Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ο «Καλλικράτης» θνήσκων…

Το έγραψα, το ξανάγραψα και το… ματαξανάγραψα, μέχρι σημείου να κινδυνεύω να γίνω γραφικός, ότι το μεγαλοφυές δημιούργημα του εκ Πάρου ορμωμένου και κατακτήσαντος κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις κ. Ραγκούση, «Καλλικράτης», θα αποτελούσε την καταστροφή των όσων είχε πετύχει η τοπική αυτοδιοίκηση την τελευταία πεντηκονταετία, κυρίως δε με τον «Καποδίστρια» του Αλέκου Παπαδόπουλου στην κυβέρνηση Σημίτη.

Αναμφισβήτητα ο «Καποδίστριας» είχε κάποια λάθη και μερικές ατέλειες που έπρεπε να διορθωθούν και ο «Καλλικράτης» του κ. Ραγκούση ανέλαβε να τις διορθώσει βάζοντάς του… «ταφόπετρα»!

Αυτή είναι η αλήθεια.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, καταβάλλει ήδη εντατικές προσπάθειες για να αποφευχθεί το πλήρες «μπάχαλο» στην τοπική αυτοδιοίκηση, προωθώντας «διορθωτικά μέτρα», τα οποία βέβαια ελάχιστα θα ήταν δυνατόν να προσφέρουν στην όλη κατάσταση, διότι η ζημιά ή καλύτερα η καταστροφή που έχει γίνει στην οργάνωση και στη δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται με μια λέξη για διάλυση, που προκάλεσαν οι άστοχες, απερίσκεπτες και παιδαριώδεις ενέργειες του κ. Ραγκούση, ο οποίος δυστυχώς, εξακολουθεί να κατέχει υπουργική θέση και μετά τον ανασχηματισμό, προφανώς διότι ο πρωθυπουργός αδυνατεί να αντιληφθεί ότι ο πρώην δήμαρχος Πάρου είναι ένας από εκείνους που με τις ακατανόητες δραστηριότητές τους προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ καθώς και στην όλη προσπάθεια για την ανόρθωση της χώρας που γίνεται κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Αλλά και από το νέο υπουργικό του θώκο, ο κ. Ραγκούσης έκανε προσφάτως… το θαύμα του, ανατρέποντας τις συμφωνίες που είχε πετύχει βάσει του νόμου της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, με τους ταξιτζήδες όλης της χώρας, ο προηγούμενος υπουργός Υποδομών δικτύων κλπ. κ. Ρέππας, ο οποίος πάντοτε λειτουργεί πολιτικά και παράγει πολιτική προς όφελος όλων.

Αποτέλεσμα; Απεργίες, ταλαιπωρία των πολιτών και πλήγμα στον τουρισμό μέσα στο καλοκαίρι.

Μπράβο κ. Ραγκούση!

Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στις «διορθώσεις» του ημιθανούς «Καλλικράτη» που απεγνωσμένα επιχειρεί ο κ. Καστανίδης, ο οποίος τόνισε ότι θέλει να του δώσει μια πρακτική πνοή, διότι, όπως είπε, «άλλο πράγμα η μεταρρύθμιση σε νομοθετικό πλαίσιο και άλλο σε επιχειρηματική κλίμακα.


Συγκεκριμένα προανήγγειλε :

- Αλλαγές σε διατάξεις που αφορούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και ειδικόρτερα στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των δήμων, την «τρόικα» του ΥΠΕΣ δηλαδή,

- Επίσπευση των διαδικασιών για τη μεταφορά προσωπικού και αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, καθώς δεν έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες (όπως, για παράδειγμα, οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών που πρέπει να μεταφερθούν στην Περιφέρεια Αττικής),

- Λύση στο πρόβλημα των συμβούλων των νησιωτικών συμπλεγμάτων που διαμένουν ή εργάζονται εκτός και με το σημερινό καθεστώς δεν προβλέπεται άδεια για τη συμμετοχή τους σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο ή εκτελεστική επιτροπή,

- Επίσπευση της εκλογής των οργάνων ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, που, όπως είπε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του Χάρη Καστανίδη να προχωρήσει στις «διορθώσεις» που θέλει να κάνει στον «Καλλικράτη» είναι και η τοποθέτηση στη θέση του γενικού γραμματέα Αυτοδιοίκησης του Θανάση Ξηρού, του δεξιού του χεριού στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί πως επί υπουργίας Γ. Ραγκούση παρότι συζητιόταν από τον περασμένο Ιανουάριο, η θέση δεν είχε καλυφθεί.


Για να γίνει αντιληπτή πλήρως η κατάσταση που δημιούργησε ο εκ Πάρου πολιτικός στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεταφέρω από την εφημερίδα FREE SUNDAY, αποσπάσματα σχετικού άρθρου του συναδέλφου Μακάριου Β. Λαζαρίδη:


«Σε οικονομική περιδίνηση χωρίς τέλος, χωρίς καμία προοπτική εξόδου από την κρίση, έχουν περιέλθει στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δήμοι αλλά και οι περιφέρειες της χώρας, με αποτέλεσμα το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του «Καλλικράτη» να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Το γεγονός αυτό, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι σε πλήρη γνώση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα του υπουργού Χάρη Καστανίδη και του υφυπουργού του, έμπειρου αυτοδιοικητικού, Πάρη Κουκουλόπουλου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δήμων είναι τα χρέη τους σε τράπεζες, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε ασφαλιστικά ταμεία κτλ., τα οποία ανέρχονται σε 1.742.135.952 ευρώ και απειλούν να οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία τη νέα διοικητική αρχιτεκτονική της χώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της νέας πολιτικής ηγεσίας, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο «Καλλικράτης» περιόρισε τις κρατικές επιχορηγήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση κατά 25% ή 1,2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ισχυριζόταν ότι δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων.


Σημαντικές, τέλος, είναι και οι καθυστερήσεις στη θέσπιση των θεσμικών παρεμβάσεων σχετικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Ένα χρόνο μετά, δεν έχουν ακόμα εκδοθεί 19 προεδρικά διατάγματα και 34 υπουργικές αποφάσεις, με ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία και τις παρεμβάσεις των δήμων. Μεταξύ αυτών, το προεδρικό διάταγμα για την εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος «Ελλάδα» και αυτό για τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία, σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να ήταν έτοιμα από τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι οι δυσλειτουργίες τόσο στη λειτουργία των δήμων όσο και στη συλλογική τους έκφραση».


Αυτά τα ρημάδια, αυτά τα ερείπια άφησε πίσω του ο κ. Ραγκούσης που τώρα ανέλαβε να… κατεδαφίσει τις υποθέσεις του νέου υπουργείου που του ανετέθη, με τον ανασχηματισμό!

Καλή του επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου