Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Μάθημα από τον Καποδίστρια

Από την ιστορική εφημερίδα της Κέρκυρας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (φύλλο της 10ης Φεβρουαρίου 2010. 1η σελίδα), η οποία πάνω από πέντε δεκαετίες φιλοξενεί άρθρα μου και, γενικότερα, συνεργασίες μου, αντιγράφω :

Τάδε έφη Ιωάννης Καποδίστριας :
«Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ’ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι, πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της»
«Εφ΄όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
Ιωάννης Καποδίστριας
Πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος,
προς την Δ΄ Εθνοσυνέλευση
(και) ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ



Ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης από τον τουρκικό ζυγό Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας που δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, από τους αδελφούς Μαυρομιχάλη, Γεώργιο και Κωνσταντίνο, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, στην είσοδο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ηλικία 55 μόλις ετών, 179 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατό του, από το υπερπέραν μας στέλνει ένα διαχρονικό αλλά επίκαιρο πάντοτε και διδακτικό μήνυμα.
Ας μελετήσουν λοιπόν με ιδιαίτερη προσοχή την βαρυσήμαντη αυτή ρήση του Ιωάννη Καποδίστρια στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση και ας αντλήσουν απ’ αυτήν διδάγματα όλοι όσοι αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα σωτηρίας της χώρας από την πλήρη οικονομική κατάρρευση, την χρεοκοπία και το χάος που κινδυνεύει να πέσει, κι εμείς μαζί της, εξαιτίας των απερίγραπτων σκανδάλων, της ρεμούλας, της ανικανότητας και των ψευδών της αλήστου μνήμης εξαετίας της ΝΔ.
Ας αντλήσουν διδάγματα οι απεργοί και εν… δυνάμει απεργοί, οι δήθεν αγρότες (δηλαδή οι αγροτοπατέρες) και τα ενεργούμενα του ΚΚΕ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που…με αιχμή του δόρατος τον αρεσκόμενο στους… εποχούμενους εξοχικούς περιπάτους κ. Μπούτα (πρώην βουλευτή και μεγαλοκτηματία και επιχειρηματία ) ξεσηκώνουν, για κομματική και μόνον εκμετάλευση, μερικούς, ελάχιστους πραγματικούς αγρότες με μερικά, ελάχιστα τρακτέρ, από τα οποία τα περισσότερα είναι στην ιδιοκτησία των ιδίων των αγροτοπατέρων και ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό κλείνοντας τους δρόμους και, κυρίως ταλαιπωρούν τους ίδιους τους πραγματικούς και μοχθούντες αγρότες, ενώ «δολοφονούν» ταυτόχρονα την εθνική μας οικονομία!
Ακόμη, ας αντλήσουν διδάγματα από την ρήση του μεγάλου Έλληνα και θεμελιωτή του νεότερου ελληνικού κράτους, του εθνομάρτυρα Ιωάννη Καποδίστρια, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι τελωνειακοί, οι εφοριακοί, οι της Γ.Σ.Ε.Ε., οι… ταξιτζήδες και οι λοιποί και ας βάλουν μυαλό.
Ο Καποδίστριας τους δείχνει το σωστό δρόμο για την σωτηρία της πατρίδας και των ιδίων.
Η ηγεσία της χώρας, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, η εθνική αντιπροσωπεία, οι σώφρονες υπάλληλοι και πολίτες, έκαναν το καθήκον τους.
Ας το κάνουν και αυτοί. Οι απεργίες δεν βοηθούν, αντίθετα δυσκολεύουν την κατάσταση, την επιδεινώνουν και υπονομεύουν τη μάχη που δίνουμε σαν έθνος για να βγούμε από την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Ας βάλουν μυαλό λοιπόν.
«Η προσπάθεια ελέγχου των ελλειμμάτων και μείωσης των χρεών είναι εθνική. Την οποία κανείς δεν επιτρέπεται να αρνηθεί» τονίζει το «ΒΗΜΑ» στο κύριο αρθρίδιό του της 12ης Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου