Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η ΔΕΗ, το «χαράτσι», το «Αλουμίνιον», οι πατάτες, το ΚΚΕ, τα… νεράντζια και άλλα

«Είδες η ΔΕΗ;» έλεγε ο μακαρίτης δημοφιλής κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου Γιάννης Γκιωνάκης στο σχετικό διαφημιστικό "σποτ", πριν από μερικές δεκαετίες.

Ήταν τότε που η ΔΕΗ, σαν πραγματική Δημόσια Επιχείρηση, γεννημένη από τους αγώνες, την εργασία, τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, έβλεπε το λαό με καλύτερο μάτι και φρόντιζε να μην επιβαρύνει ιδιαίτερα τις οικογενειακές οικονομίες, να μην αδειάζει δηλαδή τα βαλάντια των ασθενών και μεσαίων τάξεων ή τουλάχιστον να τα αδειάζει όσο το δυνατόν λιγότερο.

"Είδες η ΔΕΗ" έλεγε λοιπόν ο αξέχαστος ηθοποιός στο "σποτ" που μεταδιδόταν για την προβολή κάποιου μέτρου της επιχείρησης που απέβλεπε στην ελάφρυνση των εξόδων των νοικοκυριών.

Δυστυχώς όμως από το "Είδες η ΔΕΗ" του τότε, φθάσαμε στο "Είδες η ΔΕΗ" του σήμερα...

Σήμερα, τώρα, η ΔΕΗ κάθε λίγο και λιγάκι επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αυξάνοντας τις τιμές του ρεύματος, ενώ παράλληλα προσφέρει φθηνή ενέργεια στους μεγιστάνες, όπως η "Αλουμίνιον της Ελλάδος" του ομίλου Μυτιληναίου, η οποία πληρώνει το ρεύμα σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές, αρνείται και την παραμικρή αύξηση της τιμής της ενέργειας και, επιπλέον χρωστάει 88 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, παρά το "κούρεμα" των 26 εκ. ευρώ που έγινε στο συνολικό χρέος της

Kαι το χειρότερο, η εταιρεία αυτή που, ως γνωστόν, είναι διάδοχος της γαλλικής «ΠΕΣΙΝΕ» ζημιώνει κάθε μέρα και περισσότερο την ΔΕΗ, το ελληνικό δημόσιο, τον ελληνικό λαό, με ποσά που συνεχώς συσσωρεύονται και διογκώνονται, τα οποία προστιθέμενα στα 88 εκατομμύρια ευρώ που αρνείται να πληρώσει, υπερβαίνουν τώρα τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ίσως φθάνουν 107 εκ. ευρώ, όπως οι αρμόδιοι και οι ειδικοί υπουργοί υπολογίζουν.

Εύκολα ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό, ότι εμείς, ο λαός, από το υστέρημά μας πληρώνουμε τα φέσια της «Αλουμίνιον», η οποία εκβιάζει με κλείσιμο και χιλιάδες (2000) απολύσεις, σε περίπτωση που θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα εις βάρος της!

Αυτή είναι η αλήθεια…

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να κόβεται το ρεύμα από πολίτες που χρωστούν στη ΔΕΗ μικρά ποσά και αδυνατούν να τα πληρώσουν ενώ για τους πλούσιους, τους μεγαλοβιομήχανους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν τις τεράστιες οφειλές τους των δεκάδων, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν υπάρχει καμία συνέπεια και η ΔΕΗ συνεχίζει να τους ηλεκτροδοτεί και μάλιστα με τιμές εξευτελιστικές.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και την απάντηση της «Αλουμίνιον», ότι έχει κάνει διακανονισμό των οφειλών της στη ΔΕΗ, έχει πληρώσει πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια και τέλος, ότι οφείλει τώρα μόνο ένα ποσόν περίπου 40 εκ. ευρώ.

Αυτά για να τηρήσουμε τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δημοσιεύοντας και τις απόψεις και απαντήσεις της άλλης πλευράς.

Πάντως η εισαγγελική έρευνα γίνεται τώρα για πολύ μεγαλύτερα ποσά.

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Το «μπάχαλο» του λεγόμενου… χαρατσιού δεν έχει τελειωμό.

Συνεχίζεται και ολοένα μεγαλώνει και μπερδεύεται ταλαιπωρώντας όλους μας, όλο και περισσότερο, προς δόξαν του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργού του, που το εμπνεύσθηκε και το εφαρμόζει άγαρμπα, ατζαμίδικα, αρπαχτικά, άθλια!

Ο κόσμος, οι πολίτες, οι οφειλέτες της ΔΕΗ έχουν φθάσει στα όριά τους. Δεν ξέρουν πλέον τι να κάνουν, που να πάνε… -Να πληρώνουν το «χαράτσι» στη ΔΕΗ;

-Να το πληρώνουν στην εφορία;

-Να πληρώνουν μόνο στην ΔΕΗ την αξία του ρεύματος;

-Να τα πληρώνουν όλα στη ΔΕΗ;

-Να μην το… πληρώνουν;

Τι να κάνουν τέλος πάντων;

Την μια μέρα η ΔΕΗ δεχόταν μόνο την αξία του ρεύματος και είχαν δημιουργηθεί ατέλειωτες ουρές στα ταμεία της για την πληρωμή από ανθρώπους που αδυνατούσαν να πληρώσουν και το «χαράτσι».

Την επομένη, το «άρτζι – μπούρτζι και λουλάς» υπουργείο Οικονομικών ανακάλεσε την απόφαση αυτή και διέταξε τη ΔΕΗ να απαιτεί την είσπραξη ολόκληρου του ποσού, μαζί με το «χαράτσι»!

Στο μεταξύ, το ΣτΕ έχει αποφασίσει πως το «χαράτσι» σαν προσωρινό μέτρο με διετή διάρκεια είναι νόμιμο και συνταγματικό, πλην όμως η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε συνταγματική.

Προφανώς το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρεί την, μέσω ΔΕΗ είσπραξη, ως εκβιαστική, διότι συνοδεύεται από την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης εκείνων που αδυνατούν να το πληρώσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως τον… χαβά του!

Τώρα όλοι οι φτωχοί και οικονομικώς εξαθλιωμένοι, απευθύνονται στους οικονομικούς εφόρους που καλούνται να κρίνουν τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών και ίσως ίσως, με την ευκαιρία να σκαλίσουν και τους φακέλους τους για να ανακαλύψουν, να βγάλουν και κάτι άλλο ωφέλιμο για τον κρατικό κορβανά!

Και το σήριαλ που μας έκανε νοικάρηδες στα ίδια τα σπίτια μας συνεχίζεται…

Πάντως, αν δεν πληρώνεται το χαράτσι στη ΔΕΗ, θα θεωρείται η μικρότερη πληρωμή, ως έναντι του ρεύματος και θα έρχεται το υπόλοιπο στο νέο λογαριασμό!

Το κίνημα της πατάτας

Οι παραγωγοί, οι αγρότες μας που ποτίζουν τη γη με τον ιδρώτα τους αποφασίζουν πλέον να διαθέτουν τα προϊόντα τους απ’ ευθείας στο λαό που δεινοπαθεί από τα σκληρά μέτρα του «μνημονίου» και της «τρόικα».

Πρώτοι οι πατατοπαραγωγοί προσφέρουν ήδη την παραγωγή τους, αρίστης ποιότητος, απευθείας στους καταναλωτές σε τιμές πολύ χαμηλές, προσιτές σε όλους.

Έτσι, οι παραγωγοί διαθέτουν την πατάτα στους καταναλωτές γύρω στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ τα μαναβικα και τα σούπερ μάρκετ είχαν φθάσει να την πουλούν τρεις φορές ακριβότερα και βάλε…

Φυσικό ευεργετικό επακόλουθο ήταν :

-Ο κοσμάκης να φάει καλή και φτηνή πατάτα.

-Οι παραγωγοί να γλιτώσουν από τα νύχια των μεσαζόντων που είχαν φθάσει να τους προσφέρουν για την εκλεκτή και μόνον πατάτα 10 λεπτά το κιλό, ποσόν που δεν καλύπτε ούτε τα έξοδα καλλιέργειας!

-Η απευθείας διάθεση πατάτας, από τους παραγωγούς, στο κοινό είχε φυσικό επακόλουθο να πέσει γενικά σημαντικά η τιμή της στην αγορά.

-Μετά τους πατατοπαραγωγούς και οι αγρότες παραγωγοί άλλων προϊόντων, επίσης και οι κτηνοτρόφοι, αποφάσισαν να τους μιμηθούν.

-Είναι λοιπόν βέβαιο, ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα προσφέρονται φθηνά και διάφορα άλλα προϊόντα της ελληνικής γης.

-Αλλά και οι κτηνοτρόφοι μας δεν θα υστερήσουν σε προσφορές. Ήδη ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν, το Πάσχα, απευθείας στο κοινό, αρνάκια και κατσικάκια σε πολύ χαμηλές τιμές, γύρω στα 4 ευρώ το κιλό!

Το ΚΚΕ

Θυμάμαι εκείνο το περίφημο «Κάπα Κάπα Ε, το κόμμα σου Λαέ»!

Το κόμμα λοιπόν των φτωχών, των εργαζομένων, των μεροκαματιάρηδων, των μικρομισθοσυντήρητων, των μικροσυνταξιούχων, των απόρων, διαφωνεί με την διάθεση φθηνών γεωργικών προϊόντων στη φτωχολογιά κυρίως, αλλά και σε όλους μας και δηλώνει την αντίθεσή του στην ενέργεια αυτή.

Για ποιο λόγο;

Έλα ντε…

Πιθανόν για να μην ζημιωθούν οι μεσάζοντες, οι χονδρέμποροι, οι έχοντες και κατέχοντες!

Ντροπή του…

Έχει τώρα κανένας απορίες ή αμφιβολίες για τους λόγους που προκάλεσαν την κατάρρευση με πάταγο, του «υπαρκτού σοσιαλισμού» (διάβαζε κομμουνισμού) τόσο στην ίδια Ε.Σ.Σ.Δ. που τον γέννησε, όσο και στις άλλες χώρες του ανατολικού συνασπισμού, σε όλο τον κόσμο;

Αμφιβάλλει κανείς ότι οι κομμουνιστές γενικώς επεδίωκαν και επιδιώκουν την εξαθλίωση του λαού για να στρατολογούν οπαδούς και ψηφοφόρους;

ΤΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ

Εκδηλώθηκε και κίνημα αξιοποίησης των νεραντζιών που παράγονται σε αφθονία στα… πεζοδρόμια των πόλεων και των χωριών μας.

Χυμούς και γλυκά λοιπόν από τα νεράντζια που προσφέρονται δωρεάν.

Πολύ καλή αυτή η πρωτοβουλία που μου έφερε στη μνήμη την εποχή της γερμανικής κατοχής, όταν ήμουν παιδί κι έβλεπα γερμανούς στρατιώτες και ναύτες, να κόβουν νεράντζια, να τα καθαρίζουν με το σουγιά τους και να τα τρώνε!

Αφελώς ρώτησα τους γονείς μου πως ήταν δυνατό να τρώνε τα πολύ πικρά νεράντζια και βέβαια πήρα την απάντηση, ότι τους έλειπαν κάποιες βιταμίνες και γι’ αυτό ο οργανισμός τους και η όρεξή τους τραβούσε τα νεράντζια που είχαν αυτές τις βιταμίνες.

Υ.Γ.1

Νέα κοροϊδία για το «χαράτσι».

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν, ότι υπάρχει μόνον ένας κωδικός για την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ και ως εκ τούτου όσοι νομίζουν πως πληρώνουν μόνο το ρεύμα πλανώνται πλάνην οικτρά…

Η αλήθεια είναι, ότι πληρώνουν έναντι του λογαριασμού της ΔΕΗ και ότι το «χαράτσι» θα τους έλθει πάλι με τον επόμενο λογαριασμό!

Έχουμε νέα κοροϊδία λοιπόν και ευθεία και ξεκάθαρη απειλή για διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Υ.Γ. 2

Εφαρμόζοντας αυστηρά τη δημοσιογραφική δεοντολογία ο υπογράφων δεν παραλείπει να προβάλει τις απόψεις όλων, ακόμη και αυτών, με τους οποίους δεν συμφωνεί σε πολλά θέματα, κυρίως σε πολιτικά.

Συγχαίρω κατά συνέπειαν τον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της προώθησης της πατάτας, απευθείας από τους παραγωγούς στο κοινό σε πολύ χαμηλές τιμές, τονίζοντας ότι το «κίνημα της πατάτας» είναι ελπιδοφόρο.

Εύγε κ. Τσίπρα.

Υ.Γ. 3

Οι εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης ερευνούν ήδη το θέμα των τεραστίων χρεών της «Αλουμίνιον» του ομίλου Μυτιληναίου, της επιδότησης της εταιρείας, των τεράστιων επίσης χρεών της στην Εταιρία Φυσικού Αερίου και άλλων πολλών.

Επίσης ερευνώνται οι ευθύνες της ΔΕΗ, των υπαλλήλων της και των αρμόδιων πολιτικών για τη μη πληρωμή του ρεύματος από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και την συσσώρευση τεραστίων χρεών.

Να δούμε…

Υ.Γ. 4

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, ο γνωστός στο πανελλήνιο… μέγας συνδικαλιστής, ο περίφημος κ. Φωτόπουλος, ο οποίος μέχρι πρότινος μας κουνούσε απειλητικά το δάχτυλο και μας έλεγε ότι θα μας βυθίσει στο σκοτάδι, τώρα και αυτός, ο ίδιος είναι με το μέρος μας και κόπτεται υπέρ των συμφερόντων των καταναλωτών ρεύματος!!

Τι να πει κανείς;

Πρόκειται μήπως για μια από τις… μεταμορφώσεις του Οβιδίου;

Ας είναι για καλό μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου