίνες» για τις πρωτότυπες σωτήριες ιδέες τους που εφαρμόζουν ή φιλοδοξούν να εφαρμόσουν στο κεφάλι του… κασιδιάρη, δηλαδή στο δικό μας!

Τα πρωτεία επαξίως κατέχει (ποιος άλλος;) ο εκ Πάρου εκλεκτός του πρωθυπουργού, ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος, ως γνωστόν, με τον περίφημο «Καλλικράτη» του διέλυσε τον ιστό της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία πλέον, ιδίως στην επαρχία, αντιμετωπίζει τεράστια και ανεπίλυτα προβλήματα.

Στη συνέχεια, με τον ανασχηματισμό ο εν λόγω κύριος ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών για να προκαλέσει σύγκρουση με τους ταξιτζήδες που απέργησαν πάνω από τρεις εβδομάδες και μερικοί απʼ αυτούς, δυστυχώς, προέβησαν σε πράξεις παράνομες, βανδαλισμούς και πάσης φύσεως έκτροπα.

Ωστόσο, πρέπει για μια ακόμη φορά να τονιστεί, ότι την κρίση προκάλεσε ο κ. Ραγκούσης, πετώντας επιδεικτικά και προκλητικά στο καλάθι των αχρήστων, το συναινετικό προεδρικό διάταγμα του προκατόχου του κ. Ρέππα, το οποίο μέσα στα πλαίσια του ψηφισθέντος νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ρύθμιζε και καθόριζε τις ενέργειες που απαιτούντο για να εφαρμοσθεί ο νόμος και να ελευθερωθεί ομαλά το επάγγελμα των ιδιοκτητών ταξί.

Αποτέλεσμα;

Καίριο πλήγμα στον ανερχόμενο τουρισμό μας, με τα τουριστικά κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες τουρίστες, να μην προσεγγίζουν στα ελληνικά λιμάνια, να ταλαιπωρούνται οι ξένοι τουρίστες αλλά και οι έλληνες πολίτες, λόγω της απεργίας των ταξί, να δυσφημείται η χώρα σʼ όλο τον κόσμο και να χάνει η ελληνική οικονομία τεράστια ποσά, να καταστρέφονται πολλοί επαγγελματίες.

Αυτό ήταν το δεύτερο, μετά τον «Καλλικράτη», κατόρθωμα του κ. Ραγκούση, ο οποίος είναι βέβαιο, μας «επιφυλάσσει» και τρίτο με τις προτάσεις που ετοιμάζει για τα ταξί, για τις οποίες , όπως ήδη ανακοινώθηκε, πήρε το «πράσινο φως» από τον «προστάτη» του πρωθυπουργό μας.

Εδώ, για την ώρα, τελειώνουν τα… ευτράπελα ή μάλλον οι κωμικοτραγικές δραστηριότητες του εκ Πάρου πολιτικού διάττοντος αστέρος!


Έχουμε όμως και προηγούμενα κυβερνητικά ευτράπελα. Ένα από αυτά είναι και το θέμα του…καπνίσματος, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Υείας κ. Λοβέρδο.

Πρόκειται για μια κυβερνητική «πομφόλυγα», η οποία μας εξέθεσε σαν κράτος και μας έκανε ρεζίλι διεθνώς!

Απαγόρευσε η κυβέρνηση διά του υπουργού της Υγείας, το κάπνισμα παντού με την απειλή αυστηρών ποινών, μετά τις συστάσεις των πρώτων ημερών, στους παραβάτες καταστηματάρχες και καπνιστές.

Η απαγόρευση επαναλήφθηκε πολλές φορές και τα αρμόδια όργανα βγήκαν με σοβαρότητα για τον εντοπισμό των μη συμμορφωμένων!

Κι εμείς οι απλοί πολίτες περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του μέτρου για το οποίο μάλιστα πήραμε και συγχαρητήρια από την Ε.Ε. και άλλους.

Αποτέλεσμα;

Τίποτα απολύτως!!

Η κυβερνητική απαγόρευση του καπνίσματος έπεσε στο κενό μαζί με τα μεγάλα λόγια του κ. Λοβέρδου και των λοιπών αρμόδιων.

Το κάπνισμα συνεχίσθηκε ακόμη και μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες, τους ελεγχόμενους από το κράτος οργανισμούς κλπ., όπου, όχι λίγοι, υπάλληλοι και των δύο φύλων δεν σταμάτησαν να καπνίζουν… αρειμανίως, ενώπιον μάλιστα των προϊσταμένων τους, οι οποίοι έδιναν και το… καλό παράδειγμα καπνίζοντας και οι ίδιοι!

Το ίδιο έγινε και προφανώς γίνεται σε καφενεία, «μπαρς», καφετέριες, φαγάδικα και γενικώς σε καταστήματα εστίασης, προς δόξαν του κυβερνητικού κύρους και προς…προστασίαν της υγείας του συνόλου!

Τώρα τελευταία κάτι ακούγεται και για την καθιέρωση «τσιγαρόσημου»!

Είμαστε για γέλια…

Άλλο ευτράπελο η περίφημη «φοροκάρτα» που εδώ και πολύ καιρό, πριν από τον ανασχηματισμό, ως υπουργός οικονομικών είχε εξαγγείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου και την περιμένουμε οσονούπω, εντός του Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή, όλοι οι φορολογούμενοι θα πάρουν από 3 – 4 φοροκάρτες και, αντί να παίρνουν αποδείξεις αγορών με το Φ.Π.Α., θα πατούν στο μηχάνημα (;) των καταστημάτων την «φοροκάρτα» τους!

Έτσι θα μαζέψουμε στα δημόσια ταμεία το ΦΠΑ που πολλοί ασυνείδητοι εισπράττουν από εμάς (γράφε κλέβουν) και δεν τον αποδίδουν στο Δημόσιο (γράφε ξανακλέβουν) και ακόμη δεν συμπεριλαμβάνουν τα ποσά που καταβάλλουμε για τις αγορές μας στα κέρδη τους (πάλι ξανά – ξανακλέβουν), μη εκδίδοντας αποδείξεις με ΦΠΑ στους πελάτες ή αντί για αποδείξεις, κάποια καταστήματα εστίασης, δίνουν το… δελτίο παραγγελίας!

Και τα αρμόδια όργανα μακαρίως κοιμούνται!

Τώρα λοιπόν που θα πάρουμε την «φοροκάρτα», αυτά θα λείψουν και τα δημόσια ταμεία θα γεμίσουν χρήματα!

Πως;

Ακούστε:

Θα λέει η μικρή κόρη του δημοτικού:

- Μαμά, θέλω μια σοκολάτα…

- Πάρε παιδί μου δύο ευρώ και την «φοροκάρτα» μας από το συρτάρι και πήγαινε στο περίπτερο της κυρά Μαρίας να πάρεις τη σοκολάτα σου.

- Και την κάρτα τι θα την κάνω μαμά ;

- Θα την «πατήσει» η κυρά Μαρία στο μηχάνημά της και εντάξει…

Αλλά θα έχουμε και συνέχεια.

-Γιωργάκη πήγαινε στο ψιλικατζίδικο της γωνίας και πάρε μου μια μαύρη κουβαρίστρα και την «Ραδιοτηλεόραση» (αν βέβαια δεν έχει προφθάσει να την καταργήσει η κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας κ. Μόσιαλου) και κοίταξε να πατήσεις την κάρτα που θα βρεις μέσα στο πορτοφολάκι της τσάντας μου της μπλε…

Έτσι, με τον τρόπο αυτόν, η κυβέρνησή μας θα αντιμετωπίσει το θέμα της υστέρησης εσόδων, διά της «φοροκάρτας» θα αναγκάσει τους «κλέφτες» να εμφανίζουν το ΦΠΑ που τώρα τσεπώνουν και η «τρόικα» θα ενθουσιαστεί και θα χοροπηδάει από τη χαρά της!

Εδώ γελάνε…

Το ευτράπελο των τελευταίων ημερών (εκτός αν προκύψει κι άλλο μέχρι να δημοσιευθεί ή να αναρτηθεί αυτό το άρθρο), είναι ο ΦΠΑ των καταστημάτων εστίασης.

Είναι να απορεί κανείς πως ένας Ευάγγελος Βενιζέλος, διαπρεπής πολιτικός και κορυφή της νομικής και του Συνταγματικού δικαίου, όχι όμως και οικονομολόγος, δέχτηκε την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου παρά τις εύστοχες και απολύτως βάσιμες αντιρρήσεις του επίσης εξέχοντος πολιτικού και αναπληρωτή του κ. Παντελή Οικονόμου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή διεφώνησε στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ως ασύμφορη τόσο στον Έλληνα καταναλωτή όσο και στην Εθνική οικονομία.

Άλλωστε είναι και αντισυνταγματική όπως θα γίνει.

Σε εκτέλεση λοιπόν του νέου περισπούδαστου μέτρου θα έχουμε την εξής κατάσταση «αλαλούμ» :

Από ένα φαγάδικο (κατάστημα εστίασης) θα εκδίδονται τα ακόλουθα είδη αποδείξεων με τους αντίστοιχους ΦΠΑ :

1)Για αλλοδαπούς τουρίστες οργανωμένους (πακέτα) τριών ειδών αποδείξεις ΦΠΑ 6,5 %, 13% και 23%, ανάλογα με κάθε είδος εδέσματος που τρώνε ή το ποτό που πίνουν.

2)Για τους αυτόχθονες, τους ιθαγενείς (δηλαδή για μας τους Έλληνες που όλο και βυθιζόμαστε στη φτώχεια, θα ισχύει ΦΠΑ 23% (!) εκτός αν είμαστε κι εμείς οργανωμένοι σε «πακέτα» τουρίστες στον τόπο μας, οπότε θα απολαμβάνουμε τους προνομιακούς ΦΠΑ των ξένων!

3)Στο σουβλάκι με πίτα ή άνευ πίτας του πιτσιρίκου, ΦΠΑ 23%

4)Στο καφεδάκι του φτωχού εργάτη και βιοπαλαιστή, στο αναψυκτικό της κοπελίτσας και στις πορτοκαλάδες των ερωτευμένων αδέκαρων που τη βγάζουν…ξεροσφύρι, ΦΠΑ 23%(!!)

Αλλά, υπάρχουν και οι φιλολαϊκοί ΦΠΑ. Λόγου χάριν είναι το εμφιαλωμένο νερό που παραμένει στο 13%, το ίδιο δε και το ψωμάκι μας.

Να και κάτι καλό!

Μπράβο στην κυβέρνηση μας!

Λίγα λόγια και για το ευτράπελο του κ. Μόσιαλου, ο οποίος για να βελτιώσει την ποιοτική προσφορά της ΕΡΤ διατηρεί μεν στο ακέραιο την εισφορά μας μέσω ΔΕΗ, καταργεί όμως την μητέρα της Τηλεόρασης ΕΤ1 (αν είναι δυνατόν), 10 από τους 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς «βουβαίνοντας» τη Φωνή της Ελλάδας, το ιστορικό περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» μερικές άλλες δραστηριότητες της δικής μας ΕΡΤ, της εθνικής ΕΡΤ, της Φωνής μας, της ΕΡΤ που ο λαός μας δημιούργησε με θυσίες και ιδρώτα και λέει τώρα ΟΧΙ στον κ. Μόσιαλο και τους συνεργάτες του στην κυβερνητική μηχανή!

ΟΧΙ κύριε Υπουργέ.

Η ΕΡΤ είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει η χώρα αυτή για τη διεκδίκηση των δικαίων της και για την σωστή και έγκυρη ενημέρωση του λαού.

Γιʼ αυτό δεν θα την καταργήσετε ούτε θα την ακρωτηριάσετε, ούτε ακόμη θα την ευνουχίσετε.

Θα αποτύχετε κ. Μόσιαλε, εσείς και οι άλλοι εντός και εκτός της κυβέρνησης.

Αυτό, η αποτυχία δηλαδή είναι κάτι απόλυτα βέβαιο.

Το τραγικό αυτό ευτράπελό σας δεν θα περάσει.

Πάρτε το λοιπόν πίσω για το καλό της χώρας και το δικό σας.

Κλείνω, εκφράζοντας την απορία, πως ο πρωθυπουργός μας κ. Γιώργος Παπανδρέου που αγωνίζεται μέρα νύχτα περιφέροντας ανά την Ε.Ε. και τον κόσμο τον «δίσκο της επαιτείας», κατά κάποιο τρόπο θα έλεγα, με σκοπό τη σωτηρία της πατρίδας, δεν βλέπει τι γίνεται τριγύρω του; Κι αν δεν βλέπει, δεν ρωτάει τουλάχιστον;

Και ακόμη πως ο κύριος Βενιζέλος που ανέλαβε, χωρίς να το επιδιώξει, τέτοιες ευθύνες, δεν βάζει κάποιους από τους συνεργάτες του στη θέση τους ;

Γιατί δεν ακούει τον αναπληρωτή του κ. Παντελή Οικονόμου, παλιό, σωστό και έντιμο πολιτικό «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ που τα έλεγε και τα λέει πάντα έξω από τα δόντια;

Υ.Γ. 1

Ένας φίλος παλιός δημοσιογράφος και γέρος σαν και μένα, μου τηλεφώνησε για να μου πει :

«Έχε υπόψιν σου, ότι εκτός από τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα που κανείς δεν τολμά να τα αγγίξει, υπάρχουν και διαπλεκόμενα συμφέροντα στις ανθρώπινες σχέσεις…» ή ας πούμε απλώς, «διαπλεκόμενες σχέσεις».

Δεν κατάλαβα τι εννοούσε.

Αν κάποιος μπορεί, ας με βοηθήσει να καταλάβω.

Υ.Γ. 2

Για το «εργατόσημο» δεν γράφω τίποτα, γιατί είναι πιθανό κάτι έστω και λίγο να αποδώσει. Ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, διαθέτει πείρα, δυναμισμό και ιδέες. Ας περιμένουμε. Ίσως έχουμε κάποιο καλό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου