Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ανεύθυνες κριτικές και επιπόλαιοι σχολιασμοί

Πίστευα πάντοτε πως η ανεύθυνη κριτική και ο επίσης ανεύθυνος και επιπόλαιος σχολιασμός, από άτομα άσχετα, αγνοούντα πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις, μόνον κακό μπορεί να προκαλέσει στα θέματα, με τα οποία ασχολούνται και βέβαια, στους ίδιους που τελικά γελοιοποιούνται.

Είναι μερικοί τύποι που εκούσια ή ακούσια, κακοπροαίρετοι ή πιθανόν και αφελείς, οι οποίοι έχουν την τάση να διαστρεβλώνουν γεγονότα, να παραμυθιάζουν το ακροατήριο ή τους αναγνώστες τους και τους μεταδίδουν ασύστατα και αβάσιμα στοιχεία δικής τους έμπνευσης ή διαφόρων άλλων διαδοσιών και σπερμολόγων.

Η παραγωγή και η αναπαραγωγή φημών, διαδοσιών και ανόητων σκέψεων είναι καταδικαστέα και επικίνδυνη.

Γράφω όλα αυτά γιατί τις προάλλες έφθασε στον υπολογιστή μου ένα κείμενο αγνώστου σε μένα ατόμου, το οποίο κακόβουλα ή ίσως αφελώς, επιχειρούσε να σπείρει αμφιβολίες για την δημοσιογραφική δραστηριότητα στον τομέα της ενημέρωσης του κοινού, γενικώς, πάνω σ’ όλα τα θέματα.

Κύριος στόχος του συντάκτη του κειμένου ήταν οι ειδήσεις της τηλεόρασης.

Ιδού μερικοί από τους γελοίους ισχυρισμούς του:

· Τις ειδήσεις τις γράφουν οι… σκηνοθέτες και τις διαβάζουν οι δημοσιογράφοι!!

· Όλα είναι προσχεδιασμένα και προαποφασισμένα.

· Οι εμφανιζόμενοι στα «παράθυρα» δημοσιογράφοι παίρνουν γραμμή γι’ αυτά που θα πουν!

· Οι δημοσιογράφοι όλων των καναλιών, είναι της ίδιας πολιτικής προέλευσης!

· Η εμφάνιση των διαφόρων προσώπων στην οθόνη, γίνεται επιλεκτικά γιατί οι εμφανιζόμενοι αριστερά είναι ευνοούμενοι για τον λόγο ότι το μάτι του τηλεθεατή πέφτει αριστερά!

· Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αδικείται, ενώ ευνοείται ο ΛΑ.Ο.Σ. Ο κ. Τσίπρας δεν προβάλλεται από τα κανάλια, ενώ συνεχώς προβάλλεται ο κ. Καρατζαφέρης!!

Και άλλα πολλά γελοία και αηδιαστικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσπιστία ή αμφιβολίες, γενικώς για τις μεταδιδόμενες ειδήσεις, άρα πλήγμα στην προσπάθεια ενημέρωσης, η οποία είναι αναγκαία, απαραίτητη και εν ολίγοις, να δημιουθργήσουν σκοταδισμό.

Δεν επιθυμώ βέβαια να πάρω τη θέση των καναλαρχών, οι οποίοι οπωσδήποτε έχουν συμφέροντα διαπλεκόμενα μάλιστα, ως πολυεπιχειρηματίες, οι περισσότεροι, ούτε θέλω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου.

Μοναδικός σκοπός μου είναι να ρίξω φως στον τρόπο της δημοσιογραφικής ειδησεογραφικής λειτουργίας των σταθμών και των εφημερίδων και να ξεκαθαρίσω ότι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι ενεργούν με ευσυνειδησία και βάσει των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που αποτελεί το «ευαγγέλιό» τους.

Μιλάμε ασφαλώς για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους και όχι για τους δήθεν δημοσιογράφους, που δυστυχώς έχουν πολλαπλασιασθεί τον τελευταίο καιρό.

Λοιπόν,

Ας δώσουμε μια σύντομη απάντηση στους πάσης φύσεως ισχυρισμούς κακοπροαίρετους ή καλοπροαίρετους από άγνοια, ορισμένων «ξερωολάδων εξυπνάκηδων» και στις ανόητες και κακόβουλες διαδόσεις τους και μάλιστα μέσω του διαδικτύου :

1) Τις ειδήσεις τις γράφουν οι υπεύθυνοι δημοσιογράφοι και όχι οι σκηνοθέτες, όπως γράφει στο mail o άγνωστος κύριος. Οι σκηνοθέτες απλώς σκηνοθετούν και εκτελούν τις εκτιμήσεις και αποφάσεις του δημοσιογραφικού επιτελείου για την ιεράρχηση, τη σειρά της ροής των ειδήσεων, των βίντεο και των άλλων θεμάτων των εκπομπών και φροντίζουν για την καλύτερη παρουσίαση της όλης τηλεοπτικής δημιουργίας. Οι τηλεοπτικές ειδήσεις δεν είναι θέατρο και ως εκ τούτου ο σκηνοθέτης δεν διδάσκει το έργο που άλλωστε δεν υπάρχει. Ο σκηνοθέτης εκτελεί εντολές των δημοσιογράφων και βέβαια στη σύσκεψη που προηγείται εισηγείται τρόπους και μεθόδους για την καλύτερη και πιο ζωντανή και ελκυστική παρουσίαση των διαφόρων θεμάτων και την καλύτερη εμφάνιση των παρουσιαστών δημοσιογράφων και λοιπών.

2) Δεν υπάρχει ο παραμικρός παραπλανητικός σχεδιασμός των ειδήσεων ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει για τον απλούστατο λόγο ότι η ροή τους, η ροή των γεγονότων είναι διαρκής και πάντοτε ραγδαία. Είναι δυνατόν να κρατηθεί κάποια είδηση «εμπάργκο» μόνο και μόνο για να γίνει διασταύρωσή της ή ακόμη για να ακουσθεί, μέσω δηλώσεων, και η άλλη άποψη (απάντηση) ώστε να μην υπάρξουν, να αποκλεισθούν μονόπλευρες θέσεις που θα ήταν δυνατόν να προκαλέσουν παρεξηγήσεις με σοβαρότερα επακόλουθα.

3) Καμία γραμμή από κανένα δεν παίρνουν οι δημοσιογράφοι των «παραθύρων» που σχολιάζουν τα γεγονότα. Λένε τη γνώμη τους σύμφωνα με την δημοσιογραφική δεοντολογία και παίρνουν την ευθύνη αυτής της γνώμης που την ακούνε εκατομμύρια τηλεθεατές ή ραδιοακροατές στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, δεδομένου ότι οι περισσότεροι σταθμοί εκπέμπουν και δορυφορικά.

4) Ο ισχυρισμός ότι οι δημοσιογράφοι όλων των καναλιών είναι της ίδιας πολιτικής προέλευσης, είναι λίαν επιεικώς, τουλάχιστον αστείος και αυτοκαταπίπτει ως απόλυτα παράλογος και αβάσιμος, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τις εκπεφρασμένες και πολύ γνωστές τοποθετήσεις και τους πολιτικούς προσανατολισμούς των καλών αυτών συναδέλφων. Άλλωστε ποια κοινή πολιτική προέλευση μπορεί να έχουν ο Τράγκας με τον Τσίμα, ο Χατζηνικολάου με τον Καψή, ο Πρετεντέρης, η Στάη, η Τρέμη με κάποιους άλλους δεξιούς κι ακροδεξιούς ή κομμουνιστές ή ακόμη και «γιαλαντζί» κομμουνιστές τύπου ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Είναι να γελάει κανείς… Να μην τρελαθούμε…

5) Πρέπει ακόμη να τονισθεί, ότι οι απρόβλεπτες παρεμβάσεις στον «αέρα» διαφόρων προσώπων, όπως υπουργοί και άλλοι, οι απόψεις που εκφράζουν και γενικώς τα λεγόμενά τους, καταρρίπτουν τα όσα ο συντάκτης του mail γράφει για προσχεδιασμούς και προκατασκευές, για σκηνοθετημένα δημοσιογραφικά κείμενα που οι δημοσιογράφοι διαβάζουν και για τα υπόλοιπα που μόνο ως αστεία μπορούν να εκληφθούν!

6) Η εμφάνιση των διαφόρων προσώπων στο δεξιό ή το αριστερό της τηλεοπτικής οθόνης, δεν αντέχει σε καμιά κριτική και γι’ αυτό δεν γράφω ούτε λέξη για να ανατρέψω τέτοιες εκτός λογικής διαπιστώσεις για εύνοια ορισμένων (των αριστερά στην οθόνη), οι οποίες αυτοανατρέπονται.

7) Τέλος το ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν προβάλλεται επαρκώς, τόσο συχνά από την τηλεόραση, όσο ο ΛΑ.Ο.Σ. προκαλεί γέλια σε τηλεθεατές και ακροατές.

Και εξηγούμαι :

· Τα κανάλια κρατικά και μη, πανελλήνιες εμβέλειας, εμφανίζουν και προβάλλουν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον αρχηγό του, παρά την μηδενική λαϊκή ανταπόκριση που απολαμβάνουν, παρά τις «αρλούμπες» και τις ασέβειες προς τους θεσμούς που εκτοξεύει και ξαναεκτοξεύει ο αρχηγός στη Βουλή και εκτός Βουλής, παρά την άρνησή του να καταδικάζει σαφώς τις έκνομες ενέργειες κάποιων στοιχείων, προβάλλουν τον κ. Τσίπρα και το «κόμμα» του πολύ περισσότερο από τον κ. Καρατζαφέρη και το δικό του κόμμα που, καλώς ή κακώς, καθημερινά αποκτούν και ισχυρότερη πολιτική βάση!

Αυτά σαν απάντηση στον συντάκτη «ξερωόλα» του mail για τους δημοσιογράφους και την δημοσιογραφία.

Αυτά γι’ αυτόν που θέλει να μας κάνει μαθήματα δεοντολογίας, ενώ έχει πλήρη άγνοια.

Αυτά και τέλος…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου