Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η νέα προσπάθεια


Αποφεύγω να πω, ότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων, περιοριζόμενος στην διαπίστωση, στο γενικό συμπέρασμα, πως υπήρξαν ανίκανες να συλλάβουν σε όλο της το μέγεθος την κρισιμότητα της κατάστασης.

Γι’ αυτό κυρίως δεν υπήρξε και η πολυπόθητη συναίνεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κυβέρνησης οικουμενικής ίσως, η οποία, με την συμμετοχή και την ενίσχυση εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων κύρους και τεχνοκρατών θα ήταν δυνατόν να βγάλει την χώρα από την δύσκολη, την κρίσιμη οικονομική κατάσταση και να ανακουφίσει τον ελληνικό λαό, ο οποίος περίπου 18 μήνες τώρα κάνει θυσίες, χωρίς, δυστυχώς, να βλέπει να πιάνουν τόπο οι θυσίες του αυτές, αλλά αντίθετα βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με νέα σκληρά μέτρα, δυσβάστακτα, αβάστακτα μέτρα που εφαρμόζονται ή εξαγγέλλονται.

Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν κατάφεραν να συναινέσουν, διαψεύδοντας τις προσδοκίες τόσο του ελληνικού λαού όσο και των εταίρων μας στην Ε.Ε.

Επιπλέον, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αντιμετώπισε αμφισβήτηση μέρους της κοινοβουλευτικής της ομάδας και έντονο κλίμα εσωστρέφειας.

Η χώρα βρέθηκε για λίγο στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Η πέμπτη δόση του δανείου κινδύνευσε σοβαρά, εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων που είχαν προϋπολογισθεί, με αποτέλεσμα οι «ελεγκτές» της «Τρόικας» να είναι περίπου αρνητικοί.

Οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί αδυνατούσαν να μαζέψουν τα οφειλόμενα, από τους έχοντες και κατέχοντες. Αποδείχθηκαν ανίκανοι να εκτελέσουν το έργο τους, με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να… αραχνιάζουν!

Στα μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση θα αδυνατούσε να πληρώσει και αυτούς ακόμη τους μισθούς, των δημόσιων υπαλλήλων!

Η αγορά νεκρή!

Μαύρη μαυρίλα από παντού.

Ο κόσμος στις πλατείες αγανακτισμένος!

Το Κ.Κ.Ε. και ο Τσίπρας το βιολί τους. Διώχτε την «Τρόικα». Σχίστε το «μνημόνιο»…

Μόνο για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο δεν μας έλεγαν…

Ο Σαμαράς να θέλει να μας σώσει χωρίς συνταγή και χωρίς να παίρνει υπεύθυνες θέσεις. Κρίμα για τον Αντώνη που μαζί με τον συνεργάτη του Μιχελάκη, βάλθηκαν να μας τρελάνουν.

Τώρα όλοι, χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ, ζητούν εκλογές που, προφανώς, κατά την άποψή τους θα τις κερδίσουν αυτοί και ως δια μαγείας θα γεμίσουν τα ταμεία με εκατομμύρια εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελλάδα βρισκόταν πλέον λίγα βήματα πριν τη χρεοκοπία, την πτώχευση, το ρεζίλεμα, την ολοκληρωτική καταστροφή!

Και αυτοί, από την άκρα αριστερά και τον… ουραγό της Τσίπρα, μέχρι τον Σαμαρά, το βιολί τους!

Ο ανασχηματισμός λοιπόν ήταν αναπόφευκτος και αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατάφερε να ηρεμήσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος, προς το παρόν τουλάχιστον, και να φτιάξει μια κυβέρνηση πιο δυναμική και πιο ευέλικτη.

Κάποια στελέχη βρέθηκαν εκτός του νέου σχήματος, ορισμένα ίσως άδικα, ενώ άλλα παρέμειναν επίσης, ίσως άδικα!

Πάντως, η μεγάλη, η εντυπωσιακή ανατροπή έγινε με την ανάθεση του οικονομικού τομέα στον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος ως γνωστόν δεν είναι οικονομολόγος, αλλά είναι κάτι καλύτερο, είναι έμπειρος και άριστος πολιτικός και δυναμικός με σοβαρότητα και συνέπεια.

Ο προηγούμενος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ομολογουμένως δούλεψε σκληρά, χωρίς επιτυχίες πλην της μείωσης του ελλείμματος, παρέμεινε στην κυβέρνηση, στο υπουργείο της κ. Μπιρμπίλη, η οποία δεν κατάλαβε κανείς για ποιο λόγο είχε υπουργοποιηθεί.

Πιθανόν για να μην λυθεί το θέμα των αυθαιρέτων και για να μην εισπράξει τα «πρόστιμα» το δημόσιο ταμείο!

Εκεί οδηγούσε τα πράγματα η τέως υπουργός, όχι βέβαια εκούσια ούτε με πονηρούς σκοπούς, αλλά για να έχει ήσυχη την οικολογική της συνείδηση!

Η κ. Μπιρμπίλη είναι αρίστη οικολόγος – πράσινη, αλλά δεν μας έκανε στην παρούσα ιδίως περίσταση.

Σοβαρή απώλεια θα μπορούσε να χαρακτηρίσω την παραμονή εκτός κυβέρνησης της διακεκριμένης οικονομολόγου κ. Λούκας Κατσέλη, του Τηλέμαχου Χυτήρη, αλλά όχι και του κ. Δρούτσα, ο οποίος ήδη έγινε ευρωβουλευτής στη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδη.

Πιστεύω ότι ο κ. Ραγκούσης δεν θα σκαρώσει κανένα νέο «Καλλικράτη» και στο υπουργείο Υποδομών που «μετατέθηκε» για να μην απομακρυνθεί όπως θα έπρεπε!

Κλείνω σημειώνοντας με θλίψη κόντρες και διαξιφισμούς στη Βουλή κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης:

Σαμαράς προς Κατζαφέρη : «Είσθε τα εξαπτέρυγα της ανάγκης του ΠΑΣΟΚ»

Καρατζαφέρης προς Σαμαρά : «Προτιμώ τα εξαπτέρυγα από τα χερουβείμ της ανοησίας» και

«Σας συνιστώ να διαβάσετε το μυθιστόρημα της γιαγιάς σας (Πηνελόπη Δέλτα) «Ο Τρελαντώνης».

Αυτά είναι δυσάρεστα και δεν αρέσουν στους πολίτες. Κατά τα λοιπά ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποδώσει και βέβαια θα είναι πολύ καλύτερο του προηγούμενου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου