Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Άγνοιες και απειρίες παρουσιαστών ΤV



Με έκπληξη αλλά και με οδύνη επαγγελματική διαπιστώνω, ότι συνάδελφοι που εργάζονται στην τηλεόραση και παρουσιάζουν κυρίως διάφορα ρεπορτάζ, δεν είναι απόλυτα κατατοπισμένοι και κάτοχοι του θέματος που μας μεταδίδουν, με αποτέλεσμα αφ ενός μεν να παραπλανούν, ακούσια πιστεύω τους ενδιαφερόμενους και αφετέρου να δημιουργούν σύγχυση.
Και βέβαια στις, έστω και μικρές δημοσιογραφικές αυτές αμέλειες, πρωταγωνιστεί, δυστυχώς όπως πάντα, η κρατική τηλεόραση με πρώτη τη ΝΕΤ!
Δύο συγκεκριμένες απανωτές περίπτωσεις της πρωινής ΝΕΤ, την περασμένη Παρασκευή 20 Απριλίου, είναι :
1. Νεαρή συνάδελφος που μετέδιδε ανακοίνωση – υπενθύμιση της ΔΕΗ με την οποία ενημέρωνε τα θύματα των δύο εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, που έβγαλαν τα χρήματα των «πελατών» τους στην Ελβετία και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες τους και τινες άλλοι αετονύχηδες, να είναι τώρα υπόδικοι για κακουργηματικές πράξεις, ότι έπρέπε μέχρι την Τρίτη 24 Απριλίου να έχουν αλλάξει πάροχο.
Η ΔΕΗ μάλιστα στην ανακοίνωσή της ανέφερε, ότι η προθεσμία αυτή αφορούσε κυρίως βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις κλπ. ενώ στους απλούς καταναλωτές πρώην «πελάτες» των «μαϊμούδων» εταιρειών θα παρείχε ρεύμα για δύο ακόμη μήνες.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τις 200.000 των θυμάτων των δύο εταιρειών, οι οποίες από τις αρχές του έτους έχουν απωλέσει τις άδειές τους και έχουν κηρυχθεί έκπτωτες, ήδη έχουν επιστρέψει στη ΔΕΗ.
Στη συνέχεια η νεαρή δημοσιογράφος που μετέδιδε την είδηση, ρωτήθηκε από τον συνάδελφο παρουσιαστή της  εκπομπής αν… η ΔΕΗ συγκαταλέγεται μεταξύ των άλλων παρόχων (!) που πρέπει να επανέλθουν οι εξαπατηθέντες.
Εκείνη  απάντησε πως… δεν γνωρίζει!!
Αυτή είναι λοιπόν η δημοσιογραφική ενημέρωση της ΝΕΤ. Δηλαδή η ρεπόρτερ δεν γνώριζε αν η ΔΕΗ είναι πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος!! Δεν γνώριζε, ότι το ρεύμα το παράγει η ΔΕΗ και απ’ αυτήν το αγοράζουν οι άλλοι πάροχοι και οι… δήθεν πάροχοι σε εφαρμογή αποφάσεων της ΕΕ για απελευθέρωση της εμπορίας του.
Ερχόμαστε όμως στο δεύτερο δημοσιογραφικό «παραπάτημα», το σοβαρότερο, το οποίο αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και αποτελεί θέμα μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος και συμφέροντος.
Τα ναυπηγεία αυτά δόθηκαν «μπιρ παρά» σε εταιρία λιβανέζικων και αραβικών συμφερόντων, στην οποία ανατέθηκε και η ναυπήγηση 6 υποβρυχίων του ελληνικού ναυτικού καθώς και ο εκσυγχρονισμός τριών άλλων παλαιότερης γενιάς,  για να λειτουργήσουν με οικονομική άνεση και να δίνουν δουλειά στους εκατοντάδες εργαζόμενους τους.
Το ελληνικό δημόσιο μέχρι τώρα έχει καταβάλει στους Λιβανοάραβες δύο δις και πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ και έχει παραλάβει, όπως το παρέλαβε, δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά την παραγγελία, μόνον ένα, το υποβρύχιο «Παπανικολής», το οποίο μάλιστα γέρνει…
Τα υπόλοιπα μισοτελειωμένα βρίσκονται στα σκαριά τους στην ξηρά, στις προβλήτες των ναυπηγείων!
Το δημόσιο διέκοψε τις πληρωμές, διότι δεν βλέπει έργο. Τώρα, οι Λιβανοάραβες εκβιαστικά ζητούν μεγάλα ποσά απειλώντας ότι θα δίνουν στο προσωπικό των ναυπηγείων ένα μόνον μεροκάματο την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερα μεροκάματα το μήνα!Με άλλα λόγια απειλούν το προσωπικό, με απόλυση!
Πρόκειται περί πρωτοφανούς εκβιασμού που δεν πρέπει να περάσει.
Απ’ όλη αυτήν την πολύ σοβαρή υπόθεση, η πρωινή ΝΕΤ ανέφερε μόνο ότι εξαιτίας της άρνησης του δημοσίου να συνεχίσει την χρηματοδότηση, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μειώνουν τα ημερομίσθια του προσωπικού τους σε τέσσερα το μήνα. Άφησε το θέμα έτσι, χωρίς ανάλυση  και εξηγήσεις,  κατηγορώντας έμμεσα το δημόσιο.  
Δεν βρήκε να πει τίποτε άλλο… Αγνόησε την πραγματικότητα και δεν προέβαλε τηλεοπτικά τα… θνησιγενή υποβρύχια να σαπίζουν στην ξηρά!
Ωραία δημοσιογραφία…
Με ποιον είναι άραγε η πρωινή ΝΕΤ;  Με τον ελληνικό λαό που πληρώνει με τον ιδρώτα και το αίμα του την ασφάλεια της πατρίδας και την δική του ασφάλεια ή με το… λιοντάρι, τους  Λιβανοάραβες που προσπαθούν να κάνουν αρπαχτές με εκβιασμούς;
Με ποιον και γιατί οι αρμόδιοι συνάδελφοι νέοι και παλιότεροι δεν λένε ολόκληρη την αλήθεια, ολόκληρο το βάθος της είδησης;
Δεν τους καταλογίζω κακή προαίρεση, ούτε σκοπιμότητα. Απλώς τους καταλογίζω απειρία και μη συμμόρφωση με την δημοσιογραφική τους υποχρέωση να δίνουν την είδηση, τα γεγονότα, τα ρεπορτάζ ή ο,τιδήποτε άλλο με σαφήνεια, πληρότητα, αντικειμενικότητα, ευθύνη και σεβασμό στο κοινό που διψάει για πληροφόρηση.
Αυτό απαιτεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως απαιτεί να ρίχνεται πλήρες φως, άπλετο φως κατά την παρουσίαση των διαφόρων θεμάτων.  
Προφανώς μαζί με τους καιρούς που έχουν αλλάξει, έγινε και διαφορετικός ο τρόπος της πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, από τους συναδέλφους.
Όπως επίσης άλλαξε… επί τα χείρω και η χρήση της γλώσσας μας από ορισμένους συναδέλφους  και ακόμη η ορθογραφία και η σύνταξη, κυρίως στους υπότιτλους της τηλεόρασης, όπου η κατάσταση είναι απερίγραπτη.Φρικτή!
Κανένας αρμόδιος δεν προσέχει και δεν συγκινείται για τις ανορθογραφίες και ασυνταξίες των υποτίτλων των πρωινών εκπομπών, γενικώς. 
Βέβαια και στον τομέα αυτόν πρωταγωνίστρια η...συνήθης ύποπτη (συνηθίζουν μέχρις αηδίας πολλοί νέοι συνάδελφοι, ιδίως αθλητικοί, την έκφραση αυτήν του Κλωντ Ραίηνς "συλλάβατε τους συνήθεις υπόπτους" στη θρυλική ταινία "Καζαμπλάνκα"), ΝΕΤ. (Συμπάθιο για τη μεγάλη παρενθετική σημείωση, αλλά ήταν αναγκαία). 
Τελειώνω με τον τρόπο που εμείς οι παλιοί και παλαιότεροι ασκούσαμε το λειτούργημά μας. Κυνηγούσαμε ακόμη και τα... κόμματα! 
Οι δάσκαλοί μας ήσαν καλοί, πολύ καλοί, αλλά άτεγκτοι σε ότι αφορούσε την δημοσιογραφία και την άσκησή της. 
Άσε πια την γλώσσα μας, την πλουσιότερη και ωραιότερη του κόσμου, την μουσική και μαθηματική ελληνική γλώσσα που τώρα κάποιοι "δημοσιογράφοι", άσχετοι νεαροί "ματσουκοφόροι" κατά τον μακαρίτη συνάδελφο Νίκο Κακαουνάκη, την πετούν στα σκουπίδια, προτιμώντας μερικές λέξεις και εκφράσεις, ξενόφερτες και παρεφθαρμένες! Το ίδιο και οι συντελεστές των μεσημεριάτικων εκπομπών. 
Πρέπει να αισχύνονται αυτοί και οι προϊστάμενοί τους που τους ανέχονται. 


Υ.Γ. 1
Συγκρίσεις δυσάρεστες 

Δεν είχα, δεν έχω ούτε σκοπεύω να έχω ακόμη και την παραμικρή σχέση με την "Χρυσή Αυγή" και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., των οποίων τα "πιστεύω", τις απόψεις και τις θέσεις αποδοκιμάζω και δεν τις συζητώ καν. 
Έχω όμως μια παρατήρηση, μια επισήμανση.
Την παραθέτω : 
Το περασμένο Σάββατο 21η Απριλίου, όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ, μια ομάδα "χρυσαυγιτών", επετέθη αναίτια με νερά,καφέδες κλπ. στην παρέα του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρου Ευθυμίου, σε καφενείο της πλατείας του Μαρουσιού, όπου σκόπευε να μιλήσει. Η "Χρυσή Αυγή", η οποία ρωτήθηκε σχετικώς για το γεγονός, απάντησε, ότι η ομάδα των οπαδών της αντέδρασε όταν η παρέα του κ. Ευθυμίου προπηλάκισε δύο κοπέλες μέλη της που μοίραζαν προεκλογικό έντυπο υλικό. 
Αυτά πληροφορήθηκα από την τηλεόραση και το μόνο που έχω να πω είναι οτι αποδοκιμάζω έντονα και αποκρούω με αηδία και αγανάκτηση τις βιαιότητες, τις επιθέσεις και τα επεισόδια απ' όπου και να προέρχονται, γιατί απλούστατα αποτελούν ευθείες βολές κατά της δημοκρατίας.
Το θέμα ωστόσο είναι, ότι παρόμοιες επιθέσεις κατά των πολιτικών τους αντιπάλων έχουν καταγραφεί κατά δεκάδες τον τελευταίο καιρό και από οργανωμένες (ναι οργανωμένες) ομάδες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στελέχη του οποίου αναγνωρίστηκαν και αναγνωρίζονται πάντοτε από πολλούς έντιμους και σοβαρούς ανθρώπους.  Και επιπλέον το κόμμα του Τσίπρα αποφεύγει να τις παραδεχτεί και να τις αποδοκιμάσει ευθέως και σαφώς, αμέσως ή εμμέσως. 
Γιαουρτώματα, καφέδες, νερά, επιθέσεις, διακοπές ομιλιών ακόμη και τηλεοπτικών, οπαδοί του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διέπραξαν κατά συρροήν και συνηθίζουν πάντοτε να διαπράττουν. 
Και αυτά αποτελούν επίσης βέβαια ευθείες βολές κατά της δημοκρατίας που δεν έχουν καμία διαφορά, συγκρινόμενα, με οποιαδήποτε άλλα παρόμοια.
Όσοι και όποιοι ενεργούν  κατά τον απαράδεκτο και καταδικαστέο αυτόν τρόπο απεργάζονται, μεθοδεύουν σχέδια κατά της δημοκρατίας!
Αυτή είναι η αλήθεια!

Υ.Γ. 2
Ο Ραγκούσης 

Κύριε Βενιζέλο, πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, τι τον θέλεις τον Ραγκούση στους συνδυασμούς σου; Αρκετή ζημιά δεν έχει κάνει μέχρι τώρα ως υπουργός των κυβερνήσεων σας; Τον επιβραβεύετε για να κάνει και νέες ζημιές; Να μας διαλύσει εντελώς; 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου