Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Να μάθουμε την αλήθεια για τα χρυσωρυχεία





 Να μάθουμε, επιτέλους, όλη την αλήθεια για τα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικής και της Θράκης.

Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει επίσημη, λεπτομερή και υπεύθυνη ενημέρωση για το όλο θέμα που, δυστυχώς, έχει διχάσει τους κατοίκους ολόκληρων περιοχών και για τις ακριβείς συνέπειες, αν βέβαια προβλέπονται από τις σχετικές μελέτες, στο περιβάλλον, στη ζωή των κατοίκων και στην υγεία τους.

Επιβάλλεται να μάθουμε όλη την αλήθεια, όχι βέβαια από τις τρομοκρατικές ενέργειες που πρόσφατα σημειώθηκαν, από τους εμπρησμούς και την κακοποιό δραστηριότητα λίγων εγκάθετων, από τις βιαιότητες, τους τραμπουκισμούς, τους λαϊκισμούς και τους αστήρικτους, αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς διαφόρων ανεύθυνων στοιχείων.


Οι κάτοικοι των περιοχών της Χαλκιδικής που επηρεάζονται από την δραστηριότητα της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», έχουν χωρισθεί σε δύο παρατάξεις και ήδη οι αντίθετοι στις εξορύξεις από την μια πλευρά και οι υπέρμαχοι τους από την άλλη, εκδηλώνουν εχθρικές διαθέσεις εναντίον αλλήλων. 

Οι εργαζόμενοι στο χρυσωρυχείο (1.200 προς το παρόν που, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, σύντομα θα αυξηθούν σε 2.000), αγωνίζονται για τη δουλειά τους και το ψωμί των οικογενειών τους και οι άλλοι, οι αντίθετοι για την ίδια την ύπαρξή τους και την σωτηρία του τόπου τους από την καταστροφή, όπως υποστηρίζουν.


Οι δύο παρατάξεις άρχισαν να αλληλομισούνται και συγγένειες, φιλίες και συντροφιές που είχαν στεριωθεί χρόνια τώρα, διαλύονται!

Πρόκειται για ένα είδος εμφυλίου πολέμου που τελικώς αποβαίνει σε βάρος των  πολιτών, όλων των πολιτών της περιοχής, σε βάρος των ανθρώπινων σχέσεων, σε βάρος της εθνικής οικονομίας την κρίσιμη αυτή εποχή που η πατρίδα αναζητά επενδύσεις που θα την βοηθήσουν αποφασιστικά να βγει από την ύφεση και να πατάξει την ανεργία, οποία παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και μας απειλεί με εθνικό αφανισμό.


Και ο ελληνικός λαός, ουσιαστικά παραμένει αδιαφώτιστος σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα. Αγνοεί την πραγματικότητα, η οποία διαστρέφεται, παραμορφώνεται από  ανεύθυνους λαϊκισμούς, υπερβολές και οργανωμένες καταστάσεις από τους έχοντες συμφέροντα, τις οποίες ελαφρά τη καρδία ή αμελέτητα και χωρίς σκέψη, προβάλλουν ορισμένα (όχι όλα) Μ.Μ.Ε.

Με τον τρόπο αυτόν, φυσικά η κατάσταση δεν ομαλοποιείται, αλλά αντίθετα χειροτερεύει, όταν μάλιστα είναι αρκετοί και εκείνοι που επιμένουν ότι πίσω από την όλη κατάσταση κρύβονται πολιτικά συμφέροντα, που αποσκοπούν στην ψηφοθηρία, πράγμα εντελώς απαράδεκτο, διότι τα εθνικά θέματα, όπως είναι οι επενδύσεις δεν προσφέρονται για πολιτικές κερδοσκοπίες. Οι κατηγορίες ωστόσο αυτές δεν επιβεβαιώνονται με στοιχεία ακλόνητα.


Η ίδια δυσάρεστη κατάσταση άρχισε να διαμορφώνεται και στη Θράκη και γι’ αυτό υπάρχει πλέον αδήριτη ανάγκη για πλήρη διαφώτιση και ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων και γενικά του ελληνικού λαού, για άπλετο φως στο όλο θέμα.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τις περιβαλλοντολογικές μελέτες για τις εξορύξεις και τις γνωματεύσεις των αρμοδίων επιστημόνων Ελλήνων και ξένων, για τις συνέπειες στη ζωή και στην υγεία των κατοίκων των περιοχών.


Ακόμη, για να πεισθούν οι πάντες είναι αναγκαίο να υπάρξουν σαφείς και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις κράτους και επενδυτή, ότι δεν θα προκληθεί η παραμικρή ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, στη γεωργία, στις καλλιέργειες τώρα και στο μέλλον, στην κτηνοτροφία και στον τουρισμό και δεν θα στερηθεί ο πληθυσμός των περιοχών των εξορύξεων της επάρκειας του νερού που τώρα υπάρχει, όταν λειτουργήσουν τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις εργοστάσια και οπωσδήποτε δεν θα επηρεασθεί δυσμενώς η ποιότητα και η καταλληλότητα της ύδρευσης ,τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για την άρδευση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι από τους αντίθετους στις εξορύξεις, παράγοντες.

Επί πλέον να υπάρξουν πλήρεις και υπεύθυνες διαβεβαιώσεις ειδικών επιστημόνων του κράτους και των επενδυτών πως το έδαφος και το υπέδαφος δεν πρόκειται να υποστούν ζημιές και βέβαια οι περιουσίες των κατοίκων.


Τα ίδια, εξυπακούεται πως είναι απαραίτητο να ισχύσουν και για τα «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ».
Τέλος, να δοθούν στη δημοσιότητα οι υποχρεώσεις των επενδυτών των δύο εταιρειών, του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥ» της Χαλκιδικής  και της Θράκης, για τις θέσεις που ήδη υπάρχουν και θα δημιουργούνται στις  διάφορες φάσεις προόδου των έργων.

Μόνο τότε, μόνο όταν γίνουν όλα αυτά, θα ηρεμήσουν οι κάτοικοι και θα παύσουν να αντιμάχονται οι υποστηρικτές των εξορύξεων με τους αντίθετους που ανησυχούν  και  επιδιώκουν να τις καταργήσουν.

Και το κυριότερο θα τερματισθεί η πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, αν είναι αλήθεια πως υπάρχει, διότι  έργα επενδυτικά και ωφέλιμα για την εθνική μας οικονομία και την πάταξη της ύφεσης και της ανεργίας, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αντικείμενα της οποιασδήποτε σπέκουλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου