Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ο ιδρώτας του λαού μας στην Ελβετία! (2ο άρθρο) (H ΔΕΗ θα… πληρώνεται από τη Ζυρίχη!)


Με την έγκριση, για να μην πω με τις ευλογίες των αρμοδίων αρχών, τα χρήματα, ο ιδρώτας του ελληνικού λαού, που υποφέρει αυτή την περίοδο και βλέπει τα εισοδήματά του συνεχώς να συρρικνώνονται, βγαίνει από τη χώρα για να κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες!

Μάλιστα, οι δύο από τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, οι εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER που μας…έπρηξαν, ιδίως η πρώτη, με τις πανάκριβες τηλεοπτικές τους διαφημίσεις, καταργήθηκαν, κατόπιν εορτής βέβαια, από τις αρμόδιες αρχές που με επιπολαιότητα τις είχαν δανειοδοτήσει, διότι :
α) δεν πλήρωναν την αξία του ρεύματος που έπαιρναν από την ΔΕΗ και
β) έβγαζαν τα χρήματα που εισέπρατταν από τους καταναλωτές, σε γνωστή και μη εξαιρετέα τράπεζα της Ζυρίχης!

Είναι βέβαια πιθανόν την ίδια τύχη να είχαν και κάποια ποσά που είχαν εισπραχθεί για το περίφημο «χαράτσι» του μεγαλοφυούς εφευρήματος - επινόησης του αντιπροέδρου μας και υποψήφιου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου. Πιθανόν λέω…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ σωστά έχει απελευθερώσει την εμπορία και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος για να υπάρχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και περιορισμός των μονοπωλίων.

Έτσι, οι εναλλακτικοί πάροχοι αγόραζαν ρεύμα από τη ΔΕΗ και σε πολλές περιπτώσεις, το πουλούσαν στους καταναλωτές κάθε κατηγορίας, φθηνότερα από τις τιμές που η ΔΕΗ το διέθετε!

Πως, με ποιο τρόπο γινόταν αυτό;

Έβαζαν από την τσέπη τους έτσι, για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό που οικονομικώς υπέφερε;

Το έκαναν για να πάνε στον… παράδεισο;

Ασφαλώς όχι.

Μια εξήγηση είναι η αγορά ρεύματος από τη ΔΕΗ σε τιμές χονδρικής πώλησης που τους άφηνε περιθώρια κάποιων εκπτώσεων στους πελάτες, κάλυψης των δικών τους λειτουργικών εξόδων και βέβαια επίτευξης κερδών.

Ασφαλώς οι εναλλακτικοί πάροχοι είχαν κι άλλες συμφωνίες, άλλα «νταραβέρια» και συναλλαγές με την ΔΕΗ, τα οποία δεν γνωρίζουμε, διότι απλούστατα λείπει η διαφάνεια. Υπάρχει… ελαφρό σκοτάδι!

Για να δημιουργηθεί μια εταιρεία είναι απαραίτητο να πληροί κατά γράμμα τις νόμιμες προϋποθέσεις, οι οποίες μάλιστα είναι αυστηρότερες στις περιπτώσεις που η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται κρατικό χρήμα και η ΔΕΗ είναι βέβαια κρατική, είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Επίσης, το χρήμα που συγκέντρωναν οι δύο εναλλακτικοί πάροχοι ήταν χρήμα του λαού προοριζόμενο για το κράτος, δηλαδή την κρατική ΔΕΗ.

Και τώρα τίθενται μερικά καίρια ερωτήματα :

1)Τηρήθηκαν επακριβώς οι προϋποθέσεις του νόμου για την ίδρυση και λειτουργία των δύο εταιρειών;

2)Ελέγχθηκαν οι δυνατότητες των εταιρειών για την καλή διεκπεραίωση του έργου που αναλάμβαναν;

3)Υπήρξαν οι δέουσες εγγυήσεις για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών που θα εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους πολίτες, τα οποία θα είχαν τελικό προορισμό τα ταμεία της ΔΕΗ και γενικότερα του κράτους;

4)Ελέγχθηκε η οικονομική επιφάνεια και η φερεγγυότητα των φυσικών προσώπων που συνέστησαν τις εταιρείες;

5)Δημιουργήθηκαν ασφαλιστικές δικλίδες και άλλοι εξασφαλιστικοί «μηχανισμοί» για περιπτώσεις ολιγωριών και κακής ή πλημμελούς εκτέλεσης του πολύ σοβαρού έργου τους;

6)Προβλέφθηκαν μέτρα συνεχούς και αποτελεσματικού ελέγχου των εισπρακτικών, διαχειριστικών και καταθετικών υποχρεώσεων στα ταμεία της ΔΕΗ και του δημοσίου, των δύο εταιρειών;

Προφανώς λίγα απ’ όλα αυτά είχαν γίνει και γι’ αυτό η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση κατέληξε εκεί που κατέληξε.
Στη δικαιοσύνη…

Ήδη, οι δύο εταιρείες έχουν τεθεί υπό απαγόρευση και έχουν διαγραφεί από τα μητρώα του ΔΕΣΜΗΕ. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σ’ αυτές από την ΔΕΗ έχει σταματήσει. Οι διακόπτες κατέβηκαν…

Ακόμη τα ποσά που βγήκαν παράνομα στην Ελβετία δεσμεύτηκαν και η ανάκριση άρχισε με την κλήση για εξέταση 18 ατόμων, στελεχών των δύο εταιρειών και των διαχειριστικών και ρυθμιστικών αρχών. Πάντως, αν και οι καταθέσεις έγιναν, η αρμοδία αρχή τηρεί σιγήν ιχθύος!

Ας ελπίσουμε πως θα ριχτεί πλήρες φως στην όλη υπόθεση που αποτελεί σκάνδαλο… καραμπινάτο.

Υπάρχει ωστόσο και το θέμα της ταλαιπωρίας και των οικονομικών απωλειών των καταναλωτών που εμπιστεύθηκαν τις δύο εταιρείες. Περιμένουν όλοι εκκαθαριστικούς λογαριασμούς από τις… προκομμένες εταιρείες!

Μια καλή λύση είναι η αυτόματη επιστροφή στην ΔΕΗ των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας και το εν συνεχεία καθάρισμα των λογαριασμών τους.

Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για το λεγόμενο «χαράτσι».

Κλείνοντας, θα πρέπει να κάνω γνωστό, ότι οι ιδρυτές των δύο εταιρειών, οι «αδειούχοι» των δύο εταιρειών, τις… πούλησαν σε μια τρίτη εταιρεία Ρωσικών και Αραβικών συμφερόντων!!

Εκεί καταντήσαμε…

Αυτό είναι το χάλι μας!

Μάζευαν, τελευταίως τα χρήματα με ρωσοάραβες για να τα δώσουν στη ΔΕΗ και στο κράτος και αντί να κάνουν αυτό τα έβγαζαν στην Ελβετία…

Πάλι καλά που δεν έστελναν στη Μόσχα ή στη Μέση Ανατολή!!

Και τέλος, ας εξετασθεί νομικώς, μήπως οι καταναλωτές που εμπιστεύθηκαν την ENERGA και την HELLAS POWER πρέπει να απαιτήσουν αποζημιώσεις για παραπλάνηση και ταλαιπωρίες;

Ενώ το κείμενο αυτό ώδευε προς ανάρτηση στο διαδίκτυο, ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο Επικρατείας δικαίωσε τις εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER για τα 80 εκατομμύρια ευρώ που είχαν καταβάλει στο δημόσιο για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας» το 2009, 2010 και 2011 και διέταξε το δημόσιο να επιστρέψει το ποσόν αυτό.

Τονίζω ιδιαίτερα την προαναφερόμενη απόφαση για λόγους δικαιοσύνης και επειδή πάντοτε υπάρχει και ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

Έχουμε δημοσιογραφική δεοντολογική υποχρέωση να αναφέρουμε τα πάντα, να ρίχνουμε πλήρες φως σε όλες τις υποθέσεις και όλα τα γεγονότα, διότι μόνον έτσι βοηθούμε στην αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή της δικαιοσύνης.

Αυτά ανεξάρτητα από την βαθύτερη και κύρια ουσία της υπόθεσης για την οποία οι δύο εταιρείες κατηγορούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου