Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Παντελής Οικονόμου – Καθαρές κουβέντες – Κρίση αυτοπεποίθησης


Tον υπουργό αναπληρωτή Oικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, δεν γνωρίζω προσωπικά, δεν έτυχε να τον συναντήσω ποτέ κατά την πολυετή δημοσιογραφική μου σταδιοδρομία, αλλά, παρά ταύτα, ήμουν πάντοτε και εξακολουθώ να είμαι, θαυμαστής του!

Ήμουν και είμαι θαυμαστής του, διότι ο Παντελής Οικονόμου, είναι ένα από τα λίγα ζωντανά και ενεργητικά κύτταρα του ΠΑΣΟΚ, ένα στέλεχος που συνεχώς «ταράζει τα λιμνάζοντα νερά» στο ήδη υπό διάλυσιν κίνημα, εξ’ αιτίας των «αεριτζήδων» και πολλών, πάρα πολλών μεγαλόσχημων και δήθεν μεγαλόσχημων «προσωπικοτήτων» του, τα οποία μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

Ο Παντελής Οικονόμου είναι ένας… εσωτερικός «επαναστάτης» του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ποτέ δεν δίστασε, ούτε και τώρα, υπουργός πλέον σε βασικό πόστο, διστάζει, να πει τη γνώμη του, να εκφράσει τις απόψεις του, ακόμη και αν αυτές είναι αντίθετες με την γραμμή και την πολιτική της παράταξής του.

Ο Παντελής Οικονόμου λέει πάντα την αλήθεια, τη δική του ίσως αλήθεια, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος της αλήθειας αυτής, χωρίς να τον τρομάζουν οι απειλές για κυρώσεις διαγραφές κλπ.

Είναι πραγματικός, αληθινός «αντάρτης» της πολιτικής και γι’ αυτό δεν κάνει πίσω, δεν εγκαταλείπει τις απόψεις και τα «πιστεύω» του, δεν… κωλώνει, με το συμπάθιο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το πολύ ικανό αυτό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε αξιοποιηθεί, δεν είχε καταλάβει τις θέσεις που του άξιζαν και αν’ αυτού καταλάμβαναν πρόσωπα ανήκοντα στον χώρο της μετριότητας ή ακόμη και ακαταλληλότητας!

Έτσι το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα, σαν κίνημα και σαν κυβέρνηση, απέτυχε παταγωδώς και είναι βέβαιο, θα δει τα ποσοστά του στις επικείμενες εκλογές, να πέφτουν δραματικά.

Δύο ολόκληρα χρόνια, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι «παρακεντέδες» της, οι αυλικοί της, κυβέρνησαν τη χώρα, χωρίς να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την άθλια, την ερειπιώδη κατάσταση που κληρονόμησαν από την αλήστου μνήμης εξαετή διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με τα σκάνδαλα, τις σπατάλες της, τις ατασθαλίες της, την ανικανότητά της και τα ψέματά της, οδηγούσαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών, με άλλα λόγια στον προθάλαμο της διάλυσης, του πλήρους εκμηδενισμού, του εξευτελισμού, της ανυπαρξίας!

Οι καλοί και ικανοί δεν αξιοποιήθηκαν ή όταν σπανίως αξιοποιούνταν, κάποιοι φρόντιζαν να τους… καπελώσουν, με την ανοχή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Αυτά είναι γνωστά και ισχύουν ακόμη και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις.

Βέβαια, ο Γιώργος Παπανδρέου και οι κυβερνήσεις του, οι κυβερνητικοί συνεργάτες του, με το «ξεζούμισμα» του λαού (όχι των εχόντων και κατεχόντων, των μεγιστάνων), ήλεγξε κατά κάποιο τρόπο τα φοβερά δημοσιονομικά μας ελλείμματα και απέφυγε έτσι η χώρα, έστω και προσωρινά, την καταστροφική χρεοκοπία.

Πως όμως;

Πως έγινε και η μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων έγινε λιγότερο επικίνδυνη;

Με τις θυσίες των χαμηλότερων οικονομικά κοινωνικών τάξεων που έφθασαν στα όρια της φτώχειας, της πλήρους και απόλυτης ανέχειας, είναι η απάντηση.

Μισθοί και συντάξεις κουτσουρεύτηκαν, δώρα κόπηκαν, φόροι και «χαράτσια» αβάσταχτα επιβλήθηκαν, ύφεση και ανεργία εμφανίστηκαν και άλλα πολλά που κατατρώγουν τις σάρκες των μεσαίων και χαμηλών οικονομικά τάξεων και φέρνουν στο λαό κάθε μέρα και πιο πολλές στερήσεις, ενώ οι πλούσιοι και οι μεγιστάνες εξακολουθούν να αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε!

Ευτυχώς, μας απέμειναν οι αεροφωτογραφίες των πισίνων και των επαύλεων…

Ας επανέλθουμε όμως στον Παντελή Οικονόμου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τον οποίο, επαναλαμβάνω δεν γνωρίζω προσωπικά, ούτε τον έχω συναντήσει κατά τη δημοσιογραφική μου διαδρομή των εξήντα δύο χρόνων (1950 – 2012).

Ο κ. Οικονόμου ο «αντάρτης», το παλικάρι του ΠΑΣΟΚ που έγινε υπουργός αναπληρωτής και μάλιστα σε βασικό και κρίσιμο υπουργείο (άραγε με ποιου παρέμβαση ή εισήγηση; Νομίζω όμως όχι ΠΑΣΟΚΟΥ), στην τηλεόραση MEGA 5/1/2012, στην πρωινή ενημέρωση των καλών συναδέλφων Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργου Οικονομέα, είπε σταράτα με γλώσσα καθαρή, όπως άλλωστε συνηθίζει, ορισμένα πράγματα, δίνοντας σαφείς απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Είπε ο Παντελής Οικονόμου, ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Καπελέρης, ο οποίος παραιτήθηκε με υπόδειξη του υπουργού Οικονομικών και β΄ αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ενήργησε κατ’ εντολήν του για την εξεύρεση λύσης στα πολύ μεγάλα πρόστιμα των βενζινοπωλών, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν αφορούσαν σε λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά σε παραβάσεις άλλες, προσθέτοντας ότι ο κ. Καπελέρης είναι καθαρός, ότι θα δικαιωθεί και θα ξαναπάρει τη θέση του. Ανέφερε επίσης πως τα κρατικά έσοδα πηγαίνουν καλά τους τελευταίους μήνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου τόνισε επίσης ιδιαίτερα ότι στην Ελλάδα, στους Έλληνες, έχει εκδηλωθεί «κρίση αυτοπεποίθησης» με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να αυταπατώνται και να θεωρούν τους εαυτούς τους, ανάξιους να εργαστούν με στόχο το συμφέρον και την ορθοπόδηση της πατρίδας τους.

Μας λείπει δηλαδή η αυτοπεποίθηση, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε λαός άξιος και δημιουργικός.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τις χρυσές σελίδες που έχουμε γράψει κατά τη μακραίωνη ιστορία μας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και μ’ αυτό που ακούγεται συχνά και από πολλούς, ότι δηλαδή «δεν παράγουμε τίποτα»!

Πρόκειται για μια πλάνη, για ένα αυτομαστίγωμα, ένα πεσιμισμό που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και μόνο κακό μας κάνει, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και γενικά της χώρας.

Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και οι κακόβουλες και αντεθνικές φημολογίες διαφόρων τύπων, ηλιθίων ή εχθρικών προς το ελληνικό έθνος, οι οποίοι καλλιεργούν τον πανικό στο λαό, διαδίδοντας και μάλιστα με κοντινούς χρονικούς προσδιορισμούς ότι επίκειται χρεοκοπία, επιστροφή στη δραχμή κλπ.

Μερικοί μάλιστα, φθάνουν στο σημείο να τηλεφωνούν σε συμπατριώτες μας στο εξωτερικό και να τους συνιστούν να πάρουν τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα και να τις τοποθετήσουν σε ξένες τράπεζες, σε άλλες χώρες!

Κλείνοντας θα ήταν χρήσιμο να σημειώσουμε, ότι η παρούσα τριμερής κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά τις… διακομματικές της αντιθέσεις, παρά δυσμενή αντίκτυπο που έχει στους κόλπους της, η προεδρολογία και πρωθυπουργικολογία των εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ και τέλος, παρά τον σκληρό πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον της η αριστερά και η δήθεν αριστερά, δείχνει να προχωρεί με σταθερά και δημιουργικά βήματα, διότι απλούστατα διαθέτει άξιο πρωθυπουργό και μερικούς άξιους και ικανούς υπουργούς που εργάζονται σοβαρά για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, της σωτηρίας της οικονομίας μας και της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι, ότι ραγδαία προωθήθηκε και το θέμα της εξόρυξης πετρελαίων, από τον υφυπουργό περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη που ήταν κουκουλωμένο μια δεκαπενταετία.

Υ.Γ. ΤΑ «ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ»

Απλώς και η σκέψη για νέο «κούρεμα» μισθών και συντάξεων, είναι απαράδεκτη, όπως απαράδεκτο είναι και το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες και αποτελούν ουσιαστικά αποταμιεύσεις τους.

Τα ιδιωτικά ομόλογα δεν είναι δυνατό να κουρευτούν γιατί είναι ομόλογα φυσικών προσώπων που αποτελούν αποταμιευτικές, ούτως ειπείν, καταθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου